Volg deze gids om de juiste dartpijlen te kiezen

Er zijn twee soorten dartpijlen, Soft tip en Steel tip dartpijlen. Steel tip dartpijlen zijn de meest voorkomende dartpijlen en worden gebruikt voor de standaard dartborden. Soft tip dartpijlen daar in tegen worden uitsluitend gebruikt voor elektronische dartborden. 

Elke dartpijl bestaat uit vier verschillende onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur kun je een dartpijl dan ook geheel zelf samenstellen. Hieronder leggen we uit wat de vier onderdelen specifiek inhouden en wat voor verschillen er zijn in materialen. 

Hoe kies ik de juiste dartpijlen?
Hoe kies ik de juiste dartpijlen?

1. Dartpijlen bij decathlon

Bij Decathlon hebben we onze dartpijlen onderverdeeld in drie verschillende getallenreeksen (100, 500 & 900) en twee verschillende letters (S & T). De 100, 500 en 900 getallen staan voor het niveau van de speler waarvoor de dartpijlen ontwikkeld zijn. De letters S & T staan voor Soft-tip en STeel-Tip.

 

100 series dartpijlen: De 100 series dartpijlen zijn ontwikkeld voor de beginnende darter. Wie begint met darten raakt niet altijd het dartbord waardoor wij een hele stevige en onbreekbare dartpijl hebben ontwikkeld. 

 

500 series dartpijlen: De 500 series dartpijlen zijn ontwikkeld voor de gevorderde darter. Op dit moment is het raken van het bord al een zekerheid en gaat het om de controle over de dartpijl. Daarom hebben onze 500 series dartpijlen een dikkere barrel (grip) zodat je zoveel mogelijk controle hebt over de dartpijl. 

 

900 series dartpijlen: De 900 series dartpijlen zijn ontwikkeld voor de expert darter. Aangezien het darter vrij goed gaat is het de grootste uitdaging om zo vaak mogelijk 180 te gooien waardoor er drie dartpijlen in een zeer klein vakje moeten. Dan is het natuurlijk fijn wanneer de dartpijlen dun zijn zodat er meer ruimte is om alle drie de dartpijlen in de triple te gooien. 

 

Gebruik ons handig dartpijlen keuzemenu om te zien welke dartpijlen het beste bij jou passen!

Hoe kies ik de juiste dartpijlen?

2. De dartpijl

 

1. De Flight

De flight zorgt er voor dat de dartpijl stabiel door de lucht kan vliegen en goed in het dartbord terecht komt. De flight bestaat uit 4 vleugels, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patronen. De flight is echter wel het meest kwestbare onderdeel van de dartpijl en moet daardoor ook vaak vervangen worden. 

 

2. De Shaft

De shaft is het gedeelte tussen de barrel en de flight, en houdt als het ware de flight "vast". De shaft wordt gemaakt van kunststof of aluminium. Ook hierbij hebben beide varianten zo hun voor en nadelen. Een aluminium shaft is over het algemeen iets steviger, maar loopt wel het risico om verbogen te worden. Een kunststof shaft is iets lichter, maar daardoor ook wat fragieler wat de kans op afbreken vergroot. 

 

3. De Barrel

De barrel is het gedeelte van de dartpijl dat wordt vastgehouden door de darter en wordt gemaakt van koper, staal of tungsten. De meeste barrels worden gemaakt van koper of staal wat de gouden (koper) of zilverige (staal) kleur geeft aan de dartpijl. Tungsten wordt over het algemeen veel gebruikt in wedstrijd dartpijlen. In de barrel zit over het algemeen de meeste variatie en bepaalt daardoor ook het uiteindelijke gewicht van de dartpijl. Barrels verschillen op drie verschillende vlakken. Zo kunnen barrels varieren in lengte, breedte en grip (glad of stroef). De ideale combinatie is zeer persoonlijk en hangt af van de voorkeur van de darter. 

 

4. De Punt

De punt is gemaakt van metaal (steel tip) of plastic (soft tip). Metalen punten hebben een kleine chroom laag over de punt heen en zitten vast aan de barrel. Plastic punten kunnen, door middel van een schroefsluiting, los gemaakt worden van de barrel. Dit omdat de plastic punten bij soft tip darts over het algemeen sneller slijten. Is de metalen punt van de steel tip dartpijl bot geworden, dan kan deze worden geslepen door middel van een slijpsteen. 

Hoe kies ik de juiste dartpijlen?

Antoine

Decathlon darts specialst

Vervang af en toe de flights en shafts van de dartpijlen om optimaal te kunnen genieten tijdens het gooien.