4 leuke buitenspeelactiviteiten voor jong én oud

Geniet van de buitenlucht met de leukste spellen!

Buitenspeeldag mobiel

Buiten bewegen is goed voor zowel je lichaam als geest. Daarom hebben we voor jou 4 leuke buitenspellen op een rijtje gezet die je samen met je familie, vrienden of buren kan doen. Deze spellen zijn leuk voor jong en oud en kunnen op elk tempo gespeeld worden. Of je nou fit bent of niet, deze activiteiten kan iedereen doen zolang je maar plezier hebt. Geniet van de buitenlucht, wees speelsgewijs in beweging en besteed wat extra tijd met je vrienden of familie. Lees verder om achter onze 4 buitenspeeltips te komen: van de oude bekende spelletjes stoepranden en flessenvoetbal, tot de uitdagende spellen boogschieten en het Kubb spel. Veel plezier!

1. Ouderwets stoepranden

Stoepranden is een balspel dat bijna overal wel gespeeld kan worden. Het enige dat je nodig hebt is:

·   Een bal

·   Een rustige straat met aan weerszijden stoepen

Je speelt stoepranden met twee personen. Elke speler staat op een stoep. Zorg ervoor dat je tegenover elkaar staat. Het doel van het spel is om de bal precies op de rand van de stoep van de tegenstander te mikken, zodat de bal weer terugkaatst. Als dit lukt krijg je 1 punt. Je bent om en om aan de beurt. Tenzij de bal terugkaatst of terug rolt, dan mag je nog een keer! Je kan ook twee punten scoren in één beurt. Gooi dan de bal raak op de stoeprand en vang de bal uit de lucht wanneer deze op je eigen helft van de straat terechtkomt. Elke potje duurt 10 minuten. Hoeveel punten kan jij scoren?

Stoepranden

2. Behendig boogschietsen

Wil je een activiteit proberen waar het aankomt op behendigheid en precisie? Ga dan voor boogschieten! Wat heb je nodig voor boogschieten?

·   Een boog

·   Pijlen

·   Een boogschietdoel

·   Een afstand van 5 tot 10 meter

Bij boogschieten span je een pijl in je boog en mik je op de roos in het doel. Op het doel staan meerdere ringen aangegeven. De buitenste ringen zijn het minst aantal punten waard. Hoe dichter je bij de roos komt, des te hoger de puntwaarde. Boogschieten kun je natuurlijk vrij spelen om je behendigheid te oefenen. Heb je het boogschieten al aardig onder de knie? Of wil je juist speelsgewijs oefenen? Maak er dan een wedstrijdje van. Speel 5 rondes met ieder 2 of 3 pijlen. Wie de meeste punten scoort wint de wedstrijd. Let met boogschieten wel altijd goed op! Je wilt namelijk geen familieleden, vrienden of auto’s raken. De pijlen gaan namelijk best hard en kunnen scherp zijn, dus dat komt hard aan. Voor beginners en kinderen hebben wij ook speciale pijlen met zuignappen, die zijn een stuk veiliger voor beginners. Als je per ongeluk toch iemand raakt zal het niet veel pijn doen omdat de pijl geen scherpe punt heeft. Span je boog en... weet jij de roos te raken?

Boogschieten

3. Scandinavisch schaken: Kubb spel

Heb jij al eens van het Kubb spel gehoord? Wij zijn fan! Het Kubb spel is een spel waar behendigheid en strategie een belangrijke rol spelen. Het is een traditioneel Scandinavisch spel, ook wel het schaken van Scandinavië genoemd.  Wat heb je nodig voor dit spel?

·   Het Kubb spel, bestaande uit:

    - 1 Koning

    - 4 paaltjes

    - 6 werpstokken

    - 10 Kubbs

·   Een speelruimte van minimaal 8 bij 4 meter.

Je speelt het spel met twee teams, waarbij er maximaal 6 spelers per team meespelen. Het doel van het Kubb spel is om alle Kubbs (blokken) van de tegenstander om te gooien. Als je alle 5 de Kubbs hebt omgegooid mag je proberen om de koning in het midden van het speelterrein omver te gooien. Gooi je die ook omver? Dan heb je het spel gewonnen!

Kubbspel

4.  Verkoelend flessenvoetbal

Op een zonnige dag mag flessenvoetbal niet ontbreken! Het is een dynamisch spel waarbij het om mikken en snelheid gaat. Je kunt flessenvoetbal eenvoudig spelen, je hebt er niet veel voor nodig. Dit is wat je nodig hebt:

·   2 lege plastic flessen

·   Een bal

·   Kraanwater

Je vult beide flessen met water. Zet de flessen (zonder dop erop) een eindje uit elkaar. Je speelt dit spel met 2 personen. Het doel van het spel is om de fles van de tegenstander omver te schieten met de bal. Beide spelers staan bij hun eigen fles. Je mag de fles niet verdedigen door voor de fles te gaan staan. Valt jouw fles om? Dan moet je eerst de bal pakken voordat je de fles weer rechtop mag zetten. Is de fles van de tegenstander helemaal leeg? Dan heb jij gewonnen! Wie daag jij uit?

Flessenvoetbal

Let op: Wegens het COVID-19 virus willen we je erop wijzen dat het belangrijk is om rekening te houden met de maatregelen. Houd daarom rekening met andere mensen. Houd anderhalve meter afstand van anderen en blijf thuis als je verkouden bent of je ziek voelt.