Welke fietskleding heb ik nodig in de winter?

De weergoden trotseren en blijven fietsen wanneer het kwik onder nul duikt, daar moet je lef voor hebben! Hier alvast een handig overzichtje van alle fietskleding die je nodig hebt om je met de fiets te verplaatsen in de winter, in alle omstandigheden!

Fietskleding kiezen

WARME EN ADEMENDE FIETSKLEDING, EEN MUST!

Uiteraard heb je allereerst warme kleding nodig om te fietsen in de winter. Vergeet wel dat de stof je huid moet laten ademen om transpiratie af te kunnen voeren, zeker bij ritten van meerdere kilometers.

WARME JAS EN THERMISCH ONDERGOED

Schaf jezelf een warme, ademende en waterdichte jas aan om onbezorgd te fietsen in de winter. Om de warmte vast te houden en je te beschermen tegen de kou, gebruik je best het systeem van de 3 lagen.

Trek eerst warm en ademend ondergoed aan, om de warmte vast te houden en de transpiratie af te voeren. Daar komt een warmer kledingstuk over om je te beschermen tegen de kou, zoals een fleece, en dan nog een waterdichte en winddichte fietsjas. Door die drie lagen over elkaar te dragen, ben je perfect gewapend tegen de kou.

FIETSHANDSCHOENEN

Handschoenen zijn onmisbare kompanen om de kou te trotseren! Een hand is een van de lichaamsdelen die het meest gevoelig zijn aan lage temperaturen, zeker op de fiets. Handschoenen houden je handen lekker warm en zorgen ervoor dat je in alle omstandigheden doeltreffend kunt en blijft remmen. De echte koukleumen onder ons kunnen kiezen voor handschoenen in leer of neopreen, voor comfortabele ritjes bij koud weer.

MUTS, SJAAL OF NEKWARMER

Je hoofd, oren en nek zijn enorm gevoelig voor de kou. Vergeet dus niet om ze extra te beschermen wanneer je in de winter je stalen ros uitlaat. Je oren kan je tegen de snijdende wind beschermen met een doodgewone muts. De nek kan je warm houden met een sjaal, die voorkomt dat de wind en de koude langs de kraag van je jas binnenstromen.

Een tip: met een nekwarmer bescherm je naar wens zowel je nek, je oren als je hoofd. Dit compacte en veelzijdige accessoire is bijzonder handig, ook als je een helm draagt op de fiets.

FIETSBRIL

Sommigen onder ons hebben best gevoelige ogen. Geen nood, met een fietsbril zijn ze perfect beschermd tegen kou en wind. Je wilt immers uitstekend kunnen zien in alle weer om je veilig te kunnen verplaatsen in de stad.

Let op, pak je ook niet te dik in, je wilt ook niet drijfnat van het zweet op je werk of afspraak aankomen. Merk je op de fiets dat je het toch wat te warm hebt, trek dan gerust een laagje kleding uit.

Winter fietskleding

REGENKLEDING VOOR OP DE FIETS

Nog meer dan de koude kan regen een echte domper zetten op je fietstochtjes in de winter. Regen hoeft heus geen probleem te zijn, zolang je maar de juiste uitrusting hebt. Met waterdichte fietskleding arriveer je droog en wel op je bestemming;

Om niet doornat te worden op de fiets, is een regenponcho altijd een handig hulpmiddel. Bovendien zijn zulke poncho's bijzonder compact, en ze bedekken je hele lichaam zonder je bewegingen te hinderen. Verkies je toch eerder kleding die wat meer aansluit, kies dan voor een regenjas, een overbroek en overschoenen. En ook een waterdichte rugzak of waterdichte fietstassen zijn onmisbaar om je persoonlijke spullen of je werkmateriaal droog te vervoeren.

BEREID JE GOED VOOR, CHECK DE WEERSVOORSPELLINGEN OM JE JUIST TE KLEDEN

Check voordat je vertrekt even hoe het weer voor de komende dag eruit ziet. Zo kan je je uitrusting daar op afstemmen. Een fikse regenbui op het einde van de dag kan bijzonder onaangenaam zijn op de terugweg naar huis... tenzij je 's ochtends je regenponcho hebt meegenomen! Nu je weet welke uitrusting je nodig hebt, hebben we wat tips voor je klaar om je in de winter veilig te verplaatsen in de stad met de fiets.