De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Of je nou geniet van de strijd, de natuur of de rust. Sporten is genieten. Ben jij op zoek naar inspiratie voor leuke sporten om dit voorjaar buiten te doen? Lees hieronder over onze aanraders!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Skeeleren

Genieten van de zon, de natuur en ook nog sportief bezig zijn, het kan allemaal met skeeleren. Lekker alleen een rondje door de stad of gezellig een tour maken met je vrienden, wat ook nog eens op elk moment van de dag kan! Skeeleren is een sport die enorm is gegroeid tijdens de corona
pandemie. De sportscholen waren dicht en het buiten sporten werd steeds belangrijker. Daarnaast heb je voor deze sport niet meer nodig dan een paar skeelers en eventuele bescherming. 

Skeeleren is een duursport en dat brengt natuurlijk weer veel voordelen met zich mee, namelijk het opbouwen van een goede conditie, een hoge calorieverbranding en het trainen van verschillende spiergroepen. Skeeleren is verder een relatief goedkope sport omdat je het gratis kan doen in een park, stad of natuurpark bij jou in de buurt. Als beginner is het belangrijk om goede bescherming te hebben tijdens het skeeleren om eventuele blessure te voorkomen. Hiervoor raden wij aan om het volgende te dragen: helm, pols-, knie- en elleboogbescherming. Door dit te dragen kan je lekker vaak genieten van de ochtend zonnestralen tijdens een skeelerroute bij jou in de buurt!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Padel

De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water. Padel zou pas echt zijn uitgevonden in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco door Erique Corcuera en later door diens Spaanse vriend geïntroduceerd worden in Spanje. Daar werd in de jaren 90 de grens van de 1 miljoen spelers overschreden. Dat maakt padel vandaag, na voetbal, de tweede populairste sport in Spanje. Het is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd, en ook in Nederland is die groei flink zichtbaar.

Het grote voordeel van padel is dat het geen hele moeilijke sport is om mee te beginnen. Daarom kan je altijd leuke rally's spelen, wat je spelniveau ook is. En zoals bij veel sporten geldt: hoe vaker je speelt, hoe beter je wordt. Het is een energieke sport die al je spieren op de proef stelt. Padel is een sociale sport, want je staat altijd met z'n vieren op de baan. Je speelt het spel 2 tegen 2, een dubbelspel dus. Er bestaan ook velden voor enkelspel, maar dat is over het algemeen wat minder leuk voor het dynamische spel. Dit alles maakt dat padel een populaire sport is geworden. Ga jij het ook proberen? Tot snel op de baan!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Hardlopen

Hardlopen is misschien wel de sport die je het makkelijkste kan doen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goed paar hardloopschoenen, een shirtje en broekje en je kan de deur uit om te gaan hardlopen. Helemaal als de eerste zon weer door het raam valt krijg je natuurlijk direct zin om de schoenen aan te trekken. Daarnaast is hardlopen de ideale manier om fit te worden en te blijven. Hardlopen is geheel vrijblijvend, je kan het doen waar en wanneer je maar wilt. Je zit niet vast een trainingstijden en je hoeft niet een team bij elkaar te verzamelen om te gaan sporten. Dat maakt hardlopen de perfecte manier om fit te worden en te blijven in je altijd drukken schema. Bij hardlopen verbruik je veel calorieën en je ziet ook snel verbetering. Deze verbetering zie je al bij 2 keer per week een half uurtje hardlopen. Doordat het zo makkelijk te beoefenen is zie je dan ook veel mensen buiten hardlopen.

Het is dan wel belangrijk als je begint dat je het rustig opbouwt. Naast dat hardlopen de sport is die je het makkelijkst kan beoefenen is het ook de sport waarbij veel blessures voorkomen. Dit komt doordat mensen te snel en te ver willen. Dit zorgt voor veel overbelastingsblessures. Maar laat je vooral niet afschrikken, want hardlopen is bovenal heel leuk en heel gezond om te doen.

Wij kunnen je ook verder helpen met verschillende tips en tricks om een nog betere hardloper te worden.

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Mountainbiken

Hoewel we in Nederland geen bergen hebben, is mountainbiken een sport die je hier prima kan doen! Het is de perfecte manier om de drukte van de stad te ontsnappen, en eropuit te gaan in het bos of in de duinen. De frisse lucht en de rust buiten zorgen ervoor dat je je hoofd leeg kan maken, en mentaal uitrust. Doordat in Nederland (bijna) iedereen wel kan fietsen, is mountainbiken erg toegankelijk. Je hoeft heus geen gevorderde renner te zijn en de technische parcoursen op te zoeken om plezier te hebben op de mountainbike. Ook als beginner kun je een mooie tocht maken over de paden door de natuur. Hoewel het weer in het voorjaar natuurlijk perfect is voor een mountainbike rit; zonnig en niet te warm, kun je in andere seizoenen ook prima mountainbiken. De beschutting van het bos beschermt je namelijk in de zomer tegen de zon, en houdt in de winter de ijzige wind tegen!

Naast dat mountainbiken goed voor de geest is, is het lichamelijk ook erg gezond. Je werkt namelijk op de fiets aan je core, je conditie en je balans. Je kan een mountainbikerit zo intensief maken als je zelf wil. Ook tijdens een lange rustige tocht verbrand je namelijk veel calorieën. Sterker nog, in sommige gevallen verbrand je zelfs meer calorieën tijdens een lange duurrit dan tijdens een korte intensieve intervaltraining. Het maakt dus niet uit hoe of waar je mountainbiket, dat kopje koffie en stukje appeltaart achteraf heb je zeker verdiend!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Golf

Golfen, dat is toch een sport voor oude mensen? Nee joh! Golf heeft in het verleden inderdaad bekend gestaan als een sport voor oudere mensen. Mensen riepen dan dat je er veel tijd voor nodig moet hebben of omdat je niet hoeft te rennen. Nou, die denkwijze is behoorlijk veranderd! De sport is in Nederland inmiddels helemaal herontdekt. Golf is de afgelopen twee jaar ten tijde van corona namelijk ook ontdekt door een jonger publiek (twintigers en dertigers) en mateloos populair geworden. Waarom? Omdat het altijd lekker in de buitenlucht is en je het altijd samen kan doen én het blijkt ook nog eens enorm verslavend te zijn. Niet echt verrassend als je het zo hoort; je bent lekker in de buitenlucht met vrienden en je speelt een tactisch spelletje waarbij je ook nog eens een goede techniek aan moet leren. Klinkt als het ultieme tijdverdrijf voor het nieuwe voorjaar, als het zonnetje weer lekker schijnt. 

En dan nog zo’n verjaarde gedachte: “golf is duur”. Net als bij elke sport geldt: je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar beginnen hoeft niet duur te zijn. Zo kan een kennismakingsles bij een golfbaan bij jou in de buurt soms zelfs gratis zijn. Tijdens zo’n kennismakingsles leer je vrijwel alle onderdelen van golf: het afslaan (de bal zo ver mogelijk slaan - klinkt goed hè?), pitchen & chippen (een korte slag waar je al je gevoel in moet leggen), en putten (voor de teamsporters onder ons: scoren dus). 

Zie jij het wel zitten om met een stel vrienden lekker in de buitenlucht te wandelen en een balletje te slaan? Probeer golf eens uit, wie weet is het iets voor jou. En wees gewaarschuwd: het is een verslavend spelletje!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen

Surfen

Sinds de Spelen van 2020/2021 is surfen een olympische sport. Daarnaast heeft de corona pandemie bijgedragen aan de groei van deze sport in de afgelopen jaren. Je kunt deze sport namelijk goed individueel beoefenen.

Het mooie aan surfen is dat je sportief bezig bent, terwijl je enorm veel plezier beleeft! Wanneer je al eens gesurft hebt, ben je vast bekend met het gelukzalige gevoel wanneer je op je board op een golf staat. Surfers trainer vrijwel al hun spieren met deze sport en daarnaast is het bijzonder goed voor je conditie. Je bent één met de elementen en beoefent deze sport midden in de natuur. Zeewater is goed voor je huid en doordat je buiten in de zon sport, maakt je lichaam vitamine D aan. Let wel op dat je je goed insmeert, om je tegen schadelijke uv-straling te beschermen.

Je kunt surfen aan de mooiste stranden van de wereld, maar wist je ook dat je aan de Nederlandse kust uitstekend kunt surfen? Surfen lijkt misschien moeilijk, maar bijna iedereen kan na een paar lessen zijn of haar eerste golf pakken. Lees hier hoe je leert surfen!

De tofste sporten om dit voorjaar buiten te doen