Hoe kies ik een crosstrainer?

Bij Decathlon helpen we je graag met het kiezen van de juiste crosstrainer. In dit artikel zullen we de crosstrainer; een cardio- en conditietrainer, uitlichten. De keuze van een crosstrainer hangt af van het doel dat je wil bereiken; hervatting van een lichamelijke activiteit, je conditie onderhouden, revalidatie of je voorbereiden op een andere sport? Wij geven je graag de nodige tips waardoor je alles uit je crosstrainer kunt halen.

Crosstrainer kiezen

Een crosstrainer is toegankelijk voor een breed publiek want deze cardio- en conditietrainer is geschikt voor het hele gezin. De crosstrainer is een duurzaam toestel met een lange levensduur en het grote voordeel is dat je het hele jaar door gewoon thuis gebruik kunt maken van dit apparaat, wat natuurlijk enorm laagdrempelig is. De crosstrainer is een compleet toestel aangezien het apparaat cardiotraining en spierversterking van het boven- en onderlichaam combineert. Een bijkomend voordeel is dat de herhalende beweging erg zacht is waardoor het niet belastend is voor je gewrichten.

Welke crosstrainer heb ik nodig?

Voor wie nog niet overtuigd is, hier nog even de voordelen op een rijtje. De crosstrainer is een perfect hulpmiddel om in conditie te raken en je prestaties te verbeteren; werk dus het hele jaar door aan je conditie. De crosstrainer helpt je om vetten te verbranden. In combinatie met een aangepast dieet, kan je met behulp van de crosstrainer aan een beter figuur werken. Met een crosstrainer zit je binnen no time op je optimale hartslag voor het verbranden van calorieën. Het vergroten van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Je hartspier wordt verstevigd zonder hem al te zwaar te belasten. Je spieren versterken zonder je gewrichten negatief te belasten, je fysieke gestel zal hierdoor verbeteren. Dus voordat je een crosstrainer koopt is het essentieel om een aantal persoonlijke afwegingen te maken die beslissend zullen zijn bij de keuze van je crosstrainer.

Welke crosstrainer heb ik nodig?

-Bepaal je sportniveau: ben je beginner of gevorderd?

-Definieer je doel: is je crosstrainer bedoeld voor revalidatie na hartproblemen? Voor conditietraining? Aanvullend bij een andere sport of wil je juist calorieën verbranden?

-Ben je een recreatieve, regelmatige of intensieve gebruiker?

Prestatiebepalende criteria

Prestatiebepalende criteria zijn de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het kiezen van een crosstrainer. Naast de soepelheid van de trapbeweging, de weerstand en de bedieningsconsole is de prijs van een apparaat vaak ook een prestatiebepalende factor. Let dus goed op dat je een toestel koopt die bij je past en dat je deze kunt gebruiken voor de doelen die je voor ogen hebt. Hieronder zullen wij de belangrijkste prestatiebepalende factoren (zonder in al te veel technische details te treden) toelichten om je zo hopelijk te helpen bij het maken van een juiste keuze.

Hoe kies ik een crosstrainer?

Het bedieningspaneel voor alle relevante informatie.

De crosstrainers zijn uitgerust met een bedieningspaneel waar je alle basisgegevens met betrekking tot je gebruik van kunt aflezen zoals de snelheid, de afgelegde afstand, de duur en het gemiddeld aantal verbrande calorieën. Sommige modellen meten ook de hartslag en voor een optimale meting raden we aan om voor een model te kiezen met bijgeleverde hartslagband. Tot slot is het belangrijk om het maximale gewicht voor het gebruik te controleren. Alle Domyos-toestellen hebben een maximaal gebruikersgewicht van 130 kg. Daarnaast is het belangrijk dat je crosstrainer is uitgerust met een stabilisatiesysteem, zodat het apparaat op elke ondergrond stevig blijft staan bij het opstappen en tijdens het trappen. De meeste crosstrainers zijn gemakkelijk te verplaatsen zodat je na het trainen je crosstrainer makkelijk kunt opbergen en daarom is elk model is uitgerust met wieltjes.

Hoe kies ik een crosstrainer?

De soepelheid en diameter van de trapbeweging

Comfortabel trappen betekent dat je in staat bent om in één soepele beweging te kunnen trappen en het gewicht van het wiel speelt een belangrijke rol bij de soepelheid van de trapbeweging. Daarnaast hebben andere elementen directe invloed op het trapcomfort zoals de gewichtsverdeling van het wiel en de transmissie. De Domyos transmissies zijn ontwikkeld om zo vloeiend mogelijk te roteren en je zo een comfortabel gevoel te geven. Vaak zorgt een zwaarder vliegwiel voor een soepele rotatie en een zwaardere crosstrainer kan voor sommige personen meer stabiliteit en comfort bieden. Echter de keuze voor een juiste crosstrainer is persoonlijk en daarom raden wij aan om verschillende crosstrainers te proberen in een van onze winkels. Het kan zijn dat iemand meer trapcomfort krijgt van een crosstrainer met een wiel van 3,5 kg dan een wiel van 6 kg. Daarom is het belangrijk om verschillende crosstrainers te proberen om zo een juiste keuze te kunnen maken.

Afhankelijk van het doel zal de efficiëntie van je training ook afhangen van de trapfrequentie, die bepaald wordt door de diameter van het vliegwiel. Hoe groter de diameter, hoe groter de beweging van een rotatie.

Hoe kies ik een crosstrainer?

De weerstand

De weerstand is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een crosstrainer. De weerstand zorgt namelijk voor de mogelijkheid om je inspanning te doseren en de stabiliteit wordt beter met een betere weerstand. Er zijn twee verschillende weerstandssystemen waaruit je kunt kiezen: een mechanisch of motorisch weerstandssysteem. Een mechanisch regelsysteem is erg eenvoudig en door aan de knop te draaien kun je een kabel bedienen die de magneet dichter bij het vliegwiel brengt. Op deze manier wordt de weerstand groter en zal het trappen zwaarder worden. Bij een motorisch systeem kun je de trapweerstand via het bedieningspaneel regelen. Dit systeem biedt een dubbel voordeel. Je hebt de keuze uit meerdere moeilijkheidsgraden en je kunt verschillende trainingsprogramma’s selecteren zoals het programma met een automatisch wisselende moeilijkheidsgraad, voor een gevarieerde training. Voor elk doel is er een programma beschikbaar en deze ruime keuze maakt van je crosstrainer een allround cardio- en conditietrainer. Voorbeelden van verschillende programma’s zijn: calorieën verbranden, je voorbereiden op een zware inspanning, warming up, cooling down en interval training.

Hoe kies ik een crosstrainer?
Hoe kies ik een crosstrainer?

Aline

Onze fitness specialist

Bij Decathlon hebben we verschillende crosstrainers en de crosstrainer die je kiest, hangt af van het beoogde gebruik. Het is dus belangrijk dat de keuze voor een crosstrainer aansluit aan één of meerdere vooraf vastgestelde doelen. Hoe sportiever het gebruik, hoe belangrijker het is om te letten op de trapfrequentie en de -soepelheid voor je comfort en prestatie.