Hoe kies ik de juiste bespanning voor mijn badmintonracket?

Het vinden van het juiste badminton racket dat bij je past is essentieel om je goed te voelen tijdens het spelen. Daarbij is een spanning van je snaar ook van groot belang. Als de spanning niet is aangepast aan je spel, zul je niet het optimale uit je spel kunnen halen.

Spanning badmintonracket

De kenmerken van de spanning.

Eigenlijk werkt het heel simpel, hoe hoger de spanning, hoe nauwkeuriger je zal zijn en omgekeerd. Hoe lager de spanning, hoe krachtiger je zult zijn. Een hogere trekkracht op je snaar zal dus leiden tot een betere nauwkeurigheid in je spel, maar vermindert de power in je spel. Een lagere trekkracht op je snaar zal leiden tot meer power, maar je zal enigszins inboeten op de controle.

Wanneer je een nieuw racket aanschaft in de winkel zal er vrijwel altijd een fabrieksbespanning in het racket zitten. Deze spanning zal gemiddeld op 9 kg bespannen zijn. Deze spanning is voor veel spelers een geschikte spanning, vooral voor beginnende spelers.

Naarmate je vaker gaat spelen, zul je behoefte hebben aan nieuwe mogelijkheden: meer precisie, meer kracht. Wanneer je van mening bent dat je speelt met het juiste racket, dan zul je op de spanning van je snaar moeten spelen om de kleine imperfecties uit je racket te halen.

Badminton besnaring kiezen

Hoe kies ik de juiste spanning voor mijn racket? Goed om te weten.

Als je eenmaal vertrouwd bent met je racket, kun je de keuze maken om te gaan spelen met de spanning in je racket. Doe dit geleidelijk, per 0,5 kg (totdat je de optimale spanning vindt dat bij je spel past) om de volgende redenen:

- Ttotaal gevoel verlies

- Buitensporig vermogensverlies

- Blessures

Het is nutteloos om de spanning met 2 kg tegelijkertijd te verhogen, zeker omdat de spanningsrange ook beperkt is tot vaak een maximum van 13 kg op een racket. Een gebruikelijke spanningskracht zit vaak tussen de 8-13 kg. De meeste spelers evolueren hun spanning naar hun technische vooruitgang. Wanneer je je spanning te veel hebt verhoogd, schroom dan niet om deze weer te verlagen als de speelstijl van je spel veranderd.

De spanning van je racket neemt geleidelijk af, of je nu je racket gebruikt of niet.Een racket dat 6 maanden geleden op 10 kg werd bespannen, verliest beetje bij beetje spanning en zal niet meer 10 kg zijn wanneer je er weer mee gaat spelen.Hoe hoger de spanning, hoe groter de kans dat je snaar snel breekt. Wees niet verbaasd als je daardoor je bespanning regelmatiger moet vervangen als je de spanning verhoogt.