American football kiezen

Hoe kies ik een american football?

Om de beginselen van American Football onder de knie te krijgen is het belangrijk dat je als speler start met het juiste materiaal. Decathlon biedt American Football ballen aan voor zowel de gevorderde speler, als voor de recreatieve speler die gewoon een balletje wil gooien. Maar hoe kies je de juiste bal? Wij helpen je graag op weg.

Hoe weet je welke bal jij nodig hebt? dat hangt af van de volgende punten:

Gebruiksomgeving
Als de bal alleen op een veld gebruikt wordt, heeft hij andere eigenschappen nodig dan een bal die op allerlei ondergronden wordt overgegooid. Als jij ook op straat gaat gooien, koop dan een simpele, rubberen bal. Die kan beter tegen slijtage door contact met harde en ruwe ondergronden zoals de stoep of asfalt. Speel jij met de bal alleen op grasvelden? Kies dan voor een American Football met ‘polyurethaan’, deze geven een comfortabele grip en een heerlijk gevoel. Met deze ballen gooi je fijner én ze zijn gemakkelijker te vangen!


Verschillende maten
American football wordt bij de jeugd met een kleinere bal gespeeld dan bij volwassenen. Met kleinere handen zijn de grote ballen namelijk niet gemakkelijk te gooien, en ook vangen is moeilijker. In Nederland speelt de jeugd tot 19 jaar met een 'Junior American Football'. Voor de allerkleinsten zijn er foam ballen beschikbaar (van schuimrubber) om de sport op een veilige manier te kunnen ontdekken. Je kunt immers niet vroeg genoeg met de sport beginnen! Lees hieronder welke maatvoering wij hanteren.


Intensiteit
Welke bal geschikt is voor jou, hangt natuurlijk ook van jouw spelniveau en gebruiksintensiteit af. Als je de bal alleen gebruikt om mee te gooien, is een goedkopere variant geschikt. Komen er echter tackles bij kijken? Dan is het verstandig een kwalitatief betere bal te kiezen, deze zal ook iets duurder zijn. Deze bal zal door zijn superieure afwerking langer meegaan dan een goedkopere variant.


Tip van de profs
American Football ballen worden in wedstrijden en tijdens trainingen niet alleen gegooid. The kicking game (het schieten) is een essentiëel deel van het spel. Veel Nederlandse clubs gebruiken nu versleten ballen om te trappen. De ballen van Kipsta zijn een goedkoop alternatief met een veel beter gevoel en balcontact. Stel: Je wil een keer een fake fieldgoal trappen, dan is het wel fijn als je de bal ook nog een beetje kunt gooien!

Hoe kies ik een American football?

Hoe kies ik de juiste maat?

Kinderhanden zijn uiteraard kleiner dan die van volwassenen. Logisch dus dat er American Football ballen in verschillende maten zijn. Kies een bal die is aangepast aan de handgrootte. Bij Decathlon adviseren wij de volgende maten:

- een Pee Wee bal voor kinderen van 6 tot 9 jaar
- een Junior bal voor kinderen van 10 tot 12 jaar
- een Youth bal voor jongeren van 12 tot 14 jaar
- vanaf 14 jaar kan je een bal in de officiële maat kiezen.