Unselected
Loopband kiezen

Hoe kies ik een loopband?

Een loopband is best een investering. Daarom is he fijn om een goed geïnformeerde keuze te kunnen maken. In dit advies lees je meer over waar je op moet letten bij het kiezen van een loopband. Zo kan jij de loopband kiezen die aansluit bij jouw wensen.

Unselected
e

Voordelen van een loopband
1) Doordat je met een loopband thuis kunt hardlopen is de workout erg laagdrempelig

2) Een loopband is een investering waar je lang plezier van kan beleven doordat het apparaat lang meegaat, dus je koopt iets voor een lang termijn.

3) Mensen met een blessure kunnen een loopband gebruiken om te revalideren doordat je de snelheid, duur, en zelfs helling eenvoudig zelf in kan stellen tijdens het (hard)lopen. 

4) Een loopband heeft een betrouwbare ondergrond (geen hobbels of oneffenheden) waardoor je zonder zorgen kunt (hard)lopen.

5) Een loopband heeft een betere schokdemping dan bijvoorbeeld de straat. 

6)Gegevens zoals afstand, vetverbranding en tijd kunnen makkelijk worden bijgehouden.

Unselected
Hoe kies ik een loopband

Een loopband voor hardlopen of wandelen?

Heb ik een loop- of wandelband nodig?
Een snelheid van 1 tot 8 km/h wordt gezien als wandelen (van langzaam tot sportief) en vanaf 8 km/h ga je richting het joggen of hardlopen. Recreatieve gebruikers zullen de loopband over het algemeen gebruiken voor een algemene conditietraining of revalidatie waarbij het leveren van serieuze prestaties geen indicator zal zijn. De kracht van de motor is daarom geen doorslaggevende prioriteit. De TC3 van Domyos is uitstekend geschikt voor deze doelgroep waarbij de gebruikers actief willen wandelen en joggen op een gemiddeld tempo tot ongeveer 60 minuten, twee keer per week. Voor een specifieke wandelband adviseren wij de soft walk 8 van Domyos, speciaal voor mensen die weer in vorm willen komen. Een bijkomend voordeel van een wandelband is dat hij compacter is dan een loopband.

Unselected
Hoe kies ik een loopband

Waar kan ik een loopband voor gebruiken?

Revalidatie
In dit geval spreken we over conditietraining of spierversterking. Het leveren van serieuze sportieve prestaties is geen doorslaggevend criterium. Tijdens een revalidatie traject worden je spieren versterkt zonder deze negatief te belasten. Wie lichtjes wil trainen of net met revalideren begint, heeft in de eerste plaats steun en comfort nodig. Prestatie is in deze fase van minder groot belang. Een goede houding heeft op dit moment de prioriteit en het vermogen en de intensiteit is van minder groot belang. Onze loopbanden zijn speciaal gemaakt voor wandelen of joggen en daarom uitstekend geschikt voor mensen die net weer beginnen met trainen of personen die moeten revalideren.

Intensief gebruik
Gevorderde lopers die met name prestaties willen leveren en regelmatig willen trainen, kunnen het beste kiezen voor een loopband waarvan het oppervlak geschikt is voor verschillende loopstijlen. Voor een langere trainingsperiode en een maximale snelheid van 16 km/h adviseren wij een complete loopband van Domyos aan. Deze loopband heeft een aantal krachtige technische mogelijkheden en biedt 16 verschillende trainingsmogelijkheden aan met een maximale helling van 10%. De loopbanden bij Decahtlon zijn allemaal motorisch en de motor zorgt voor een draaiend wandelvlak of het omhoog brengen van de band. De gebruiker kan zelf de snelheid bepalen en het fijne is dat je comfortabele wandelingen op vlak terrein kunt simuleren waarbij de gewrichten minimaal worden belast. Er zijn veel verschillende soorten loopbanden en elke loopband wordt ontwikkeld voor een optimaal gebruikscomfort binnen een bepaalde snelheid. Het loopvlak, het vermogen en de schokdemping zijn factoren die de kwaliteit en prijs beïnvloeden.

Unselected

Op welke technische eigenschappen moet ik letten?

Loopvlak
Hoe sneller je wandelt of loopt, hoe groter je passen worden. Het loopoppervlak moet daarom passen bij je gebruik. Als je wilt gaan wandelen tot 6 km/h, heb je genoeg aan een loopvlak van 100 x 40 cm. Een wandelband is in dit geval een prima keuze. Wanneer je wilt gaan joggen tussen de 6 en 8 km/h zul je al snel een loopvlak van 120 x 40 cm nodig hebben omdat je passen al wat groter zullen zijn. Om op een comfortabele manier te lopen bij een snelheid van boven de 10 km/h, zul je moeten mikken op een loopvlak van 130 x 45 cm of meer. De beste manier om dit te ervaren is de loopband zelf uit te proberen.

Het motorvermogen
De motor bepaalt de snelheid en de keuze ervan hangt volledig af van het beoogde gebruik van de loopband. Hoe sneller je loopt, hoe krachtiger de motor moet zijn. Daarnaast hangt het vermogen ook af van het maximumgewicht van de gebruiker, iets wat op het product vermeld staat. Kies daarom dus een motor die geschikt is voor jou gebruik; zo zal je veel langer plezier hebben van je loopband. Het eerste waar je op moet letten is het continue vermogen van de motor (het vermogen dat de motor permanent kan leveren). Het tweede element is het piekvermogen (het vermogen dat slechts kort geleverd kan worden, bijvoorbeeld bij acceleraties).

De schokdemping
Goede loopbanden zijn vaak uitgerust met een schokdempingssysteem. De schokdemping verzacht de schokken die door je knieën, enkels en heupen moeten worden opgevangen. De demping van een loopband passen bij het beoogde gebruik en op wandelbanden is een soepele demping beter voor je gewrichten. Hardloopbanden hebben vaak een iets hardere schokdemping, om de afzet en de gebruiksdynamiek te maximaliseren om zo minder energie te verliezen.

Helling
De helling van een loopband kan gebruikt worden om de beenspieren extra te trainen en zorgt ook voor variatie waarbij een parcours gesimuleerd kan worden met verschillende hellingen. De spieren van het onderlichaam (billen & dijen) en de buikspieren worden extra belast wat de calorieverbranding versnelt (tot 4 x sneller bij een helling van 20%). Er zijn 2 soorten helling: manueel (waarbij je de loopband moet uitzetten om de hellingsgraad te regelen) en automatisch, waarbij je tijdens het gebruik het stijgingspercentage aan kan passen.

Het bedieningspaneel of console
Het bedieningspaneel biedt alle basisgegevens met betrekking tot je training. Zo wordt de snelheid, afgelegde afstand, eventuele helling, duur en gemiddeld aantal verbrande calorieën gemeten. Er bestaan eenvoudige en intuïtieve modellen voor de eenvoudige workout zoals wandelen, maar er zijn natuurlijk ook technische en geavanceerde modellen. Bij het kiezen van een loopband is het belangrijk om te letten op meetinstrumenten en de verschillende programma's waarmee je je prestaties en vooruitgang kan evalueren. De compatibiliteit (welke elektronische apparaten kun je erop aansluiten) en de leesbaarheid van de gegevens (schermgrootte & display verlichting) zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Bepaalde modellen hebben ook een hartslagmeter waarbij een hartslagband het meest nauwkeurig is.

Maximaal gewicht gebruiker
Het maximale gebruikersgewicht verschilt van model tot model. De opbouw van een loopband is aangepast aan het maximumgewicht van de gebruiker om zo de veiligheid en duurzaamheid te kunnen garanderen.

De stabiliteit
De loopstabiliteit hangt af van het gewicht van de loopband. Een zwaardere band is over het algemeen stabieler en dit is ook bevorderlijk voor de soepelheid en het comfort tijdens de workout. De afmetingen zoals de lengte en de breedte bepalen natuurlijk ook gedeeltelijk de stabiliteit van de loopband.

Gemakkelijk op te Bergen
Loopbanden met een vouwsysteem zijn makkelijk op te klappen en het apparaat kan met een geleider weer eenvoudig terug geklapt worden. Sommige banden passen door hun beperkte afmeting eenvoudig onder een bed zoals de wandelband van Domyos. Daarnaast zijn de meeste loopbanden voorzien van transportwieltjes. Sommige loopbanden zullen dus eenvoudig verplaatsen en het is daarom belangrijk om op het totale gewicht en de gripzones te letten.

Montage
Over het algemeen kost het ongeveer een half uur tot een uur om een doorsnee loopband te monteren. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een loopband te kiezen die niet gemonteerd hoeft te worden, zoals de nieuwste modellen van Domyos, die direct klaar voor gebruik zijn.