DE FRONTALE HOUDING

De frontale houding is een eerder klassieke darthouding. Hierbij moet je perfect rechtop en onbeweeglijk staan, de voeten wat uit elkaar, in een natuurlijke houding om goed je evenwicht te bewaren wanneer je het dartpijltje gooit.

Je voeten staan loodrecht op de werplijn, een lijn op 2,37 m van de muur waar het dartbord tegen hangt. Terwijl je gooit, is het zaak om je lichaam perfect stil te houden. Je bovenlichaam mag niet bewegen, enkel je arm. Deze werphouding is erg elegant, maar niet altijd even gemakkelijk: het vergt heel wat uren oefening om te kunnen gooien met je bovenlichaam naar het dartbord gericht zonder je bovenlichaam of bekken te bewegen.

De beroemdste darter die op deze manier wierp, was Tom Barrett, in de jaren 1960 's werelds beste dartspeler. Zijn perfecte houding werd een maatstaf.

DE LATERALE HOUDING  

De zijwaarts gerichte of laterale houding, waarbij je evenwijdig staat met de muur waar het dartbord aan hangt, dus parallel met de werplijn. De speler zet zijn voeten naast elkaar, op een dusdanige manier dat hij nog goed zijn evenwicht kan bewaren. De schouder van de werparm van de speler is naar het dartbord gericht, zodat hij zijn gewicht naar zijn voorste voet verplaatst wanneer hij gooit. De voet aan de kant van de werparm van de speler dient dus om af te zetten bij het gooien van de dartpijltjes.

Met de zijwaarts gerichte houding kun je erg precies gooien: spelers die het te moeilijk vinden om te gooien zonder de rest van hun lichaam te bewegen, kunnen die houding aannemen om zichzelf te verplichten onbeweeglijk te blijven en toch goed hun evenwicht te bewaren op het moment dat ze gooien. De zijwaartse gerichte houding is een houding met veel voordelen, zowel voor beginnende darters als voor de beroemdste kampioenen.

DE DRIEKWARTHOUDING

In de driekwarthouding komt de voorste voet van de speler tegen de werplijn en vormt een hoek van ongeveer 45° met de achterste voet die bijna evenwijdig staat met de werplijn. De voorste voet van de speler is naar de roos van het dartbord gericht. Op het moment dat de speler gooit, komt de hiel van zijn achterste voet lichtjes los van de grond. Alleen de voorvoet blijft in contact met de grond. In de driekwarthouding kun je levendig en dynamisch gooien maar deze houding is minder stabiel dan de volledig zijwaarts gerichte houding. Vandaag de dag is de houding waarbij de speler recht naar het dartbord is gericht, ook al heeft die houding zijn deugdelijkheid bewezen, wat uit de mode geraakt. Tegenwoordig wordt vaker gekozen voor de driekwarthouding, waarbij je soepeler kunt bewegen maar toch wat aan nauwkeurigheid moet inboeten.

Als je snel vorderingen wil maken in darts en aan toernooien wil deelnemen, raden wij je aan om altijd in dezelfde houding te oefenen zodat je niet uit je evenwicht raakt op de werplijn. Aarzel niet om gebruik te maken van accessoires om je prestaties nog te verbeteren.