Waar moet je op letten?

Belangrijke punten

Tijdens het spel is je enkel een kwetsbaar gewricht. Basketbal leunt op het vermogen je benen en voeten gebruiken! Een goed paar schoenen beschermt je enkels van pijntjes en serieuze blessures. Zorg daarom dat je schoen lekker strak zit: Als je jouw tenen helemaal naar voren drukt, moet je achter bij je enkel (net) een vinger in je schoen kunnen steken.

Bij chronische klachten raadt Decathlon alle atleten aan een podotherapeut te bezoeken. Zij kunnen je zooltjes aanmeten die terugkerende klachten kunnen verminderen!

 

Hoog of laag

Basketbalschoenen zijn er in hoge-, middelhoge- en lage modellen. Elk van deze modellen heeft zijn voorkeuren, dus kies er één die bij jouw lichaamsbouw, speelstijl en smaak past.

Een hoge basketbalschoen geeft je de beste support rond de enkel. Ze zijn daarom aanbevolen voor grote, zwaardere spelers: De centers en power forwards van het team. Zij springen veel om de bal te rebounden en maken daarmee de meeste kans hun enkel te verstuiken, bijvoorbeeld als zij op een andere voet landen. Kleinere spelers (guards, forwards) zijn gebaat bij een meer wendbare schoen die hen in staat stelt sneller van richting te veranderen. Zij kiezen vaker voor een laag model. De middelhoge schoen is een goede tussenoplossing: Beginnende spelers die op zoek zijn naar veel support in de enkel kiezen vaak voor dit model, omdat hij meer vrijheid en snelheid biedt dan een hoger exemplaar.

 

De juiste maat

Kom je er thuis achter dat de maat niet perfect is? Decathlon ruilt hem graag voor je om. Probeer indien mogelijk altijd je schoen te passen, vóór je hem in de wedstrijd gebruikt. Om het gevoel van de wedstrijd na te bootsen, draag je bij het passen sokken die je ook tijdens de game zou dragen. Het is ook beter schoenen later op de dag te passen: Je voeten zetten uit als ze de hele dag in de weer zijn geweest.