Basketbal kiezen

Hoe kies ik een basketbal?

Afhankelijk van je leeftijd kies je de bal die bij je past

Waar moet je op letten?

Maat Kiezen

Je kiest de maat van je basketbal aan de hand van geslacht- en leeftijd. Kinderen tot zes jaar hebben niets aan een grote bal. Maat 3 is bedoeld om hen de kennis te laten maken met het spel. Voor de overige leeftijdscategorieën geldt het volgende: 
- U10 en U12 spelen met maat 5
- U14 en alle damesteam spelen met maat 6
- Jongens vanaf U16 spelen met maat 7

* U12 betekent Under 12 jaar. Je bent dus maximaal 11 wanneer je met maat 5 speelt.

Binnen of buiten?

Basketballen kunnen van leer, syntetisch leer, rubber en plastic gemaakt zijn. Verschillende materialen geven verschillende spelervaringen. Om de juiste bal te kiezen, kijk je naar de ondergrond waar je op speelt.

Speel je buiten? Kies dan een bal die van rubber gemaakt is. Dit materiaal is duurzamer en is beter bestand tegen de harde speelomgeving van de straat. Ga je zowel binnen- als buiten spelen, kies dan voor een bal van nepleer. Deze bal stuit lekker op en gaat lang mee.

Voor regelmatige spelers, die alleen binnen spelen, raden we een echte leren bal aan. Die geeft het optimale balgevoel op houten en effen kunststof vloeren in jouw lokale sporthal. De modellen variëren in hun oppervlak. Daarom raden we je altijd aan de ballen eerst lekker een keer in de winkel te komen testen! En buiten spelen met een binnenbal? Dat kan stiekem prima, maar de bal zal ongetwijfeld sneller slijten...

Hoe hard pomp ik hem op?

Hoe hard een bal moet zijn is een gevoelskwestie. Een te harde bal levert in op controle: De bal stuitert heen waar jij hem niet heen wilt. En een te zachte bal? Daar kun je natuurlijk helemáál niks mee. Een goede vuistregel is de bal van schouderhoogte te laten vallen. Als hij weer tot boven de heup opstuit, zul je jouw dribble niet zomaar kwijt raken.