Op fietsvakantie in eigenland

Hoe goed ken jij de volgende plekken? De Veluwe, de Friese meren, de Biesbosch, de Waddeneilanden, de Drentse heide, de Loonse en Drunense duinen, de Zuid Limburgse heuvels?

Fietsvakantie

Hoewel de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus stapje voor stapje versoepeld worden, zal een vakantie naar nabije of verre vakantielanden niet zo vanzelfsprekend en gemakkelijk zijn als het altijd geweest is. Dat hoeft echter lang niet zo vervelend te zijn als soms gedacht lijkt te worden. Nederland zit vol parels, bekende en onbekende, kleinere en grotere. Het is logisch om de komende zomer te gebruiken om deze plekken te ontdekken of herontdekken.

Nederland fietsland is een bekende uitdrukking, dus lijkt het ook het meest voor de hand Nederland al fietsend te (her-)ontdekken. Nergens ter wereld is de infrastructuur voor fietsers zo goed en uitgebreid geregeld als hier.

Maar wat neem je mee op zo’n fietstocht, hoe organiseer je het allemaal? Dat is natuurlijk erg afhankelijk van hoe je gaat. Ga je met je gezin of alleen, overnacht je op campings, paal kampeerplekken, bij de boer of in B&B’s, houd je van luxe of ben je een minimalist?

Het internet wemelt van paklijsten voor dergelijke fietsvakanties, maar vaak zijn ze erg uitgebreid, ook met items die je zelf wel kunt verzinnen. Ook zijn ze vaak op het buitenland gericht, waardoor de lijst te lang wordt en jij het misschien moeilijk vindt om in te schatten wat geschrapt kan worden en wat niet. Zo is veel fietsgereedschap in Nederland misschien helemaal niet nodig. In elk dorp is vaak wel een fietsenmaker te vinden.

Vandaar dat wij een ingekort lijstje hebben gemaakt, met praktische tips voor producten die je gewoon in onze winkel kunt kopen. Rest jou niets anders dan gewoon te doen en ons niets anders dan jou heel veel plezier te wensen!

Fietsvakantie

De Paklijst

Kleding

- Fietshelm

- Reflecterend hesje (veiligheid)

- Fietsshirt (met rugvakjes), synthetisch of van merinowol

- Windjasje

- Ademende regenjas en broek

- Waterdichte of waterafstotende fietshandschoenen

- Fietsonderbroek met gelkussen

- Afritsbroek

- Sport BH

- Fietsschoenen en slippers

 

Kookspullen

- Bord van RVS (8486873) of van plastic (8505767) en beker RVS (8492721) of plastic (8493765). Het voordeel van de RVS      beker is dat je hem gewoon op het vuur of een gasbrandertje mag zetten. 

- Opinel (meerdere soorten) of Zwitsers zakmes (Victorinox 8338106 of Quechua 8511987) en bestek of spork (plastic         8386030, 8588108 of 8486874 en RVS 8551090 of 8513010)

- Houten spateltje

- Pannetje trek 500 1 persoons (8492722). Dit pannetje is ook verkrijgbaar voor 2 personen. Het voordeel ervan is dat er een      lepel en een kom bijhoren. Ook kun je er een gasflesje in bewaren. 

- Gasbrander Forclaz (8559534 of 8559535). Het voordeel van de laatste is het feit dat hij vanwege het gasslangetje niet op   een flesje geschroefd hoeft te worden. Gasflesjes kunnen dus op hun kop gezet worden. Zo doe je nog langer met je gas. Als   gasflesje is 8575754 het gemakkelijkst. Deze past namelijk in de pannetjes. Vanwege het kleine formaat is het eenvoudig om   van meerdere flesjes het gewicht goed in de fietstassen te verdelen.  

- Windschermpje voor brander (8358095)

- Waterproof lucifers, aansteker of vuursteentje (8247922).

- Vriesdroogmaaltijden, energierepen, gels en electrolyten. Hierin hebben we veel keuze op onze website. 

- Multifunctionele biologische zeep (8103172), die zowel geschikt is voor persoonlijke hygiëne, de afwas als de was.     Superhandig, superlicht (117 gram voor 100 ml. 

- Schuursponsje en lichtgewicht sneldrogende handdoekjes

 

Slaap- en tentspullen

- Trekkerstentje. Ook hiervan hebben we er meerdere. Laat je dus vooral voorlichten in de winkel. Samen met ons kundig   personeel kun je de tent kiezen die het beste bij je past. Het voordeel van onze trekkerstentjes is dat de aluminium haringen   er al bij zitten. Al onze aluminium haringen zijn van ALU 7075 T6 gemaakt. Bijzonder stevig en onbuigzaam dus. Grondzeilen   zijn bij ons ook te koop, gegarandeerd zonder weekmakers. Eventueel kunt u ook zelf een grondzeil maken. Een   veelgebruikt materiaal daarvoor is Tyvek, gemakkelijk te bestellen via verschillende webshops.

- Reserve scheerlijn, die tegelijk als waslijn gebruikt kan worden (8527882). Superlicht (10 meter voor 2 gram/meter) en   reflecterend.

- Slaapmatjes, slaapzakken en lakenzakken. Decathlon heeft daarvan veel verschillende. Vraag hiervoor advies bij de experts   in de winkel. 

- Kussentje 8382813 is daarbij zeer comfortabel en toch zeer licht. 

- Lichtgewicht stoeltjes 8492643 (met poten)en 8572900 (zonder poten) zijn zeer gemakkelijk mee te nemen.

 

Toiletartikelen

- Op onze watersportafdeling vindt u veel sneldrogende handoekjes in alle kleuren en matern. Deze zijn zowel voor uw   persoonlijke hygiëne, de afwas als het tentonderhoud te gebruiken

- Van insecten- en tekenwerend middel DEET wordt vaak beweerd dat hoe hoger het percentage, hoe beter het werkt. Dat is   niet waar. Wel zegt het percentage iets over de werkingsduur. Hogere percentages dan 50% worden in Nederland niet   verkocht. Bij Decathlon verkopen we DEET van 30%, wat neerkomt op 6 uur bescherming tegen muggen en 3 uur tegen   teken.

- zonnemelk

 

Gereedschap

- Plakspullen + bandenlichters

- Handpomp met drukmeter

- Voor de echte man; Zwitsers legermes of multitool

- Slangenklemmetjes en Tie-wraps en een plat pakketje Duct Tape

- Reservebinnenband

 

EHBO-set

- Het handigste EHBO setje is de 8177084. Het setje zit namelijk in een waterdicht rolltop tasje. Vul het zakje zelf even aan   met paracetamol en ibuprofen. 

- Gehwol zalf en lanettezalf zijn te verkrijgen bij de apotheek of drogist, evenals talkpoeder. Dit zijn verzorgende producten t     tegen blaren, moeheid, zweetuitslag of een ruwe huid. 

- Tekentang (8512198)

- Blarentape (8347922) /blarenpleisters (8347921)

 

Diversen

- Decathlon verkoopt drie powerbanks. Afhankelijk van jouw stroomafhankelijkheid en het aantal oplaadmogelijkheden dat je   verwacht kies je voor een sterkere (met een hoger mAh) of een minder sterke (met een lager mAh).

- Moneybelt (8493268)

- Spanbandjes (720719)

- Hoofdlampje met superledjes

- Fietskaart en kompas. Decathlon verkoopt verschillende kompassen, de één wat eenvoudiger dan de andere. Omdat we het   over fietsen in Nederland hebben, volstaat een algemene duiding van windrichting. Een eenvoudig kompas is  bijvoorbeeld   een karabinerkompas (8575915)

- Zonnebrillen zijn bij Decathlon ook in overvloed te vinden. Al onze brillen beschermen 100% tegen UV-A en UV-B (UV 400   nM)

Waterdichte fietstassen