Porte_bébé_randonnée

Hoe draag je je kind tijdens een wandeltocht?

In dit artikel leggen we je alles uit over wandelen met je kind.

Je gezin wordt groter maar dat wil niet zeggen dat je geen tochten in de vrije natuur meer kunt maken ... Je gaat je wel wat moeten aanpassen aan de komst van je kleine spruit. Zelfs als je kleine held kan wandelen, rond de leeftijd van 3 - 4 jaar, zal hij echt niet sneller dan 1 of 2 km/u gaan. Je zult hem dus moeten dragen als je op je eigen tempo wilt blijven wandelen.

Fysiologische draagzak

Je kunt deze draagzak perfect in het dagelijkse leven gebruiken om je baby vanaf zijn geboorte in te dragen. De zak volgt de lichaamsbouw van je baby en voelt bijzonder comfortabel aan voor de drager. Je baby zit in de zogenaamde "M-houding". Het gewicht rust op de billetjes, de knieën zijn opgetrokken tot ongeveer de hoogte van de navel en het hoofdje wordt goed ondersteund in het verlengde van de wervelkolom.

DRAAGDOEK

Zoals de naam al aangeeft wordt de baby ondersteund door een rekbare en stevige stof die via verschillende knopen vastgemaakt wordt.~Je kunt een draagdoek vanaf de geboorte tot om het even welke leeftijd gebruiken. Een draagdoek is geschikt om je baby op de buik of de rug te dragen en biedt een optimaal comfort. Je moet wel een beetje de "kneepjes van het vak" kennen. Opgelet, een draagdoek houdt de warmte vast en is dus niet erg geschikt om in de zomer te gebruiken!

 

VOORGEVORMDE BABYDRAGERS

Een mooie balans tussen een ergonomische en handige draagzak. Deze modellen hinderen amper en lijken erg op "rugzakken" dankzij de riemen, bandjes en gespen. De meest recente exemplaren zijn ook te verkrijgen in "light" of beter verluchte modellen - speciaal ontworpen om op reis te gaan of trektochten te maken. Je zult snel overweg kunnen met deze babydragers. Je moet wel even de juiste techniek oefenen om je baby er correct in te plaatsen maar de rest is eigenlijk kinderspel! Klein detail: de "kap" is erg handig om het hoofdje van je kind tijdens het slapen in te laten rusten. Reken op een gewicht tussen 300 en 600 g naargelang het model. En bovendien kun je deze modellen in je rugzak opbergen als je baby een echte wandelkampioen blijkt te zijn!

Framedrager

De meeste gezinnen die trektochten maken hebben een dergelijk exemplaar. Het grote voordeel: dit model is zowel een rugzak als een babydrager met een laadcapaciteit van 10 tot 25 l, opbergvakken aan de zijkanten of de ceintuur en een kapje om je baby tegen de zon te beschermen. De meeste exemplaren zijn uitgerust met een ondersteunend element zodat je ze eenvoudig op de grond kunt plaatsen en je kind er gemakkelijk in kunt zetten. In tegenstelling tot draagdoeken en voorgevormde babyhouders zijn de rug van de drager en de baby beter "verlucht" omdat ze elkaar niet raken. Je kind is echter wel minder goed beschermd tegen slecht weer.   Dit soort draagzak heeft wel een aantal beperkingen:~Zodra je kind 12-15 kg weegt, wordt het misschien allemaal wel erg zwaar en oncomfortabel. Zeker als je weet dat de zak, zonder baby, al 3-3,5 kg weegt.~Dit model is bovendien niet geschikt voor kinderen onder twaalf maanden omdat ze hun hoofdje nog niet kunnen rechthouden en mogelijk in de babydrager kunnen wegzakken.~Tot slot wordt deze babydrager ook afgeraden voor lange tochten omdat het kind op zijn kruisje rust, wat niet de beste houding voor zijn lichaam is. Beugels en hoofdsteunen die je apart kunt kopen, kunnen het comfort voor je kind opmerkelijk verbeteren.~Probeer eerst eens een aantal modellen uit voordat je een exemplaar aankoopt. Zo vind je ongetwijfeld het exemplaar waar je naar op zoek bent! Houd rekening met deze gouden regel: jouw comfort is het comfort van je kind.