1. Vliegenspray

Vliegensprays zijn er in vele verschillende soorten en merken. Het maskeert de geur van je paard, waardoor bepaalde insecten er minder snel op af komen. Vaak zit hier citronella in, een geur waar insecten niet bepaald fan van zijn. Het is een snelle en gemakkelijke oplossing om een groot aantal insecten te weren bij je paard.  Helaas zal het veelal niet werken bij insecten die op lichaamswarmte af komen.

Kijk voor gebruik wel eerst of je paard geen allergische reactie geeft op een van de bestanddelen van een nieuwe vliegenspray Dat kun je doen door eerst een klein stukje huid uit te testen, de avond voordat je je paard volledig wil behandelen.

Hoe kies ik een paardendeken?

2. Vliegenmasker

Een vliegenmasker is een uitstekend hulpmiddel voor je paard wanneer deze niet over een weelderige voorpluk beschikt die helpt om vliegen bij de ogen te weren..

Dit seizoen heeft Fouganza een nieuw vliegenmasker ontwikkeld welke vrijwel het complete hoofd van je paard beschermt. Het vliegenmasker bestaat uit een half soepel roostertje dat niet in contact komt met de ogen van het paard. Het lichte gaas zorgt ervoor dat je paard breed zicht heeft. Daarnaast is deze ook te bevestigen aan het vliegendeken. Het beschermt enkel niet de neus van je paard. Wanneer je paard een witte neus heeft kan deze verbranden, insmeren met zonnebrandcrème is dan zeker aan te raden!

Let er wel op dat sommige paarden eerst moeten wennen aan een stuk gaas voor de ogen. Verder is het belangrijk om het masker regelmatig schoon te maken, zodat je paard goed zicht behoudt en het minder vliegen aantrekt.

Hoe kies ik een paardendeken?

3. Vliegendeken

Ondanks dat ik voorheen enkel de natuurlijke afweermiddelen van het paard wel voldoende vond in de zomer, ben ik inmiddels wel overtuigd dat ze soms wat hulp bij het weren van insecten wel kunnen waarderen.~Mijn paard reageert erg heftig wanneer er een daas op hem zit. In het land resulteert dit in rennen en trappen tot de daas van hem af is, met als gevolg een zeiknat en pompend paard in de warme zomerdagen, niet iets wat je graag wilt en wat weer resulteert in meer dazen die op zijn warmte af komen..~Zodoende heb ik ervoor gekozen om hem met warme dagen een vliegendeken op te leggen.

Zelf heb ik ervaren dat de vliegendeken van Fouganza ondanks de lichte stof toch erg stevig is (hij gaat al meerdere seizoenen mee!) Daarnaast heeft deze deken een lange nekcover die ook beschermt wanneer het hoofd gebogen is bij het grazen. Wat fijn is dat je bij deze nekcover er ook voor kunt kiezen om hem af te laten. Daarnaast heeft deze deken ook een buikflap, waardoor de buik ook beschermt is tegen insecten~Met deze vliegendeken staat hij met warmere dagen rustiger in het land te grazen omdat hij vrijwel geen last meer heeft van dazen die hem prikken.~ 

Audrey, Chef de produit Fouganza

Brenda

Ruitersport Expert

Welk model je ook kiest, zorg ervoor dat het is uitgerust met bandjes waarmee de deken goed blijft zitten wanneer je het paard alleen gaat laten.