Een hometrainer is toegankelijk voor iedereen en goed voor het hele gezin. Het is een duurzaam toestel met een lange levensduur. Je traint gewoon thuis en hangt niet af van de grillen van het weer en dit het hele jaar door!

Welke hometrainer voor welk gebruik?

Voor elk wat wils! De hometrainer die je kiest, hangt af van het beoogde gebruik en beantwoordt dus aan een of meerdere vooraf vastgelegde doelstellingen. Sportief gebruik? Kies dan voor een model waarbij de rug naar voren gebogen is, om het trapvermogen te vergroten. Een "rustiger" gebruik, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen? Dan is een fiets waarop je "met rechte rug" zit de juiste keuze.

-Werken aan je conditie: het is een perfecte manier om terug in conditie te raken en je prestaties te verbeteren.
-Afvallen: de hometrainer helpt je om vetten te verbranden. In combinatie met een aangepast dieet, kan je op die manier iets aan je figuur doen.
-Je hartspier verstevigen zonder hem geweld aan te doen: vergroot de cardiovasculaire uithouding.
-Fysieke voorbereiding: je spieren versterken zonder risico voor de gewrichten.

Welke technische eigenschappen voor welke gebruikersvoordelen?

De soepelheid van de trapbeweging: wat is de impact tijdens het gebruik?

Comfortabel trappen is in de eerste plaats in één soepele beweging trappen. Het klopt dat het gewicht van het wiel een belangrijke rol speelt in de vloeiendheid van de trapbeweging, maar er is meer. Andere elementen die een directe invloed op het trapcomfort hebben, zijn onder andere de gewichtsverdeling van het wiel en de transmissie. De Domyos-transmissies werden ontwikkeld om zo vloeiend mogelijk te kunnen trappen. Zo kan een wiel van 3,5 kg veel meer trapcomfort geven dan een wiel van 6 kg. Als je een toestel probeert, moet je ongeveer weten welk trapcomfort je zoekt om lang en soepel te kunnen trainen!

De weerstand: mechanisch of gemotoriseerd?

De weerstand is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een hometrainer. Je kunt er je inspanning mee doseren en de stabiliteit is ook beter. De Domyos hometrainers zijn meestal uitgerust met een magnetische weerstand: remmen gaat zonder wrijving en geruisloos. De trapweerstand wordt rechtstreeks ingesteld op de console van de fiets. Met dit systeem kan je kiezen uit meerdere moeilijkheidsgraden en een gevarieerd aanbod van programma's met verschillende moeilijkheid aangepast aan elke inspanning. Je kiest het programma in functie van je doel: calorieën verbranden, je voorbereiden op een zware inspanning, enz. Het andere systeem, de zogeheten mechanische afstelling, is gebruiksvriendelijk: door aan de knop te draaien ga je een kabel bedienen, die de magneet dichter bij het vliegwiel brengt. Zo wordt de weerstand groter en gaat het trappen "zwaarder".

Hoe kies ik een hometrainer?

Coaching en console

De console

De hometrainers zijn uitgerust met een console waar je alle basisgegevens met betrekking tot je gebruik kunt van aflezen: snelheid, afgelegde afstand, duur, gemiddeld aantal verbrande calorieën. Let op de meetinstrumenten en de verschillende programma's waarmee je je prestaties en vooruitgang kan evalueren, de compatibiliteit (coaching of MP3). Bepaalde modellen geven ook de hartslag aan en worden geleverd met een hartslagmeter die de meest precieze informatie verstrekt. De kwaliteit en de grootte van de informatie op de display moeten correct zijn, let op de leesbaarheid (schermgrootte, displayverlichting).

Het zadel en het stuur

Geef de voorkeur aan in de hoogte en diepte verstelbare zadels en sturen. De zadelhoogte moet zo afgesteld zijn dat het been lichtjes gebogen is wanneer de pedaal in zijn laagste stand staat. De Domyos-hometrainers zijn geschikt voor gebruikers van 1,55 mm tot 1,95 m. Sommige zadels kunnen ook horizontaal bijgeregeld worden. En op bepaalde hometrainers kan je zelfs de stuurhoogte en -kanteling aanpassen.

Hoe kies ik een hometrainer?

Het comfort

Gemakkelijke opstap

Controleer of het frame van de hometrainer voldoende ruimte biedt zodat het op- en afstappen makkelijk gaat. Dit is vooral van toepassing voor wie de hometrainer gebruikt om te revalideren of voor oudere gebruikers.

De stabiliteit

Let erop dat je hometrainer is uitgerust met een stabilisatiesysteem, zodat de fiets op elke ondergrond stevig blijft staan bij het opstappen en tijdens het fietsen.

Toeclips of pedaalriemen

Voor een betere spiertraining. Wat de toegankelijkheid betreft: een open frame vergemakkelijkt het opstappen (belangrijk bij beperkte mobiliteit).

Hoe kies ik een hometrainer?

Het transportsysteem

Transportsysteem

Hometrainers uitgerust met wieltjes zijn bijzonder handig: de Domyos hometrainers zijn hiermee uitgerust en zijn dus makkelijk verplaatsbaar wanneer je het toestel ergens wil opbergen.

Maximaal gewicht gebruiker

Controleer goed het totale gewicht in verhouding tot het gewicht van de gebruiker. Alle Domyos-toestellen hebben een maximaal gebruikersgewicht van 130 kg.

Hoe kies ik een hometrainer?
Hoe kies ik een hometrainer?

Alice

Onze fitness specialist

Een hometrainer is goed geschikt als aanvulling op een fysieke activiteit die het lichaam in zijn geheel traint, en is ideaal voor mensen die revalideren of voor personen met beperkte mobiliteit.