Jeu de boules spelregels

Lees hier de regels en ontdek het spel

spelregels jeu de boules

Jeu de boules heeft enorm veel voordelen: je bent op een leuke manier in beweging, het is super toegankelijk en je kunt tijdens het spelen gezellig bijkletsen. Maar hoe speel je dit spel? Het terrein, het aantal spelers, het aantal ballen per speler… Allemaal zaken die je bij het begin van elk spel moet vastleggen. Na het lezen van onze tips zal jeu de boules (ook wel petanque genoemd) voor jou geen geheimen meer hebben. Het doel van het spel is eenvoudig: de boules (ballen) zo dicht mogelijk bij de but (kleine balletje) werpen.

Jeu de boules banen zijn tegenwoordig overal te vinden

Officieel wordt jeu de boules gespeeld op een boulodrome - een speciale (overdekte) jeu de boulesbaan, met een ondergrond van gravel of fijn grind. Is er geen boulodrome bij jou in de buurt? Geen probleem, het leuke aan deze sport is namelijk dat je het bijna overal kunt spelen: het dorpsplein, stadspark, de parkeerplaats van de camping, het strand of zelfs het bos! Tip voor beginners: zoek een vlak en zanderig terrein om te vermijden dat de ballen te ver rollen. Wanneer je het spel onder de knie hebt, kun je proberen op hardere ondergronden te spelen.

Jeu de boules spelregels

De afmetingen van het terrein 

Zorg voor genoeg plek om te spelen. De ballen rollen en je moet je gemakkelijk kunnen verplaatsen op het terrein om een goed overzicht te hebben. Officieel is een terrein 4 meter breed, 15 meter lang en afgebakend met houten balken (meestal spoorbielzen). Ben je niet op een officieel afgebakend terrein, zorg er dan wel voor dat je het terrein waarop je speelt afbakent, zodat elke bal die buiten de grens gaat niet wordt meegeteld in het spel. Het team dat begint tekent op de grond een cirkel met een diameter van 35 tot 50 cm, zodat elke speler zijn ballen vanuit hetzelfde vertrekpunt gooit. Het but moet tussen 6 en 10 meter vanaf de cirkel worden gegooid, op minstens 1 meter afstand van elk obstakel. Speel je met kinderen, let er dan op dat je ver genoeg speelt van wegen, aangezien de ballen soms echt ver weg kunnen rollen.

petanque spelregels afmetingen terrein

Het aantal speler

Petanque wordt officieel 1 tegen 1 (tête-à-tête) met 3 boules p.p., in een team van 2 (doublette) met 3 boules p.p., of 3 spelers (triplette) met 2 boules p.p. gespeeld. Uiteraard kan je altijd met nog meer mensen spelen. In dat geval raden we aan om maximaal 6 ballen per team te spelen en/of 2 ballen per speler, zodat er niet té veel ballen op het terrein liggen.

petanque spelregels aantal spelers

Wie begint?

Het is zover. De teams zijn gevormd en de ballen zijn verdeeld. Maar wie mag beginnen en het but gooien? Bij officiële wedstrijden wordt er vooraf getost met een muntstuk. Heb je geen muntstuk, dan zijn er twee opties. Doe een loting met het but (door het andere team te laten raden in welke hand je het but houdt) of, als je wat meer tijd hebt, gooi je het but en elk team gooit een eerste bal. Het team dat het dichtst bij het but zit, mag het spel beginnen. Het team dat het but gooit mag hierna de eerste boule gooien.

petanque spelregels wie begint

Nu je de spelregels kent, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen en van dit enorm gezellige spel te genieten! We hebben nog wat extra tips:~- Geen zin om steeds te moeten bukken om je boules op te rapen, of wil je gewoon indruk op je vrienden maken? Gebruik dan een ballenraper.~- Wil je jouw jeu de boules set in stijl vervoeren? Gebruik een van onze handig tasjes.~- Het kan soms moeilijk zijn om in te schatten welke boule het dichtst bij het but ligt. Meten is weten, gebruik daarom een rolmaat.~- Droog je (metalen) boules na gebruik af om te voorkomen dat ze gaan roesten. Of zodat je geen vieze handen krijgt bij je volgende worp.~- Speel je bijv. op het gras in een park? Hier kun je geen ring op de grond tekenen, gebruik daarom een jeu de boules ring.