De voordelen van racketsport voor kinderen

Hieronder lees je er meer over!

bienfait des sports de raquette

Sporten is gerelateerd aan je gezondheid en welzijn. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van racketsporten voor kinderen? In dit sportadvies lichten we toe wat de voordelen voor kinderen zijn van het spelen van tennis, badminton, squash, padel of tafeltennis. 

DE ONTWIKKELING VAN EEN FIJNE MOTORIEK EN COORDINATIE 

Het lichaam van je kind is voortdurend in ontwikkeling en het is belangrijk dat zijn coördinatie meegroeit. Het lichaamsbesef* is nog niet vastgesteld en moet dus nog versterkt worden. Door te focussen op een bewegend voorwerp (een bal of shuttle) werkt een kind aan zijn motoriek. Het kind moet leren om een goeie afstand opgesteld te staan en de juiste handeling uit te voeren om zo het bewegende voorwerp terug te slaan naar de tegenstander. De opstelling en handeling zijn elke keer weer net wat anders, omdat de bal of shuttle elke keer weer anders wordt teruggeslagen. 

Deze externe invloeden buiten het lichaam om hebben een positieve invloed: Ze worden zich bewust van hun lichaam en de mogelijkheden, maar ook de beperkingen in de ruimte. Het is een belangrijk onderdeel in het psychomotorische leerproces. 

*Het bewustzijn of de perceptie over je eigen lichaam in een ruimte. 

DE ONTWIKKELING VAN DE SPIEREN

Naast het verbeteren van hun coördinatie, helpen racketsporten ook de spierkracht van kinderen te vergroten. Tennis, badminton, squash padel of tafeltennis zijn in feite ideaal voor het ontwikkelen van alle lichaamsdelen van je kind:~1. Bovenlichaam: o.a. door het slaan van ballen, draaien met de heupen of het versterken van hun core.  ~2. Onderlichaam: maken van versnellingen, veranderen van richting of springen.   

Het is erg belangrijk om de spieren te versterken, omdat het de evenwicht van je kind verbetert. Bij tennis wordt het evenwicht van je kind constant op de proef gesteld: steunen op het linkerbeen, dan weer steunen op het rechterbeen, springen en opvangen, voortdurend plaatsen en verplaatsen. Je kind is continu in beweging, waarmee ze hun evenwicht verbeteren. 

racketsporten voor kinderen

DE ONTWIKKELING VAN HET GEZICHTSVERMOGEN

Wil je je kind alerter maken? Zet ze dan op een racketsport. Ballen of shuttles hebben, tijdens hun vlucht over het net, steeds een verschillende route. Een bal kan strak over het net, hoog met een boog, diagonaal of langs de lijn worden geslagen. Voor een shuttle geldt precies hetzelfde. Hun ogen worden elke keer weer uitgedaagd bij het analyseren van de route van de bal of shuttle. Links, rechts, over hun heen, geen route is exact hetzelfde. Je kind ontwikkelt hierdoor een beter gezichtsvermogen en dat brengt ook vele voordelen met zich mee. 

EEN SOCIAAL EN PSYCHOLOGISCH VOORDEEL

Naast de lichamelijke ontwikkeling is de psychologische ontwikkeling van je kind net zo belangrijk. Tijdens het spelen van sport ontwikkelt het zich naast fysiek, ook mentaal. Racketsporten kunnen in groepen worden getraind, maar het blijft wel face-to-face. Je kind leert om op de baan zelfstandig te handelen door zelf beslissingen te nemen. Dit heeft een positieve invloed op zijn zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Elke rally die voorbij gaat kan een positieve invloed hebben op zijn lichamelijke en mentale gesteldheid. 

Sporten, over het algemeen, heeft sociaal gezien ook heel wat voordelen. Door aan te sluiten bij een sportclub of een ander soort vereniging, gaat je kind ook buiten school om sociaal relaties aan. Die sociale relatiesDoor te sporten kan je kind ook buiten de school sociale relaties aangaan. Die relaties ontstaan weer vanuit een andere situatie dan op school, bijvoorbeeld het leveren van fysieke prestaties of de rol, zoals aanvaller of verdediger, binnen het team. 

 

Tennis, badminton, squash, padel of tafeltennis kent dus vele voordelen als het gaat om de ontwikkeling van kinderen. Bij Decathlon hebben wij alles voor racketsporten om jouw kind de baan op te laten gaan.

 

badminton