Het verschil tussen onze NH en MH rugtassen?

Het verschil tussen onze nh en mh rugtassen?

Het kan nogal verwarrend zijn; je kwam voor een rugzak maar vervolgens is er zoveel keus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een muur vol rugzakken, in alle kleuren van de wereld en van mini tot reusachtig. Toch hebben alle rugzakken hun specifieke verschillen en overeenkomsten, die doelbewust zo ontworpen zijn om jou als wandelaar en de bergsporter maximaal voordeel te bieden. Zo zijn de MH rugzakken voor mensen die bergwandelingen gaan maken en de NH rugzakken voor mensen die een wandeling gaan maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog!

Het verschil tussen onze NH en MH rugtassen?

Waar staat mh en nh voor?

Heb je al eens goed naar de namen van onze rugzakken gekeken? Bijna alle rugzakken van 10 tot en met 40 liter beginnen met de letters NH of MH. Die NH staat voor Nature Hike en de MH staat voor Mountain Hike. Bij deze twee soorten tassen hebben onze ontwerpers rekening gehouden met de activiteiten die de gebruiker met de tas onderneemt. Bijvoorbeeld het wandelen in de natuur, het bos, de duinen,en het wandelen in de bergen.

Onze wandelrugzakken zijn in volumes van 10 liter tot 90+10 liter te koop. Voor een korte wandeling, van maximaal één dag volstaat over het algemeen een rugzak van 10 liter tot 40 liter. Precies de categorie rugzakken waar deze blog over gaat.

Door alles van 50 liter en groter te schrappen zijn we al flink wat modellen “kwijt”, maar er blijven nog veel over. Teveel om te kunnen zeggen dat de keuze nou een stuk gemakkelijker is geworden. We leggen hieronder de 4 verschillen uit tussen de NH en MH tassen.

Het verschil tussen onze NH en MH rugtassen?

Verschil 1: de heupgordel

Eén van de meest in het oog springende verschillen is de heupgordel. Een heupgordel zorgt voor meer ondersteuning als je een zware tas hebt. Zoals de naam het al zegt, maak je de heupgordel vast om je heupen. .
Nature Hike tassen is de heupgordel niet eens aanwezig, bij andere Nature Hike tassen is het eerder een minimalistische band dan een echte gordel. Deze band zit aan de tas om het hobbelen en schommelen van de tas op de rug tijdens het lopen te beperken. Je loopt daardoor een stuk comfortabeler dan met een bungeltas op je rug. De band is echter niet bedoeld om het gewicht van de rugtas te tillen.

Bij alle Mountain Hike rugzakken is er echt sprake van een gordel. Wanneer je de bergen in gaat, is de rugzak over het algemeen wat zwaarder. De tocht is langer (meer eten en drinken), de weersomstandigheden slechter te voorspellen (meer kleding mee) en het terrein gevaarlijker (EHBO, navigatie, nooddeken, hoofdlamp, etc.). Toch wil je niet aan comfort inboeten. Vandaar de hulp van de gordel: deze tilt een groot deel van het gewicht en is voorzien van zachte vulling.

Verschil 2: het draagcomfort

Een ander in het oog springend verschil is er ook voor dat hogere draagcomfort. De Mountain Hike modellen beschikken over een intern of externe frame: een stalen of aluminium constructie, die de rugzak stijfheid geeft. Door die stijfheid wordt jouw rug ontzien van pijn. Ook hebben een aantal Mountain Hike rugzakken in verschillende ruglengtes. Hierdoor kan je de rugzak afstellen naar de lengte van jouw rug. Dit zorgt dat de rugzak beter zit, waardoor de kans op pijn in je schouders en rug minder wordt. Alles voor dat maximale draagcomfort bij meer gewicht.

De NH rugzakken hebben geen interne of externe frame, waardoor de rugzakken minder stijf zijn. Hierdoor zijn de rugzakken makkelijker te vervoeren en ideaal om te gebruiken als dagtas.

Verschil 3: de borstband

Minder in het oog springende verschillen zijn bijvoorbeeld de borstband, die de schouderbanden op hun plek houdt en daarmee de schouders ontziet. De zogenaamde loadlifters; stelbandjes tussen rugtas en schouderband, die zo afgesteld moeten worden dat de tas rechtop “staat”. Eigenlijk is de borstband een kenmerk wat bij zowel de MH als de NH rugzakken terugkomt.

Verschil 4: aantal vakken

Tot slot zijn de Mountain wandelrugzakken vaak voorzien van een rits aan de voorkant, zogenaamde frontloaders. Deze maken het model snel toegankelijk voor noodsituaties: weersomslagen of een ongeval. Je maakt de rits van boven open en kan gemakkelijk in de tas. Bij de Nature Hike zakken staat het gemak bij het inpakken voorop: een lange rits over zij- en bovenkant.

Kortom is het belangrijk om te kijken waar je de rugzak precies voor gaat gebruiken. Heb je een dagrugzak nodig, neem dan een kijkje bij de Nature Hike tassen. Deze tassen hebben 1 vak waar gemakkelijk alles in kan en daarbij is de tas ook gemakkelijk weer op te bergen. Ga je een bergwandeling maken, dan is een Mountain Hike rugzak belangrijk om mee te nemen. Deze rugzakken zijn zo gemaakt dat je iets meer kan meenemen en door de heupgordel, borstband en interne of externe frame biedt deze rugzak meer comfort tijdens een bergwandeling.