Hoe kies ik balletschoenen?

Het kiezen van goede balletschoenen is belangrijk voor het begeleiden van de danser in het leren van de basisstappen. Maar waar moet je voor kiezen als je de keuze hebt tussen een overloopzool of een split-zool en tussen leer of canvas? Wij geven je advies!

cc pointes de danse

De keuze van de balletschoentjes is gebaseerd op het niveau. Om het juiste model te kiezen zijn er twee belangrijke criteria: de zool en het materiaal van de schoenen.

De zool

De stevigheid of hardheid van een zool is een belangrijk criterium omdat dit gedeelte voor steun moet zorgen. Voor beginners raden wij aan om een zachte of voorgebogen zool te kiezen. Bij een harde zool zullen je voeten sneller doorstrekken wat blessures kan veroorzaken. Er zijn 2 soorten zolen voor je balletschoenen: hele zolen en split-zolen.

Voor beginners, ongeacht de leeftijd, wordt een balletschoen met een hele zool aanbevolen. Dit type schoen biedt een goede ondersteuning voor je voeten. De split-zool is bedoelt voor gemiddelde tot gevorderde dansers, dus voor dansers die al goede technische vaardigheden beheersen. Het is flexibeler op de voetwelving waardoor je een grotere bewegingsvrijheid krijgt.

In een balletschoen met een split-zool model kan er een mooiere boog van de voet worden bereikt. Omdat de zool uit twee delen bestaat (zooltje onder de voet en zooltje onder de hiel) is er een betere balans nodig.

Sommige split-zool modellen beschikken over een elastische driehoek onder de zool van de voet om het nog flexibeler te maken. Met deze modellen kun je een nog betere boog krijgen waardoor je been in een nog mooiere lijn kan komen.

Hoe kies ik balletschoenen of spitzen?

Het materiaal

Er bestaan twee soorten balletschoenen: leren spitzen en canvas spitzen. Leren balletschoenen worden aanbevolen voor beginnende ballerina's, omdat ze sterk zijn en ze geven genoeg ondersteuning voor de voeten. Ze zijn erg duurzaam, waardoor ze langer meegaan.

De canvas balletschoenen zijn geschikt voor gevorderde dansers. Ze hebben meer flexibiliteit maar ze zijn iets minder duurzaam. Deze modellen zijn geschikt voor dansers die regelmatig dansen met goede technische vaardigheden. Het materiaal is gemakkelijk te reinigen en ze kunnen gewassen worden op 30°C.

Voordat je begint is het belangrijk om het elastische koord goed aan te trekken zodat de schoen goed over je wreef valt. Daarnaast is het belangrijk om het koord strak aan te trekken zodat de balletschoen goed aansluit op de voet zodat je schoentjes niet los komen te zitten tijdens het dansen.

Hoe kies ik balletschoenen of spitzen?

spitzen

Met spitzen kunnen ballerina's pasjes uitvoeren op de tenen. Het is een prachtige, maar ook ingewikkelde kunst. Voordat ballerina's op spitzen kunnen dansen moeten de enkels en voeten stevig genoeg zijn. Om deze reden mogen ballerina's pas beginnen met oefenen op spitzen zodra ze toestemming hebben van de dansdocent. 

Onze spitzen hebben een breed platform voor goede stabiliteit maar de juiste spitzen letten nauw. Als je op spitzen in plié staat, mogen er aan de zijkanten geen rimpels in de stof zitten. Verder mag er ruimte zitten bij de hiel als je de spitzen aanhebt omdat je dieper in de spitzen zakt als je op de punten staat en je anders geen ruimte meer zou hebben in een plié. Pas de spitzen uitgebreid voordat je erop gaat dansen; onze medewerkers in de winkel kunnen je hier ook bij helpen.

Hoe kies ik balletschoenen?