Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Spelregels badminton: zo speel je het

Klaar om de snelste racketsport ter wereld te spelen? Badminton is zowel een ontspannende als uitdagende activiteit.

Unselected

Klaar om de snelste racketsport ter wereld te spelen? Badminton is zowel een ontspannende als uitdagende activiteit. Met snelle reflexen en een unieke hand-oog coördinatie sla je op hoge snelheid de shuttle over het veld. Vanwege de eenvoudige spelregels bij badminton is het bovendien een leuke sport voor jong en oud. Je verbrandt daarnaast met badminton evenveel calorieën als bij boksen. Zo raak je tot wel 570 calorieën per uur kwijt bij de racketsport. De sport is dan ook een prachtige methode om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast werk je aan je coördinatie, maak je je spieren sterker en ben je flexibeler. Wat heb je echter nodig om te badmintonnen, hoe ziet het badmintonveld eruit en wat zijn de spelregels van badminton? Daar geven we antwoord op in dit sportadvies.

Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Wat is badminton?

Wat is badminton precies? De racketsport komt oorspronkelijk uit Brits-Indië. In de toenmalige Engelse kolonie speelden ze een spel genaamd Poona, wat veel lijkt op het huidige badminton. Engelse officieren brachten de sport mee vanuit India naar het Verenigd Koninkrijk. Rond 1875 werd het spel zo intensief gespeeld op het Britse landgoed Badminton, dat de racketsport daar zijn naam aan te danken heeft.

De intensieve racketsport speel je volgens de spelregels van het badminton ofwel als enkelspel, ofwel als dubbelspel. Bij enkelspel speelt één speler tegen een ander, bij dubbelspel spelen twee spelers tegen twee anderen. De badmintonwedstrijd draait om het behalen van de meeste punten in een rally. De speler die uiteindelijk twee games van 21 punten heeft gewonnen, is de winnaar van het spel. Bij badminton ben je voortdurend in beweging. Iedere hoek van het veld benut je om de mooiste acties te maken. Wat is een badmintonwedstrijd zonder rennen, springen en slaan op het badmintonveld? Na een paar wedstrijden badminton gaat je conditie al snel vooruit. 

Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Wat heb je nodig om te badmintonnen?

Om de racketsport volgens de spelregels te spelen heb je niet veel nodig: een shuttle, racket en comfortabele sportkleding. Bij het selecteren van de juiste sportartikelen heb je de keuze uit een enorm aanbod. We geven hieronder de verschillende opties weer.

Een veren of plastic shuttle?

Je hebt de keuze uit veren en plastic shuttles. Plastic shuttles zijn geproduceerd van plastic en zijn duurzaam. Met name de jeugd en senioren maken gebruik van plastic shuttles. Het plastic sportartikel is in drie snelheden verkrijgbaar. Zo spelen beginners met een trage shuttle, terwijl middelsnelle shuttles voor de speler met een gemiddeld niveau uitstekend zijn. Ervaren badminton spelers kiezen voor een snelle plastic shuttle. Wij raden je aan om een shuttle van een betrouwbaar merk als Perfly, Yonex of Victor aan te schaffen. Deze shuttles zijn van goede kwaliteit, zodat ze het spel niet belemmeren.

Om de badmintonwedstrijdbadminton wedstrijd naar een nóg sneller niveau te tillen, speel je met een veren shuttle. De veren shuttle bestaat uit zestien ganzen- of eendenveren, die netjes in een kurk zijn gezet. Hoe snel de veren shuttle uiteindelijk gaat, hangt naast de speelstijl af van de temperatuur. Een veren shuttle met snelheid 78 is geschikt voor een temperatuur van 16 tot 22 graden. Voor een temperatuur van 23 tot 27 graden gebruik je de snelheid 77. Is het warmer dan 27 graden, dan kies je een veren shuttle met een snelheid 76. Het nadeel van een veren shuttle is dat deze minder lang meegaan. Professionals kiezen meestal voor een veren shuttle vanwege de snelheid en precisie.

Het beste badmintonracket voor maximale slagkracht

Voor badminton heb je een speciaal badmintonracket nodig. Badmintonrackets zijn vervaardigd van kunststof, met snaren van nylon. Een badmintonracket dient maximaal 28 centimeter lang en 22 centimeter breed te zijn. We bieden badmintonrackets voor beginnende, gemiddelde en ervaren spelers aan. Ook zijn er verschillen in de rackets qua gewicht, flexibiliteit en balans. Zo zijn er rackets met en zonder T-stuk. Een racket met een ingebouwd T-stuk zorgt ervoor dat je harder slaat en preciezer de shuttle raakt. Badmintonrackets met een T-stuk zijn echter wel zwaarder. Een licht racket is meer wendbaar en speelt daardoor gemakkelijker. Het hangt van je persoonlijke voorkeuren af, wat prettiger voor je aanvoelt tijdens het badmintonnen.

Hoe meer je badminton speelt, des te meer je merkt hoe belangrijk de spanning van de snaren in het racket is. Er bestaat lage en hoge spanning op de rackets. Bij een lage spanning van minder dan elf kilogram kun je harder slaan en heeft de shuttle een langere vlucht. Het zorgt er echter ook voor dat je minder nauwkeurig de shuttle kunt controleren bij je slag. Een racket met een hoge spanning van meer dan elf kilogram geeft je meer precisie bij het slaan. Doordat het racket echter stijver is, is het materiaal kwetsbaarder.

Badmintonkleding- en schoenen voor een comfortabel spel

Bij badminton kleding staat comfort voorop. Zo draag je een badminton shirt met bijpassende broek of rok. De badmintonkleding voelt licht aan, voert zweet eenvoudig af en geeft je maximale bewegingsvrijheid. Bij het kiezen van de juiste badminton schoenen houd je rekening met de steun en demping van de schoen. Aangezien je bij het badmintonnen veel korte bewegingen maakt, moet de schoen je voet perfect ondersteunen en grip bieden. Een reguliere hardloopschoen is dan ook niet geschikt om te dragen tijdens het badmintonnen, vanwege het gebrek aan stabiliteit. Heb je squashschoenen in de kast staan? Dan kun je die wel dragen op het badmintonveld. Bij het passen van de badmintonschoenen draag je het liefst de sokken die je ook bij de wedstrijd aan hebt. Zo voel je direct of de schoenen goed passen.

Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Hoe ziet een badmintonveld eruit?

Het speelveld bij badminton bestaat uit een gebied dat 13,40 meter lang en 6,10 meter breed is. De lijnen van het badmintonveld zijn daarbij 40 millimeter. Daarnaast bevinden zich aan de zijkanten tramrails van 0,46 meter. In het midden van het veld plaats je een net, dat 1,55 meter hoog moet zijn.

Verschil enkelspel en dubbelspel

Volgens de badminton spelregels is er een verschil in de afmetingen van het badmintonveld bij enkelspel en dubbelspel. Zo tellen bij enkelspel de tramrails rondom het speelveld bij badminton niet mee. Dit maakt het speelveld 13,40 meter lang en 5,18 meter breed. Wanneer je dubbelspel speelt, badminton je wel over het volledige veld van 13,40 meter lang en 6,10 meter breed. Bij enkelspel is het speelveld dus zowel smaller als langer. Het serveervak van het enkelspel is 2,554 meter breed en 4,72 meter diep. Daarnaast is het voorveld dat zich tussen de voorste serveerlijn en het net bevindt precies 1,98 meter. Rondom het badmintonveld moet er een minimale obstakelvrije ruimte zijn van een meter. Wij raden aan om twee meter vrij te houden achter de lijngrens voor extra bewegingsvrijheid.

Waarom speel je badminton binnen?

De spelregels van badminton bepalen dat je badminton binnen in een sporthal speelt. Dit heeft te maken met de wind. Als je badminton buiten speelt, hebben de weersomstandigheden een te grote invloed op de wijze waarop de shuttle zich beweegt.

Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Service bij badminton

De spelregels van badminton geven aan dat je de shuttle correct moet serveren om het spel te beginnen. Bij een service in het badminton sla je de shuttle met een onderhandse beweging diagonaal naar het serveervak dat zich tegenover je bevindt. Een onderhandse service houdt in dat het racketblad, ten opzichte van het handvat, naar beneden gericht is. Het racketblad dient bij het serveren dus onder je hand te zijn. Verder dien je bij het serveren met beide voeten op de vloer te staan en mag je de lijnen van het speelveld niet aanraken. De shuttle sla je met een vloeiende beweging over het net en blijft binnen de grenzen van het veld.

Badminton opslag regels bij enkelspel

Wanneer het gaat om enkelspel, krijgt iedere speler een service bij het badminton. Gedurende de servicebeurt kun je geen punten scoren. Maak je een fout tijdens het spel? Dan gaat de service naar de tegenpartij en ontvangt deze speler een punt.

Badminton opslag regels bij dubbelspel

Als je badminton speelt met dubbelspel, ontvangt ieder team een servicebeurt. Is de tussenstand even, dan serveer je uit het rechtervak. Bij een oneven tussenstand serveer je uit het linkervak. Gedurende de service kan dezelfde speler geen punten maken. Je wisselt alleen van serveervak als je zelf een punt wint. 

Unselected
Spelregels badminton: zo speel je het

Hoe werkt de puntentelling bij badminton?

Hoe speel je badminton om punten te behalen? De puntentelling bij badminton werkt volgens een rally systeem. Je probeert tijdens de rally in het badminton zoveel mogelijk de shuttle over het net heen en weer te slaan. Op het moment dat de shuttle op de vloer valt of een van de spelers een fout veroorzaakt, eindigt de rally in het badminton.

Je behaalt een punt als de tegenpartij:
• De shuttle binnen het badmintonveld op de grond laat vallen.
• De shuttle in het net slaat.
• De shuttle tweemaal achter elkaar aanraakt.
• Bij de service van het badminton zich in het verkeerde vak bevindt.
• De shuttle terug slaat voordat deze over het net is gegaan.

Binnen een game behaal je maximaal 21 punten om te winnen, waarbij je minstens 2 punten verschil met je tegenstander dient te hebben. Bij een verschil van één punt loopt de puntentelling in het badminton door totdat de eerste speler 30 punten heeft behaald. Zodra je twee games wint, ben je de winnaar van de wedstrijd. Bij een gelijkstand van 1-1 speel je een beslissende derde game. 

Unselected

Badminton is een uitdagende sport voor ieder niveau
Dankzij de toegankelijkheid en snelheid is badminton zowel een ontspannende als actieve sport voor jong en oud. Doordat je alleen een shuttle, racket en badmintonkleding nodig hebt, kun je meteen met badmintonnen beginnen. De spelregels van de sport zijn eenvoudig. Wie het eerst 21 punten behaalt in de rally, wint de game. Bovendien zijn allerlei variaties op het badmintonnen mogelijk, zoals het enkelspel en het dubbelspel. Met een heel scala aan mogelijkheden biedt badminton dan ook voor ieder wat wils.

Unselected

Onze badmintonblogs

voordelenbuitenbadmintonnen

Wat is AirBadminton?

AirBadminton is een heel nieuwe vorm van badminton spelen. Het grote verschil met zijn indoorbroer? Je speelt het buiten! De perfecte manier om je sport overal en altijd te beleven! In dit artikel leggen we je alles uit over dit nieuwe concept!

Spanning badminton

Hoe kies ik de juiste bespanning voor mijn badmintonracket?

Het vinden van het juiste badminton racket dat bij je past is essentieel om je goed te voelen tijdens het spelen. Daarbij is een spanning van je snaar ook van groot belang. Als de spanning niet is aangepast aan je spel, zul je niet het optimale uit je spel kunnen halen.

Badminton grip kiezen

Hoe kies ik een grip of een overgrip voor badminton?

De grip of overgrip is bijna de tweede huid van je racket. Of je nu anti-transpiratie grip nodig hebt, of een met een goede structuur of hechting, elke greep heeft een bijzonderheid die je in staat stelt om plezier te hebben in je spel.