Heb je een donsjas gekocht maar weet je niet hoe je hem moet onderhouden?

Geen paniek, wij geven je de nodige tips voor het juiste onderhoud van je donsjas. Emmanuelle, onze productmanager van de X-light donsjassen helpt je een handje om nog langer te kunnen genieten van je aankoop! In eerste instantie adviseren wij om de donsjas naar een stomerij te brengen waar de jas wordt gereinigd en weer fris zal zijn voor gebruik. Maar je kunt je donsjas natuurlijk ook zelf onderhouden; dit scheelt een hoop gedoe en het bespaart geld. Het is wel belangrijk om de instructies goed op te volgen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je donsjas.

Tips voor het juiste onderhoud van je donsjas! Hoe was je deze?

Stap 1: Het wassen van je donsjas

De x-light donsjas kan met het synthetische programma op 30°C worden gewassen. Wij adviseren om de jas samen met andere kleding te wassen zodat de jas zijn vorm niet verliest. Was de jas samen met twee schone tennisballen zodat het dons tijdens het wassen goed kan luchten. 

Stap 2: Na het wassen

Nadat je de donsjas uit de wasmachine gehaald hebt, zal het lijken alsof het dons is verdwenen. Dit is natuurlijk niet het geval, het dons zit nog in de jas alleen het is door het wassen erg plat geworden. Tijdens het drogen van de donsjas zal de oude vorm weer terugkomen!

Stap 3: Het drogen van de donsjas

Dit is de laatste en tevens de belangrijkste stap! Gebruik tijdens het drogen van je jas het synthetische programma; dit is namelijk de beste manier om de veertjes weer goed op te schudden zodat de oude vorm weer wordt teruggewonnen. 

Wij adviseren om tijdens het drogen ook weer schone tennisballen toe te voegen zodat de jas goed opgeschud kan worden. Het is natuurlijk ook mogelijk om andere kledingstukken in de wasdroger toe te voegen. Het doel is om het dons goed te laten luchten en de donsvlakken weer goed te verdelen voor een juiste vorm van de jas. Emmanuelle geeft aan dat het erg belangrijk is om het dons goed te laten drogen en daarom de jas twee à drie keer te laten drogen waardoor de vlakken van de jas hun oude vorm weer aannemen. Voel na het drogen even goed op de donsvlakken van de jas en maak zelf een inschatting of de jas goed gedroogd is. Vervolgens kun je de jas opkloppen zodat het dons zich weer gelijkmatig verdeeld in de vakken.

Als je geen wasdroger hebt dan kun je de jas gewoon aan de waslijn drogen. Het kan wel een aantal dagen duren (4 dagen) voordat de jas gedroogd is en let erop dat je de jas regelmatig omdraait en uitschudt zodat de veertjes niet aan elkaar gaan kleven. Leg je donsjas tijdens het drogen nooit op de verwarming!

Let op! Als de veertjes niet goed gedroogd zijn, zullen de natte veertjes in de vlakken aan elkaar blijven kleven en zullen er balletjes ontstaan. Het is bijna onmogelijk om deze balletjes weer uit elkaar te halen.