welke vormen van gymnastiek zijn er?

Turn jij of doe je een andere gymnastiek discipline? Ontdek in dit artikel de verschillende varianten van gymnastiek! 

Turnen kiezen

wat is gymnastiek?

Gymnastiek is een uitgebreide term voor verschillende soorten lichamelijke oefeningen. Onder gymnastiek valt ook trampoline springen, ritmische gymnastiek, streetdance, peuter- en kleutergym en aerobics. Turnen, ritmische gymnastiek en trampoline springen zullen wij wat uitgebreider toelichten.

turnen

De KNGU (de turnbond) legt uit dat sprong, brug ongelijk, evenwichtsbalk en vloer het belangrijkste zijn. Deze oefeningen worden vooral uitgevoerd door meisjes. De belangrijkste onderdelen bij jongens zijn: brug, ringen, rek, sprong, vloer en voltige. Bij deze sport is vooral fysieke kracht, lenigheid en evenwicht zeer belangrijk.

turnen turnpakje paars

Ritmische gymnastiek

Ritmische gymnastiek is een sport waarbij je op het ritme van muziek je soepelheid zien. Zoals de KNGU dit benoemd, het is prachtig om te zien, en vooral fantastisch om te doen!

Muziek, ritme en coördinatie zijn belangrijk bij ritmische gymnastiek. Afwisseling van ritme en snelheid van de muziek is erg belangrijk, zo kun je de uitvoering van je oefening maken zoals je zelf wilt. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven. Dat kan tijdens een demonstratie of een wedstrijd, individueel, in tweetallen of met een groep. Bij ritmische gym kun je gebruik maken van verschillende soorten materiaal: bal, hoepel, touw, lint en knotsen.

turnen turnpakje paars

Trampolinespringen

Trampoline springen is een sport waarbij je al je spieren uitstekend moet kunnen beheersen. Door veel te oefenen kan je uiteindelijk misschien hele mooie sprongen en salto´s maken. Je gevoel voor tempo, evenwicht en ritme zal gaan verbeteren.

Ook is het een sport waar je veel calorieën mee verbrand en steeds populairder wordt onder volwassenen. 

Een andere vorm van trampolinespringen is groepsspringen. Bij deze sport krijg je het gevoel van vrijheid, vliegen en teamsverband, hierbij zijn verschillende keuzemogelijkheden sprong en/of vloersituaties van toepapssing. Bijvoorbeeld: tafelspringen, tumblingspringen, lange mat, mini-trampoline springen. Doordat je deze onderdelen in meerdere niveaus kunt uitvoeren, is het makkelijk om jezelf te ontwikkelen. 

Trampoline turnpak jongen

ONTDEK TURNEN BIJ DECATHLON!