choisir_chaussettes_randonnée_conseils

Hoe kies je wandelsokken?

Als je gaat wandelen dan zijn je voeten je beste vrienden. Het is daarom zeer belangrijk dat je jouw voeten goed verzorgd. Goede wandelsokken zijn daarbij essentieel. Wandelsokken zorgen ervoor dat je halverwege niet hoeft te stoppen door pijnlijke voeten. 

Wandelsokken kies je aan de hand van 4 criteria: het wandelterrein, de duur van je tocht, het seizoen en de hoogte van je schoenen. Je wilt graag wandelingen maken zonder pijnlijke voeten op het einde van de dag? Je pas gekochte wandelschoenen zijn maar de helft waard als je gewone katoenen sokken draagt. Gelukkig weten we bij Decathlon als geen ander hoe je jouw voeten optimaal verzorgt. 

Het wandelterrein icm wandelsokken

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken waar jij gaat lopen. Ga je de bergen in of loop je voornamelijk over vlakke paden? Bij beide activiteiten zul je andere eisen aan je sokken stellen. Op eerder vlakke paadjes door velden of bossen wil je sokken die comfortabel zitten. Denk hierbij aan een fijne stof en geen naden in de sok.

Voor een bergwandeling in de bergen of in de duinen adviseren wij om een sok te kiezen die extra stevigheid bieden bij de hiel en de tenen. Bij een wandeling waarbij je veel aan het klimmen en dalen bent worden de hiel en de tenen het meest belast. Dit kan na een poosje zeer pijnlijk worden. Het is dan erg prettig als je goede wandelsokken je hiel en tenen kan ondersteunen. Let er ook op dat je sokken neemt in de juiste maat. Onze specialisten zien te vaak dat er willekeurig sokken uit de kast worden gepakt (zelfs sokken die niet goed passen). Wandelsokken die te klein of te groot zijn zullen snel blaren veroorzaken. Dit komt omdat de sokken meer ruimte hebben om te bewegen en gaan 'ophopen' waardoor er snel blaren ontstaan. Als de sokken te klein zijn kruipen de sokken altijd naar beneden en schuiven ze onder je schoen.

  • beste wandelsokken

    Wandelsokken tip - wandelen vlak terrein

    Voor een wandeling over vlak terrein heb je vooral behoefte aan comfort. Dit is in veel gevallen een persoonlijke kwestie. Kies het materiaal wat voor jou het prettigste aanvoelt. Wij adviseren om altijd te kiezen voor sokken die weinig tot geen naden hebben. 

  • wandelsokken_beste keuze

    Wandelsokken tip - bergwandelen

    Doordat je in de bergen continu omhoog en omlaag gaat wordt er meer van je lichaam gevraagd. Je voeten zullen meer bewegen en er wordt meer gevraagd van je lichaam en je wandeluitrusting. Kies daarom voor sokken die ondersteunen en goed passen. 

De duur van je wandeltocht

Ademende sokken zijn zeer belangrijk voor de zeer intensieve en langere tochten. Ademende sokken zorgen ervoor dat het zweet goed wordt afgevoerd en niet in de sok blijft hangen. Als je voet te vochtig is tijdens het wandelen is er een grote kans dat er blaren ontstaan.  Ga je daarom een langere afstand wandelen, de bergen in of verwacht je veel te zweten? Kies dan ademende sokken. Sommige sokken hebben luchtig tricot dat de transpiratie goed afvoert zonder dat je moet inboeten aan comfort. Het is daarbij ook van groot belang dat je rekening houdt met het type van je wandelschoen of bergschoen. 

Als je schoenen ademend zijn, zullen ze de transpiratie afvoeren: je moet dan lichte sokken kiezen die ook ademend zijn. Als je schoen waterdicht is, omdat je bijvoorbeeld in de regen wandelt, adviseren wij sokken die transpiratie absorberen.

hoe-kies-je-sokken-wandelen-hoogte-laag-mid-low-high

Wandelsokken tip - de sokhoogte

Een laatste criterium bij het kiezen van sokken is de hoogte van de sokken. Wij adviseren om je wandelkousen altijd hoger te laten komen dan je schoenen. Op deze manier voorkom je dat de schoenen tegen je enkels gaan schuren. Bij Decathlon hebben we drie verschillende sokhoogtes:

- lage sokken:
Deze sokken komen net boven de schoen maar onder de enkelknobbel. Ze worden gedragen in lage schoenen. Lage wandelsokken worden over het algemeen gedragen bij vlakke routes waarbij lagere wandelschoenen goed passen. 

- halfhoge sokken: die beschermen je enkelknobbels doordat ze er net boven komen. Ze worden gedragen in lage schoenen. Deze halfhoge sokken zijn breeg inzetbaar. Ze kunnen worden gedragen door wandelschoenen voor vlakke gebieden maar ook in offroad gebieden. 

- hoge sokken: die zijn ideaal in halfhoge wandelschoenen omdat ze net onder de kuit komen en zo je enkel goed beschermen in de schoen. Deze sokken worden over het algemeen gebruikt bij de stuggere trekking en bergschoenen. 

Lees verder

9 tips om blaren te voorkomen

9 tips om blaren te voorkomen

Blaren zijn het meest voorkomende probleem bij wandelaars, en bovendien ontzettend vervelend! Lees hier hoe blaren ontstaan en vooral hoe je ze kunt voorkomen.

Hoe kies ik wandelschoenen?

Hoe kies ik wandelschoenen?

Het is belangrijk om specifieke wandelschoenen te kiezen. Volg het sportadvies van Decathlon om de juiste wandelschoenen te kiezen voor het beoogde gebruik. De juiste wandelschoen kiezen is van groot belang, niet alleen voor het comfort maar ook voor je gezondheid! Daarom hebben wij voor jou alles even op een rijtje gezet. Wandelschoenen kom je in alle maten en vormen tegen en op deze pagina maken wij onderscheid tussen hoge wandelschoenen en lage wandelschoenen.

Hoe kies ik een backpack?

Rondreizen met een backpack?

Wil jij een backpack kopen maar weet je nog niet goed waar je op moet letten. In deze gids geven we je de nodige adviezen die je zullen helpen bij het maken van een juiste keuze.

kiezen hoge schoenen trekking

Hoe kies je hoge bergschoenen voor trekking?

Wil je op trekking gaan en ben je op zoek naar hoge bergwandelschoenen? Heb je tips en adviezen nodig om de juiste keuze te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!