SNOWBOARD WAXEN EN SLIJPEN

Snowboard waxen en snowboard slijpen is belangrijk voor voldoende comfort op de pisten. Wij leggen je graag uit hoe dit moet:

Bien entretenir son snowboard - titre

Snowboard waxen, waarbij een laagje was / wax wordt aangebracht op het belag van je snowboard om het te beschermen, wordt aangeraden na ongeveer 10 dagen gebruik. Zo ben je zeker van voldoende comfort op de piste en 'glij-kwaliteit' op elk moment tijdens je wintersport. Ook aan het eind van het seizoen adviseren wij om je snowboard te waxen en snowboard te slijpen, zodat je het met een gerust hart kan opbergen. De staalkanten, essentieel om grip op de sneeuw te verzekeren, kun je het best 1 tot 2 keer per seizoen (laten) slijpen.

1. JE BOARD REINIGEN

Het belag is de onderkant van je snowboard waar de laag wax op wordt geplaatst. Allereerst moet je het belag van je snowboard goed schoonmaken. Stof, teer en waxresten kunnen zich namelijk ophopen op het belag. Als je de wax daar bovenop aanbrengt, kan het vuil eronder vastkoeken. Je kan je belag gewoon schoonvegen met een zachte doek, gedrenkt in aceton (omdat je belag de neiging heeft om uit te drogen, raden we aan om het meteen na het reinigen te waxen). Je kan ook ontwaxparaffine of gele wax gebruiken, waarvan je achteraf wel de restanten moet afschrapen.

snowboard_board_reinigen_wedze

2. DE STAALKANTEN VAN JE SNOWBOARD SLIJPEN

Om te weten of je kanten goed geslepen zijn, adviseren we om even over de zijkant te gaan met de nagel van een van je vingers: is de nagel niet gegroefd, dan zijn je kanten aan een slijpbeurt toe! Je kunt ook proberen om een je nagel voorzichtig langs de staalkant te halen. Kijk vervolgens of er een stukje nagel wordt afgeschraapt, zo niet, dan moet je board weer even geslepen worden. Door met een slijper gelijkmatig over de kanten te gaan, over de hele lengte, zullen je staalkanten opnieuw hun taak naar behoren vervullen. Tot slot adviseren we om met een braamsteentje eventueel metaalresidu te verwijderden.

snow_kanten_slijpen_wedze

3. SNOWBOARD WAXEN

Het eerste wat je gaat doen bij snowboard waxen si het belag van het snowboard schoongemaakt, dan kan je het waxijzer verhitten. Vervolgens leg je de snowboard wax op het ijzer, zodat het rustig smelt en er zich waxdruppels vormen. Die druppels breng je gelijkmatig aan op het hele belag (bijvoorbeeld door achtjes te maken), om ze daarna glad te "strijken" met het waxijzer. Let op dat je niet langer dan een paar seconden op dezelfde plaats blijft met het ijzer, anders zou het belag beschadigd kunnen raken! Zodra je de wax hebt aangebracht, laat je je snowboard best 30 minuten tot een hele nacht rusten. Zodra het belag is afgekoeld, mag je niet vergeten om alle overtollige wax af te schrapen of af te borstelen. Aan het eind van het seizoen is afschrapen niet nodig. Je laat de dikke laag wax op het snowboard dan beter zitten tot het volgende wintersportseizoen, zo is het belag beter beschermd tegen schade. Welk soort snowboard wax je best gebruikt, hangt af van het soort sneeuw, de buitentemperatuur en het gebruik (bv. speciale wedstrijdwax).

snow_waxen_wedze

4. JE SNOWBOARD OPBERGEN

Door je staalkanten na een uitstapje op de piste goed te drogen met een zachte doek gaan ze niet roesten. Met een klein borsteltje kan je de sneeuw van het belang en de bindingen vegen, zodat je je board niet nat wegzet. Als je je board voor langere tijd wegbergt, laat de wax er dan opzitten en bewaar het in een droge ruimte en zorg dat je board goed afgedroogd wordt weggezet. 

snow_onderhouden_wedze

5. ZELF JE SNOWBOARD ONDERHOUDEN?

Je kan je snowboard makkelijk zelf onderhouden, als je maar over de volgende producten beschikt: - Ontwaxer - Wax - Waxijzer - Plastic krabber - Bronsborstel - Slijper - Steen.

Heb je toch nog twijfels? Onze expert staan voor je klaar!

snow_onderhoud_wedze

Nog vragen over snowboarden?

Slijp eerst je staalkanten en wax daarna je board. Zo voorkom je namelijk dat je moet slijpen terwijl er wax op je staalkanten zit.

Zorg ervoor dat de ruimte waar je de wax aanbrengt goed verlucht is, om te vermijden dat je bedwelmd raakt door de giftige waxdampen!

snowboard expert nederland decathlon