Hoe kies ik een skibroek?

Lees alles over hoe je een skibroek kiest die bij jou past. We geven tips over eigenschappen zoals materiaal, kwaliteit en waterdichtheid. Daarnaast vind je hier alles over welke skibroek past bij welk niveau.

Hoe kies ik een skibroek?

Waarom is een skibroek belangrijk?

Skibroeken zijn van groot belang voor jouw wintersportvakantie. Niet alleen voor hoe je jezelf presenteert, maar ook voor het droog en veilig houden van jezelf tijdens het wintersporten. Een skibroek biedt warmte en daarnaast voldoende bewegingsvrijheid om te kunnen skiën.

Hoe kies ik een skibroek?

Welke eigenschappen moet een skibroek hebben?

Een skibroek moet voldoen aan drie cruciale eigenschappen die een skibroek onderscheid van een normale broek. Het gaat om de waterdichtheid, het ademend vermogen en comfort van de skibroek die ervoor zorgen dat jij de hele dag op de piste kan staan!

waterdicht

Waterdicht

Een skibroek moet waterdicht zijn. De waterdichtheid wordt uitgedrukt in 'waterkolom'. Kies voor 10.000 mm of hoger om de hele dag droog te blijven.

ademend

Ademend

De stof moet ademend zijn zodat zweet afgevoerd wordt en je lichaam niet te veel afkoelt door je eigen zweet tijdens het sporten.

comfort

Comfort

Skibroeken moeten comfortabel zitten om vrij te kunnen bewegen en dus nergens knellen tijdens het skiën.

skibroek

Unieke kenmerken van een skibroek

Naast de drie cruciale eigenschappen van een skibroek, zijn er ook een aantal unieke kenmerken die ervoor zorgen dat jouw skibroek ideaal is voor een comfortabele en veilige wintersportvakantie.

skibroek
skibroek

Het kiezen van de skibroek

Wanneer je een skibroek koopt kijk je voornamelijk naar het niveau. Op basis van het niveau kan je bepalen welke kenmerken jouw skibroek nodig heeft. We helpen je bij je keuze door middel van onderstaande indeling op basis van niveau.

Skibroek voor beginners

De beginnende skiër is maximaal enkele keren op wintersport geweest en neemt lessen. Zal nog regelmatig op de grond liggen en is niet de hele dag op de piste te vinden.

Een skibroek voor beginners moet in de basis waterafstotend zijn. Zo zuigt de stof zich niet vol met water. De waterkolom van een skibroek begint vaak vanaf 3000mm, deze skibroeken zijn geschikt voor korte periodes in de sneeuw (maximaal een paar uur) en dus niet voor de hele dag op de piste.

De skibroeken van ons merk Wedze die geschikt zijn voor beginners hebben het kenmerk 100, 180 of 500 in de productnaam. Deze bieden genoeg warmte en comfort voor de beginnende wintersporter en zijn voldoende waterdicht.

beginnend

Skibroek voor gevorderden 

De gevorderde skiër is de hele dag op de piste te vinden en heeft geen les meer nodig om comfortabel te kunnen skiën.

Een skibroek voor een gevorderde skiër moet goed waterafstotend zijn en warmte bieden voor langere tochten, ook moet de skibroek geschikt zijn voor meerdere dagen skiën achter elkaar. Vaak hebben deze broeken een gemiddelde waterkolom tussen de 5000mm en 8000mm. Een goede broek voor de gevorderde skiër moet daarnaast voorzien zijn van ventilatie middels ritsen of verluchtingen omdat de lichaamstemperatuur kan oplopen tijdens intensief skiën.

De skibroeken van Decathlon die geschikt zijn voor de gevorderde wintersporter hebben het kenmerk 500 of hoger in de productnaam.

gevorderd

Skibroek voor experts

Expertskiërs komen op plekken waar andere skiërs niet komen. Ze gaan off-piste, bereiken een hoge snelheid en zijn de hele dag onderweg.

Het materiaal moet daarom naast volledig waterdicht ook zeer slijt- scheurvast en trekbestendig zijn. De expert zal hogere snelheden behalen en intensiever bewegen waardoor er veel van het materiaal gevraagd wordt. De gemiddelde waterkolom is vanaf 10.000mm tot 20.000mm voor de hele dag in de sneeuw. Ook moet de broek warm genoeg zijn en zeer goed zweet afvoeren omdat de expert intensief gaat bewegen.

De skibroeken van ons merk Wedze die geschikt zijn voor experts hebben het getal 900 of hoger als kenmerk in de productnaam staan.

expert

  Uiterlijk van de skibroek

Een skibroek voor dames kan zowel aansluitend zijn als wat losser, dit is afhankelijk van je smaak. Het aanbod van skibroeken voor dames is groot, waardoor er altijd wel een model en merk is dat bij je past. Kies voor een basic kleur of val op met originele kleuren of een print.

Voor heren zijn er stoerdere varianten, maar er zijn ook minder opvallende modellen. Kies voor een donkere kleur als zwart of grijs, maar ook fel blauw is een goede optie.

Voor de kinderen wordt er vooral ook rekening gehouden met de leeftijd en hoe de skibroek zo functioneel mogelijk kan worden. Bijvoorbeeld door een aanpasbare lengte in sommige broeken en versterkingen bij de rug en billen.

Hoe kies ik een skibroek?
Hoe kies ik een skibroek?

Klaar om je keuze te maken?

Je hebt kunnen lezen welke eigenschappen een skibroek aan moet voldoen; waterdicht, ademend en comfortabel. Ook weet je wat een skibroek uniek maakt ten opzichte van een normale broek, denk hierbij aan de bretels of de sneeuwvangers. Om vervolgens je keuze te maken is het van belang om je niveau in te schatten (beginner, gevorderden of expert) en de skibroek te kiezen die daar goed op aansluit. Bij Decathlon hebben we skibroeken voor mannen, vrouwen en kinderen in zowel de beginner, gevorderde als expert klasse. Bekijk daarom ons assortiment aan skibroeken en bestel gemakkelijk online!