EXPERT REVIEW VAN VOORMALIG NEDERLANDS SQUASH KAMPIOEN SEBASTIAAN WEENINK 

Omdat wij het belangrijk vinden dat onze producten getest worden door onze eindgebruikers hebben wij Sebastiaan Weenink gevraagd om een aantal van onze squashrackets te testen en te beoordelen. Als voormalig Nederlands kampioen en bondscoach weet hij als geen ander waar je op moet letten. Daarom delen wij hier zijn gebruikerservaring.

Internationale Vrouwendag

Hoi, mijn naam is Sebastiaan Weenink, geboren in 1986 en voormalig Nederlands Kampioen squash. Ik ben meer dan tien jaar voor het Nederlands team uitgekomen in verschillende WK’s en EK’s, voormalig top-100 speler van de wereld, en ik ben bondscoach geweest van het Nederlands heren team squash. Vanaf mijn vijfde jaar speel ik squash. Squash is waar mijn passie ligt, ik ben een aanvallende tactische speler. Mijn uitdaging is om mijn tegenstander uit te spelen zonder onnodig risico te nemen. Ik hou ervan om een hoog basistempo te spelen afgewisseld met hoogte en tempowisselingen, hierbij volleer ik veel en gebruik daarvoor een racket (Tecnifibre Carboflex 125) dat power genereert uit een korte zwaai met een balanspunt in het midden van het racket.

NB: als echte professional gebruikt hij aardig wat vaktermen die wij uitleggen in de blog ‘ontdek squash’. Deze termen zijn klikbaar gemaakt, dus mocht je niet bekend zijn met een term, klik dan op de term en leer meer van de basis van de squash sport.

SR 990 Power

Gewicht: 115 gram
Balans: 355 mm
Bladgrootte: 470 cm2

Dit is een racket dat veel mensen aanspreekt, van beginner tot competitiespeler. Voor iemand die op zoek is naar een licht racket, maar niet wilt inleveren op controle en kracht. Geen poespas gewoon een lekker racket.
Topzwaar (head heavy), maar niet zo extreem als bij de 960 uitvoering. Heerlijk gevoel op iedere slag, ongeacht of de bal dicht bij de muur is of niet. Het voelt erg eenvoudig allemaal als je de bal raakt met dit racket.

Sportieve date ideeën tijdens Corona

SR 960 Power

Gewicht: 125 gram
Balans: 355 mm
Bladgrootte: 499 cm2

Een erg toegankelijk racket dat bestemd is voor de squashspeler die het prettig vindt dat het een licht racket is dat topzwaar is. Doordat het racket topzwaar is, voelt deze ook meteen wat zwaarder aan. Maar op de slag voelt deze erg solide, voornamelijk van achter in de baan.

Voor in de baan mis ik wat controle in het racket, doordat ik het gewicht kwijtraak in de slag. Dit kan komen omdat ik zelf gewend ben met een andere balans (even balanced) te spelen. Echter het gevoel in de slag is erg comfortabel ook als je de bal niet precies in het midden van het blad raakt.

Sportieve date ideeën tijdens Corona

SR 960 Control

SR 960 Control
Gewicht: 125 gram
Balans: 350 mm
Bladgrootte: 470 cm2

Goed racket voor een competitie speler die van een topzwaar racket houdt en de bal al goed weet te raken!

Het racket kan wat zwaar aanvoelen door het hoge balanspunt, maar tegelijkertijd voelt het erg solide. Als je de bal in de sweetspot raakt voelt het top, als je de bal er iets buiten raakt voelt het racket wat instabiel. Voordeel hiervan is dat je direct feedback krijgt over je slag kwaliteit, nadeel is dat dit racket daardoor wat minder vergevingsgezind is. Door het solide gevoel en de topzwaar balans kan je flink door de bal heen slaan.

Sportieve date ideeën tijdens Corona

SR 990 Control

Gewicht: 120 gram
Balans: 340 mm
Bladgrootte: 470 cm2

Dit racket is goed voor de ultieme controle speler die van het plaatsen van de bal houdt. Even balanced, wat ik erg fijn vind. Dit is voor mijn aanvallende spel ook één van de beste rackets. Wat instabiel als je de bal net niet lekker raakt, maar geeft veel feedback aan de speler en voelt direct goed in de hand.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Speed 115

Gewicht: 115 gram
Balans: 340 mm
Bladgrootte: 500 cm2

Het racket doet z’n naam eer aan: snelheid! Dit racket is niet erg toegankelijk voor iemand die net start met squash, dus ik zou deze adviseren aan een goede competitie speler die houdt van een stug, stijf frame met een topzwaar balans.

Ondanks dat dit een topzwaar racket is voelt hij licht aan in de hand. Het frame heeft een unieke vorm en is erg breed bovenaan. De top van het racket zwiept door de bal heen (door het hoge balanspunt, vliegt de top van dit racket erg snel door de lucht en zorgt zo voor veel power), hier zal je aan moeten wennen. Qua slag voelt het racket vrij stug, maar door het gewicht en de top zware balans slaat hij wel lekker door de bal heen.

Sportieve date ideeën tijdens Corona

Speed 125

Gewicht: 125 gram
Balans: 335 mm
Bladgrootte: 500 cm2

Dit is een racket voor een ervaren competitiespeler. Dit squashracket voorziet je niet direct van veel power, maar is vooral geschikt als je graag volleerd en op hoog tempo wilt spelen.

Het balanspunt van dit racket ligt meer naar het midden, waardoor ook deze erg licht voelt, ondanks het zwaardere gewicht dan de Speed 115! Ook dit racket is erg breed bovenin, waar je aan moet wennen. Het frame is stug en geeft een lekker gevoel op balcontact.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Na het lezen van de reviews van deze expert kan jij met het juiste squashracket aan de slag. Vergeet je niet jouw squashfoto met #GoTryDecathlon te delen? Veel squashplezier gewenst!