Unselected
Veilig boogschieten

Hoe kun je veilig boogschieten?

Weet jij al in de roos te schieten?

Unselected

Boogschieten is eenvoudig, toegankelijk en ook nog eens gezellig. Het is een spannende sport waarbij je met pijlen op een bepaald doelwit schiet. Het aanleren van boogschieten kan al vanaf een heel jonge leeftijd. Belangrijk is wel om hierbij rekening te houden met de volgende tips. Zo kun je volledig veilig van deze sport genieten. 

Unselected

Identificeer de schietzone

Veiligheid staat voorop bij het boogschieten: daarom gaan de meeste boogschutters schieten in de club, met name als ze stalen punten willen gebruiken. De doelschijven worden in een bepaalde zone geplaatst, de zogeheten "schietzone". Controleer voor het schieten altijd of deze schietzone volledig vrij is en er zich geen mensen in bevinden. Zorg er nadat de boogschutters hun pijlen uit de doelen hebben gehaald voor dat iedereen zich zeker weer achter zijn schietlijn bevindt voor je de volgende pijl afschiet. De schijven moeten stabiel worden geplaatst in de schietzone, op een blok dat speciaal voor het boogschutten is ontworpen. Plaats de schijven nooit tegen een muur, een deur of een boom; niet alleen zijn deze plaatsen onstabiel, de pijlen kunnen het materiaal ook beschadigen.

Unselected

Wat moet je doen voor het schieten?

"Beter voorkomen dan genezen!" Het is heel belangrijk om je materiaal (boog en pijlen) voor elk schot kort te controleren: de pijl, de schacht (het middendeel) en de nok moeten grondig onderzocht worden. Een beschadigde pijl kan breken als je hem wegschiet, en kan je zo verwonden. Kleine tip: door de pijlschacht lichtjes te buigen kan je zijn stevigheid controleren Nadat je er zeker van bent dat alles in goede staat is en er zich niemand in de schietzone begint, kan je klaar gaan staan... Boog in de ene hand, de pijl in de andere, haaks op het doel, de voeten op een lijn met de heupen voor meer stabiliteit. De blik ontspannen op de schietzone gericht. Plaats de pijl ter hoogte van de inkeepmarkeringen op het koord in de richting van het doel. Waarom? Zelfs als je het doel mist, zal de pijl wel in de juiste zone vallen. Klaar om te schieten? Het is gebeurd, de pijl vertrekt en landt in het doel. Nu hoef je enkel nog je pijl uit het doel te halen.

Unselected
Veilig boogschieten tips

Heb je geschoten met een zuignappunt (soft)? Ga naar het doel als de punten zijn geteld om je pijl terug te halen. Trek aan het lipje van de zuignap en je haalt je pijl eenvoudig van het doel. Heb je geschoten met een stalen punt? Wees in dat geval voorzichtig. Leg om je pijl terug te nemen een hand vlak op het doel, om hem zo goed op zijn plaats te houden, en houd de schacht van de pijl vast in de ruimte tussen je duim en wijsvinger. Gebruik een pijlentrekker om met je andere hand de pijl naar achteren te trekken en hem zo terug uit het doel te nemen. Zo beschadig je én je pijlen niet én jezelf niet!

Unselected

Bonustip

Als bonus nog enkele handige veiligheidstips. Focus op de boog en de pijlen. Bewaar je materiaal altijd koel en droog. Focus je op de pijlen, zoals hierboven al aangegeven en controleer je materiaal altijd goed! Denk goed aan welke accessoires je nodig hebt. Heb je al een armbeschermer aangeschaft? Dit is een onmisbare accessoire om jezelf tegen wrijving te beschermen, ongeacht je niveau. Als je begint met schieten in een club of vereniging kan je ook kiezen voor een armbeschermer, een vingertab en een borstbeschermer; ook wel bekend als het onmisbare drieluik voor elke boogschutter.