EEN KANOTOCHT IN ZWEDEN VOOR BEGINNERS 

EEN KANOTOCHT IN ZWEDEN VOOR BEGINNERS
Een kano & kampeertrip is een originele sportieve vakantie waarbij vooral avontuur centraal staat. Back to basics is een nood die steeds vaker boven water komt drijven!

Kanoen Zweden

Yannick en Lesley van de blog hetisdemerckx.be probeerden het kano & kampeer-concept samen uit voor een week in de wondermooie omgeving van Zweeds Värmland. Dat ze erbij moeten verklappen dat het meteen ook hun allereerste kampeertrip was, zette meteen de toon. ~Dit zijn Yannick en Lesley's tips voor een zorgeloze kampeer-en kanotrip voor absolute beginners ! ~~ 

ZWEDEN, HET LAND VAN DE ELAND EN DE RODE STUGA'S 

"Het mooie Scandinavië heeft niet alleen indrukwekkende flora en fauna maar wordt ook vaak als een dure bestemming gezien. Dit was een vooroordeel dat ook wij hadden. Wat weinig mensen weten is dat Zweden het goedkoopste Scandinavische land is, wat een meevaller! Een reden meer om het mooie Zweden te gaan verkennen."

ALLEMANSRECHT ~"Zweden kent het ‘Allemansrecht’ wat wil zeggen dat je (bijna) overal je tent mag opzetten, een duik kan nemen, gaan wandelen of varen in de vrije natuur. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat je respectvol moet omgaan met de natuur. Dat wil zeggen geen afval achterlaten of zomaar hout gaan kappen. Enerzijds uit respect voor de natuur maar anderzijds omdat je een fikse boete kan krijgen van zo’n 530 euro. In de zogenaamde ‘shelters’ mag je altijd legaal vuur maken en overnachten. De uitgelezen plek om gezellig samen aan het kampvuur bij te kletsen met een lekker biertje of een warme kop thee."

WAAR VAREN WE DAN HEEN?~"Je kunt er uiteraard zelf op uitvaren met je eigen SUP, packraft, plooi- of of opblaasbare kano. Er zijn ook veel reisorganisaties die kanotrips organiseren. Hierbij kan je kiezen tussen vooraf uitgestippelde trajecten, met elk een verschillende moeilijkheidsgraad. De planning heb je volledig zelf in handen want vrijheid staat centraal tijdens deze trip. Als je een dag slecht weer hebt of geen zin om te varen, kan je een shortcut nemen. Wie het juist heel sportief wil aanpakken kan de extensions volgen. Wij kozen voor een trip van eiland tot eiland door de ruwe natuur op de grens van Noorwegen en Zweden."

Kanoen Zweden

SAFETY FIRST~"Een voordeel van zo’n georganiseerde kanotocht is toch wel de veiligheid. Voor je te water gaat worden de veiligheidsregels uitgebreid besproken, net zoals de basis van het kanovaren, hoe je moet sturen en hoe je moet ‘overleven’ in een noodgeval. Je bent verplicht een zwemvest te dragen, je krijgt een GPS-tracker mee met SOS-knop, deze mag je alleen gebruiken wanneer je in levensgevaar bent! Voor andere zaken kan je gewoon één van de rangers bellen. Maar wees gerust, wij hadden voor de start van de trip ook geen ervaring. Dit is zeker niet verplicht! Een gezonde portie doorzettingsvermogen helpt je door de trip heen."

PREPARATION IS KEY 

"Uiteraard moet er bij een kano & bivak trip met meer zaken rekening gehouden worden dan met een actieve vakantie waarbij je verblijft in een hostel of op een camping. Een goede voorbereiding is essentieel en zal zeker ten goede komen tijdens jouw kampeertrip.

Een gouden tip : investeren in goed materiaal!  Bekijk op voorhand de weersvoorspellingen zodat je weet tot welke temperatuur het afkoelt ‘s nachts, of er veel regen verwacht wordt,… Op die manier kan je je optimaal voorbereiden op een weekje kamperen in de wildernis!~Voor de 'groentjes' onder ons kan het soms moeilijk zijn om zich optimaal voor te bereiden op een kampeertrip. Er moet rekening gehouden worden met zoveel zaken! Aangezien we dit zelf zo hebben ervaren, hebben we een overzicht samengesteld om jullie te helpen bij het kiezen van je kampeermateriaal en benodigdheden."

"Persoonlijk vind ik het enorm handig als alles terug te vinden is in één winkel. Langs de andere kant, het prijskaartje voor wie alles nieuw moet aankopen kan best hoog oplopen. Vandaar het belangrijk is om naar de prijs-kwaliteitverhouding te kijken. Ga je recreatief kamperen, wild kamperen, kamperen gecombineerd met wateractiviteiten of misschien zelfs ‘next level‘-kamperen? Ons overzicht hieronder is opgesteld op basis van een kampeertrip, gecombineerd met een kanotrip in Zweden."

Kanoen Zweden

4 BELANGRIJKE PIJLERS

Deze 4 belangrijke materialen zijn zijn meteen ook de duurste, maar het meest duurzaam in gebruik. 

  1 ) Een praktische tent~Wij reizen altijd met 2, maar verkozen een tent voor 3 personen. Hiervoor kampeerden we altijd in een tent voor 2 personen, die eveneens geen voortent had, waardoor onze spullen buiten moesten liggen. Zoek om deze reden zeker voor een tent met voortent of ééntje die net wat groter is. Het is een persoonlijke keuze, ga je voor een kleinere tent met meestal een lichter gewicht of voor meer comfort. Vaak wordt als richtlijn 3kg max voor een 2 persoonstent genomen. Hou er zeker rekening mee dat een natte tent heel wat gewicht kan winnen! Als laatste is het ook belangrijk dat je rechtop kan zitten in je tent. Dit maakt alles veel makkelijker. Wij hebben de Quechua trekkingtent 'Quickhiker' een week uitgebreid getest in de Zweedse natuur. Deze tent was zeker ruim genoeg en is makkelijk op te zetten. Verder heeft hij ons een week lang droog gehouden ondanks de regen!

  2) Een warme slaapzak~Als professionele koukleum was een warme slaapzak ‘een must’. Welk type slaapzak te kiezen voor jouw kampeertrip, is zeer afhankelijk van de bestemming en het weer. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de weersomstandigheden zodat je weet wat voor type slaapzak je moet kiezen. Voorzie altijd wat marge op je slaapzak. Hiermee bedoel ik dat je de nachttemperatuur moet weten en hiermee rekening houdt. Voor zomerse bergtochten, niet op extreme hoogte, is een slaapzak tussen de 0° – 5°C normaal gezien voldoende. In de periode tussen november en maart kun je het best een slaapzak tot -10°C kiezen en voor winterse kampeertochten kan je beter zoeken naar een comforttemperatuur van -15°C. Wij gebruikten de Forclaz 500 0° & Forclaz 900 0° voor onze kampeertrip in Zweden. Er is een vrij groot prijsverschil tussen deze 2 slaapzakken. Het verschil zit namelijk in het gewicht, de compactheid en het type dons. Zo is de Forclaz 900 0° gevuld met eendendons en eendenveren, waar de Forclaz 500° met synthetisch materiaal gevuld en 80% zwaarder is.~ 

Kanoen Zweden

  3) Een comfortabel slaapmatje~Een goede nachtrust is enorm belangrijk wanneer je gaat kamperen, want meestal zijn je dagen gevuld met activiteiten of avontuurlijke zaken. Een slaapmatje kiezen is eveneens een persoonlijke keuze waarbij comfort, duurzaamheid, prijs en gewicht moeten worden afgewogen. Een 2de aspect is de temperatuur, het type terreinen je lichaamscondities.

De ondergrond in het Zweedse Värmland was meestal dennengrond met wortels en was dus vrij zacht. Wij kozen voor het slaapmatje van Forclaz Trek 700 air & de Forclaz Trek 500 zelfopblazend. Vergeet zeker ook niet een opblaasbaar kussen mee te nemen! Dit is vrij compact en aangenaam om op te slapen. Wie op elke gram moet letten, kan uiteraard altijd een trui oprollen en dit als kussen gebruiken.~~  4) Bivakeren met power!~Eén week kamperen zonder elektriciteit ter beschikking is een hele opdracht voor ons. Camera’s en telefoons moeten opgeladen worden, maar je kan uiteraard geen tientallen powerbanks meenemen. Een duurzame oplossing die werkt via zonne-energie zoeken is de boodschap!

EXTRA TIPS VOOR EEN COMFORTABELE KAMPEERTRIP 

- een touw om te gebruiken als waslijn~- een hangmat om uren in te chillen~- goede en waterdichte wandelschoenen, geen lichte sportschoenen~- sneldrogende kleding~- zeep + shampoo + afwasmiddel combo~- Een microvezelhanddoek~- Eventueel thermisch ondergoed (warme materialen zoals merinowol)~- Eventueel een extra zeil om onder je tent te leggen, om op te zitten of boven je tent te spannen tussen 2 bomen~- Zakmes + multifunctioneel mes + zaag + schepje~- kookgerei + gasvuurtje + aansteker + bestek + borden (peper en zout)~- Een poncho~- Voldoende sokken~- Een goede hoofdlamp~- kleine EHBO-kit~- informeer je of het water in rivieren en meren drinkbaar is, zo niet moet je chloortabletjes voorzien

NOG EXXXXXTRA COMFORT

- waterdicht etui dat je rond je nek kan hangen, om je gsm of kaart op te bergen.~- Voldoende vuilniszakken voor zowel afval als in je rugzak te steken (een extra beveiliging kan nooit kwaad)~- waterdichte tas of duffle bag om je kleding en belangrijke spullen droog te houden