Bergwandelen op vakantie

Klauteren over rotsachtige paden, overal om je heen zie je bergtoppen en schitterende uitzichten. Bergwandelen is één van de leukste sporten om te doen op vakantie. Je bent actief bezig en alle wandelingen zijn verschillend.

Backpack tips

DAGTOCHTEN OF TREKTOCHTEN?

Je kunt twee soorten bergwandelingen maken in de bergen. Denk hierbij aan dagtochten en trektochten. Bij dagtochten kom je na een dag wandelen weer terug bij hetzelfde onderkomen. Als je liever verschillende onderkomens wilt tijdens je vakantie, dan is een trektocht ideaal. Hierdoor zie je elke dag weer een nieuwe omgeving. In elk gebied zijn er paden voor beginnende en gevorderde wandelaars.  Het is belangrijk om een tocht uit te zoeken die bij je vaardigheden en conditie past. Een bergwandeling kan namelijk veel inspanning kosten als je lange afstanden moet afleggen.

Paklijst
Paklijst

WAT HEB JE NODIG TIJDENS EEN BERGWANDELING?

De belangrijkste benodigdheden tijdens een wandeling zijn goede wandelschoenen, kleding en een rugzak. Goede schoenen en comfortabele kleding is belangrijk omdat je soms een dag tot meerdere dagen aan het wandelen bent. Neem tijdens de wandeling een lichte rugzak van 10 tot 40 liter mee. Stop in de rugzak alleen de essentiële spullen, want je wilt natuurlijk geen onnodige dingen met je mee dragen. Denk hierbij aan:

-        EHBO-set

-        Regenjas

-        Broek

-        Hoed/Pet

-        Eten en drinken

WAAR EN WANNEER KUN JE HET BESTE BERGWANDELEN?

In europa zijn hele mooie gebieden waar je kunt bergwandelen. Bekende gebieden zijn bijvoorbeeld de Alpen, Pyreneeën, Schotland en Noorwegen. Wanneer je in deze gebieden het beste kunt wandelen, is voor iedereen weer verschillend. Een goede manier om dit te checken is door te kijken naar de hoogte  in combinatie met het weer.

De meeste berghutten kunnen tussen mei en oktober geboekt worden. Dit is ook de periode wanneer de meeste wandelroutes begaanbaar zijn. Vraag altijd ter plaatse of het verstandig is om een bergwandeling te maken.

Wandelschoenen advies

Martijn 

Sportexpert wandelen

Onze wandel -, hiking- en trekkingschoenen zijn ingedeeld op de intensiviteit van de tocht, het terrein, de belading van de gebruiker en de weersomstandigheden. Kies een schoen die afgestemd is op dat wat je daadwerkelijk gaat doen, een te stijve schoen voor wandelingen op trottoirs en asfalt zal klachten veroorzaken. Liever loop je dan op deze nieuwe NH500 vanwege de goede demping, prettige afrol met weinig frictie en het hoge ventilerende vermogen.