Canyoning producten uitgelicht

Bekijk alle producten hier

Canyoning tips

Gebruikerstest en expert reviews van de NCB 

Omdat wij het belangrijk vinden dat onze producten getest worden door onze eindgebruikers, hebben wij de Nederlandse Canyoning Bond (NCB) gevraagd om een aantal van onze kernproducten voor deze mooie sport te gebruiken en te beoordelen. Aangezien de leden van de NCB als geen ander weten wat goed canyoning materiaal inhoud, delen wij hier hun gebruikerservaring! 

Nederlandse Canyoning Bond

SEMI-STATISCH TOUW CANYON TYPE A 10,2 MM X 40 M

Gebruiksduur: 

4 tot 8 canyontouren per week in de periode van 21 juli t/m 25 aug. 2018. Gemiddeld aantal personen - 8 personen per canyontour

 

Mantel beschadiging

De mantel houd zich goed gezien het gebruik van het touw. Geen noemenswaardige beschadigingen, alleen lichte pluisvorming op de intensief gebruikte stukken. Desondanks dat de mantel er uitziet dat deze snel zal gaan pluizen is dit niet het geval geweest.

 

Mantel verschuiving:

Er is nauwelijks mantel verschuiving; in vergelijking met vergelijkbare touwen is dit te verwaarlozen. Tevens blijven de uiteinden goed intact bij het afbranden van het touw.

 

Knoopbaarheid:

De knoopbaarheid van het touw is erg goed. Het touw blijft soepel en is makkelijk te knopen. De knopen kunnen zich wel erg strak trekken bij een zware belasting (gestest op rappel guide – zwaar persoon); het kost dan even om ze weer los te krijgen.

 

Handeling tijdens het abseilen:

Het touw is erg soepel. Dit maakt het gemakkelijk in het gebruik en je kunt het  touw snel in een acht leggen. Het touw is makkelijk af te binden in een sleutel dan wel slipsteek met een blokkeerknoop. Nadeel is dat het touw erg glad is en dat maakt dat je veel wrijving nodig hebt; helemaal bij onervaren mensen.

 

Midden markering:

De midden makering bij de voor gemeten touwen is goed zichtbaar en blijft goed zitten. Weinig tot geen slijtage in dit stuk. Niet getest hoe de midden markering blijft zitten als je deze zelf zet met een edding 3000 stift.

 

Algemene bevindingen:

Fijn touw, goede knoopbaarheid en de mantel houd zich goed.

 

Verbeterpunten:

Glad, weinig wrijving

Knopen trekken zich erg vast.

 

Prijs:

Prijs per meter is ongeveer: 1,90 euro. Prijs voor een voor gemeten touw van 40 meter is 75,99 euro incl BTW. (Decathlon Nederland)

Dit maakt het touw iets duurder dan vergelijkbare touwen op de markt. 

Canyoning

CANYONING NEOPREEN SOKKEN 3 MM

In oktober ben ik in Italië een week aan het canyoningen geweest. De Maskoon 3mm sokken waren daarbij onderdeel van mijn uitrusting. Wat opvalt is de soepelheid van het neopreen, waardoor je de sokken gemakkelijk aantrekt. De pasvorm is bij mij goed en de sok zit lekker. Ik heb geen last van de naden die rondom de voet lopen. 

 

Tijdens de canyon tochten van rond de 4 uur had ik geen koude voeten. Tijdens een meer aquatische tocht van 6 - 8 uur wel. Voor koude lange tochten zou ik zelf kiezen voor dikkere sokken. Voor de kortere tocht of voor tochten in de zomer zal ik de sok nog veel gaan gebruiken. 

 

Tevens zorgt de verstevigde onderkant voor wat extra robuustheid. Wat mij betreft 5 sterren.

Canyoning

MASKOON RUGZAK CANYON 45L

Ten eerste heeft hij twee verschillende compartimenten. Hierdoor kan je jouw EHBO ton onderin de tas doen in het kleine compartiment en je touw in het grote compartiment. Op het moment dat je dan je EHBO nodig hebt (of je lunch die hier ook in zit) hoef je niet eerst al je touw uit de tas te halen en ergens neer te leggen. Dit is heel fijn.

In de canyon kom je vaak in poeltjes uit waarin je jouw tas voor je uit gooit of aan je gordel hangt, als je dan het poeltje uit klimt/loopt moet je jouw tas uit het water halen en op je rug doen, de tassen zijn dan altijd heel zwaar omdat ze vollopen met water. Doordat deze tas heel veel gaatjes heeft loopt het water er snel uit en is de tas snel licht genoeg om hem op te tillen en op je rug te doen!

Kleine spullen waarbij je snel bij moet kunnen kan je in de klep stoppen zodat je ze gemakkelijk en snel er uit kan halen.

Ook vond ik het zelf fijn om een tas te hebben met een goede, stevige heupband en schouderbanden. Omdat je tijdens een canyontocht soms ook lang in of uit moet lopen met een aardig gewicht aan touw (en eigen materiaal) in je tas is het altijd goed dat dit gewicht op je heupen kan rusten en niet alleen op je schouders, dat houd je niet vol als je een heel seizoen lang canyoningingen.

 

Als laatst ben ik blij met de grootte van deze tas, ik kon er meestal twee touwen in kwijt (een lange en een iets kortere) wat ervoor zorgde dat ik al mijn touw zelf bij me had. Dat is fijn omdat je dan alles in de canyon zelf kan uithangen en niet moet wachten op iemand anders die het lange of korte touw heeft.

Canyoning