Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Padel kan je op elk niveau spelen en is een toegankelijke sport om te leren. Wij helpen je en zetten de belangrijkste padelslagen voor je op een rij!

Het is een van de snelst groeiende sporten ter wereld: padel. Een mix van tennis en squash, die je in twee teams van elk twee spelers speelt. Ook in Nederland verschijnen op steeds meer plekken padelvelden. Een padelveld lijkt een beetje op een mix tussen een tennis- en een squashveld; dat komt doordat je bij padel ook gebruik kunt maken van de muren. Padel is sociaal, dynamisch en erg goed voor je lichaam, want je hebt er veel verschillende spiergroepen voor nodig. Bovendien kun je het op elk niveau spelen en is het een toegankelijke sport om te leren. Wij helpen je alvast een handje en zetten de belangrijkste padelslagen voor je op een rijtje!

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Welke slagen zijn belangrijk met padel?

Padel is dus verwant aan zowel tennis als squash en dat merk je aan de slagen die je kunt gebruiken tijdens een potje padel. Opvallend is wel dat veel padelslagen een Spaanse naam hebben. Dat is niet geheel toevallig: padel is in 1969 uitgevonden in Mexico en vanuit daar geïntroduceerd in Spanje, waar het inmiddels de op één na populairste sport is – na voetbal. Vandaar dat je veel Spaanse termen tegenkomt in de padelsport.

Dat geldt dus ook voor de belangrijkste padelslagen:
- Forehand padel
- Backhand padel
- Bandeja
- Chiquita
- La Cuchilla/Bajada
- Smash Plano
- Vibora
- Backglass
- Dropshot
- Lob
- Volley
- Service

Hoe meer van deze slagen je kent en oefent, hoe beter je wordt in padel. Je kunt dan namelijk op veel verschillende manieren de bal slaan en je tegenstanders verrassen. Bovendien maakt al die variatie het spel een stuk dynamischer én leuker! Laten we daarom eens dieper ingaan op een aantal van deze belangrijke padelslagen.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Hoe noem je een padel forehand?

Net zoals bij tennis en squash heb je ook bij padel een forehand en een backhand. Een padel forehand noem je eenvoudigweg een ‘forehand’. Het is de meest voorkomende slag tijdens een potje padel, dus is het erg belangrijk dat je de techniek van deze padelslag goed traint. Dat geldt voor alle drie de varianten op de padel forehand: de vlakke forehand, de slice forehand en de open stance forehand. Heb je al deze forehand padelslagen goed onder de knie, dan kun je de bal gemakkelijk op het veld van je tegenstanders plaatsen.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Hoe noem je een padel backhand?

De tegenhanger van een goede forehand is een goede backhand. Om met je rechterhand een effectieve padel backhand te slaan volg je drie stappen:
Je plaatst je rechterhand op de grip van je padel racket en je linkerhand op de hals.
Je draait je lichaam zijwaarts, waarbij je borst gericht is naar de lange zijde van het veld.
Je raakt de bal met een horizontale slag en laat met je linkerhand het racket los. Hierdoor eindig je in een open positie.

Ben je linkshandig, dan plaats je je handen precies andersom.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Wat is een bandeja bij padel?

Een andere enorm effectieve padelslag is de Bandeja. Deze verdedigende slag gebruik je om je tegenstander naar achteren te dringen. Bandeja betekent namelijk dienblad en dat is dan ook het uitgangspunt van het blad van je racket tijdens deze slag. Je maakt een diepe en zachte halfhoge smash, met een open blad. Daarmee dwing je je tegenstander naar achteren, zodat je de netpositie kunt overnemen en het punt met een aanvallende slag kunt afmaken.

Belangrijk is hierbij wel dat je de hoogte van de bal in de gaten houdt tijdens de slag: je moet de bal niet te hoog raken, maar juist laten dalen en wat meer naar de zijkant sturen. De Bandeja is dan ook geen gemakkelijk slag, maar heb je hem eenmaal onder de knie, dan kun je het je tegenstander wel behoorlijk lastig maken.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Wat is een chiquita bij padel?

Waar de Bandeja bedoeld is om je tegenstander naar achteren te dringen, gebruik je de Chiquita juist om je tegenstander naar het net toe te lokken. Het is een zachte en vlakke slag, waarmee je de bal richting de voeten van je tegenstander speelt. Zo’n bal is voor je tegenstander lastig terug te spelen, waardoor hij of zij vaak zwak reageert. Dat geeft jou de kans om juist weer een sterke aanvallende slag te spelen en de bal af te maken.

Zowel de Chiquita als de Bandeja worden gebruikt om het tempo en het ritme van een potje padel te bepalen. Je kunt je tegenstander flink laten lopen door dit soort padelslagen af te wisselen met

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Wat is de beste techniek voor padel?

Naast de forehand, backhand, Bandeja en Chiquita zijn er nog meer padelslagen waarmee je het je tegenstander moeilijk kunt maken of waarmee je jezelf kunt verdedigen. Een van de belangrijkste slagen is de lob. Om deze bal te spelen buig je je knieën en houd je je racket onder je middel. Vervolgens sla je de bal niet, maar duw je deze met een open blad de lucht in. Tegelijkertijd duw je ook je eigen lichaam weer omhoog en zie je de bal diep achterin het veld bij de tegenstander terechtkomen. Dankzij deze padelslag kun je bijvoorbeeld de netpositie weer overnemen van je tegenstander, maar het kan je ook helpen om jezelf te herpositioneren zodat je wat meer tijd hebt om de aanval in te zetten.

Ontvang je een bal die te moeilijk is om met een forehand, backhand of lob terug te slaan, dan kun je altijd nog een Backglass gebruiken. Deze slag is uniek voor padel, omdat je hierbij de glazen wanden rondom het veld gebruikt. Belangrijk hierbij is dat je zijwaarts van de bal gaat staan en dat je al beweegt voordat je de bal raakt. Zo voorkom je dat de bal vanaf de glazen wand weer met flinke vaart op jou afkomt.

Ook bij de Smash Plano maak je gebruik van de glazen wanden van het padelveld. Met deze padelslag sla je de bal via het glas uit de padelbaan of weer op je eigen speelhelft, zonder dat de tegenstander de bal heeft kunnen raken.

Stuitert een hoge bal van je tegenstander op het veld, vervolgens tegen het glas en vliegt hij daarna verder omhoog? Dan heb je de kans om een Cuchilla te gebruiken. Vanaf achterin het veld maak je een soort smash waarmee je de bal op hoge snelheid naar de zijkant van de baan of recht door het midden slaat.

Een padelslag die je juist niet vanaf de achterzijde van het veld moet gebruiken, is de dropshot. Waar dit tijdens een potje tennis wel kan, is het bij padel niet verstandig. Je tegenstander is hier namelijk veel te snel bij het net en kan de bal dan direct afmaken. Speel dus alleen een dropshot als je dicht op het net staat en probeer dan ook direct een backspin mee te geven, zodat de bal na het stuiteren weer terugkomt naar het net. Op die manier maak je het je tegenstander extra lastig om de bal goed terug te spelen. Dat maakt een dropshot erg effectief, al is het geen heel eenvoudige padelslag om te spelen. Maar: oefening baart kunst!

Dat geldt ook voor de Vibora, een aanvallende smash waarmee je druk uitoefent op je tegenstander. De Vibora is in feite de tegenhanger van de Bandeja: aanvallend in plaats van verdedigend en uitgevoerd vanaf de voorzijde van het veld in plaats van de achterzijde. Ook voer je in principe dezelfde stappen uit voor het maken van een Vibora als voor het maken van een Bandeja. Wel is het voor een Vibora belangrijk dat je je lichaam meer indraait wanneer je de bal raakt. Zo creëer je veel sidespin, waarmee je het voor je tegenstander extra moeilijk maakt om de bal goed terug te spelen.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Is een volley toegestaan bij padel?

Een van de laatste belangrijke padelslagen is de volley. Dit is de meest effectieve slag om harde ballen terug te slaan vanaf de netpositie. Voor een goede volley plaats je je racket voor je borst en houd je deze verticaal vast. Zo kun je snel en gemakkelijk reageren wanneer de bal op je afkomt. Haal dan het racket terug naar je schouders en positioneer jezelf op dezelfde manier als bij een backhand: zijwaarts, met je borst richting de lange zijde van het veld. Stap vervolgens met je linkerbeen in voor een forehand volley of met je rechterbeen voor een backhand volley - en precies andersom als je linkshandig bent. Zo kom je in een stabiele positie om de bal te raken en te blokkeren.

Padel techniek: wat zijn de belangrijkste padelslagen?

Hoe serveer je bij padel?

Daarmee hebben we bijna alle bekende padelslagen genoemd. Blijft er nog één padelslag over: de service. Niet geheel onbelangrijk, want het spel moet ergens beginnen. Met een goede padel service zet je je tegenstander direct onder druk zodat jij een aanvallende positie in kunt nemen. Bij padel serveer je onderhands en mag je de bal niet boven heuphoogte raken op het moment van slaan. Geef de bal bijvoorbeeld wat backspin mee, zodat hij niet te hoog van de glazen wand af stuitert en positioneer jezelf snel bij het net om de gematigde bal die je van je tegenstander terug krijgt direct af te maken.

Oefen al deze verschillende technieken, probeer ze uit en ervaar zelf het effect van elke padelslag op het spel van je tegenstander. Hoe meer je hem of haar laat rennen voor de bal, hoe groter de kans dat je een zwakke bal terugkrijgt en je direct een punt kunt scoren. En niet al te onbelangrijk: hoe meer variatie, hoe leuker het spel!