Hoe kies ik de juiste trainingsmat?

Ben je een fervente yogi, pilatesadept of fitness girl in spe? Bij elke sport hoort weer een andere mat. In dit sportadvies leggen we je uit bij welke sporten je een mat nodig hebt en wat de verschillen zijn. Zo kun je snel de juiste mat uitrollen en aan een work-out beginnen!

dp

De mat voor pilates

Bij pilates doe je voor langere tijd oefeningen in zithouding, op je knieën of liggend of je rug. Om je rug hierbij te beschermen is een pilatesmat dikker en zachter dan andere grondmatten. Onze pilatesmatten varieren van 6.5 tot 20 mm. Hoe meer bewegingen je op de grond afwerkt, des te meer heb je nood aan een comfortabele en dus dikke mat. Wij raden dan ook aan om een dikke mat te kiezen als je veel oefeningen achter elkaar doet of houdt van lange work outs.

Hoe lang een pilatesmat moet zijn, kies je in functie van je lichaamsbouw en van het beoogde comfort. Onze standaard Nyamba pilatesmat hebben we in de formaten S, M en L. Hoe hoger in formaat, hoe dikker en langer de mat wordt. Over het algemeen is de kleinste maat al lang genoeg voor een pilates sessie. Grote mensen of zij die gewoon meer bewegingsruimte willen hebben, nemen formaat L (190 cm). We hebben ook kleine pilatesmatten van ongeveer 50 cm. Deze zijn inklapbaar waardoor je de mat makkelijk mee meeneemt of opbergt.

Verder zijn er mensen die aan pilates doen met schoenen aan, wat anders is bij bijvoorbeeld yoga. Om deze reden hebben we ook pilatesmatten die schoenbestendig zijn. Als je aan pilates of fitness doet met schoenen aan kun je het beste voor een mat kiezen met een beschermlaag in polyethyleen; die is beter bestand tegen slijtage. Ga je liever voor maximaal comfort en/of doe je oefeningen op blote voeten? Neem in dat geval beter een grondmat in schuimplastic; die is dikker en zachter maar ook kwetsbaarder. Onze pilatesmatten bieden optimale grip maar als je extra grip wilt kun je er altijd voor kiezen om een antisliphanddoek of antislipsokken te gebruiken.

gf

De mat voor yoga

Over het algemeen zijn yogamatten de dunste binnen de trainingsmatjes. De dikte van onze Kimjaly yogamatten schommelen tussen de 1.5 en 9 mm en de aanbevolen dikte verschilt per yogavorm. Hoe langer je dezelfde pose aanhoudt tijdens een yoga houding, hoe meer comfort je op de ondergrond nodig hebt. Om die reden is het bij de zachte vormen van yoga (zoals hatha yoga en yin yoga) beter een comfortabele dikkere mat te nemen terwijl je bij dynamische yoga (zoals ashtanga yoga, vinyasya yoga en hot of power yoga) een dunnere mat neemt. Voor zachte yoga raden wij een mat aan tussen de 5 en 8mm en voor dynamische yoga een matje tussen de 3 en 5mm. Voor onze dunnere matten hebben we gezorgd voor extra slipvastheid en stabiliteit om je evenwicht te bewaren. Voor extra grip kun je er voor kiezen om nog een antisliphanddoek of antislipsokken te gebruiken.

Hoe lang een yogamat moet zijn, kies je in functie van je lichaamsbouw en van het beoogde comfort. De meeste modellen zijn tussen 170 en 190 cm lang, dit zijn de ideale afmetingen om een traditionele yogasessie te doen. Grote mensen of zij die gewoon meer bewegingsruimte willen hebben, nemen de XL-yogamat (meer dan 200 cm).

Voor yogi's die hun eigen mat meenemen naar yogales of op reis is het gewicht van de mat ook van belang.  Over het algemeen geldt dat een dikkere en grotere yogamat zwaarder is. Ook het materiaal speelt een rol: die in schuimplastic zijn wendbaarder en vaak zwaarder. Als je je yogamat overal mee wilt nemen, kies dan voor een model die minder weegt dan 1.5 kg. Wij bieden ook yogamatten voor op reis die extra dun en compact zijn. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een yogatas te kopen om de mat makkelijker mee te kunnen nemen onderweg.

my

De mat voor fitness

Het grootste verschil tussen de fitnessmatten en pilatesmatten is dat al onze fitnessmatten bestand zijn tegen schoenen. De matten zijn slijtvast en stevig genoeg om schokken op te vangen. Het nadeel hiervan is wel dat ze minder comfortabel liggen dan de pilatesmatten, echter bij fitness blijf je minder vaak in hurk, lig, or zithouding dan bij pilates. Om deze reden vergt de fitnessmat minder dikte en dus minder comfort.

Onze Domyos fitnessmatten zijn tussen de 6 en 8mm dik en tussen de 140 en 170 cm lang. De matten zijn over het algemeen iets minder lang dan pilatesmatten omdat je minder gestrekte oefeningen doet. Net zoals bij pilates zijn er inklapbare matten die makkelijk zijn op te bergen of mee te nemen.

Als je je eigen mat meeneemt naar de sportschool kun je ervoor kiezen om een tas te kopen voor je mat. Het is dan ook raadzaam om een lichte mat te kopen per trainingsmat is aangegeven wat het draagcomfort is van de desbetreffende mat.

kj