sphere media background sample

Alles wat jij moet weten over rolstoeltennis

Wat houdt rolstoel tennis precies in? Wat zijn bijvoorbeeld de spelregels en wat heb je nodig om deze teamsport te spelen? Ontdek het in deze blog.

Zoek je een actieve sport waarbij je jezelf voortdurend uitdaagt om het beste uit jezelf te halen? Rolstoeltennis is de perfecte activiteit voor mensen die vanwege een blessure of beperking niet in een staande positie kunnen tennissen. Je oefent je motorische vaardigheden, hebt plezier met anderen en ontplooit jezelf als individu. Het leuke van de balsport is dat bovendien iedereen plaats kan nemen in de rolstoel, zodat je ook tegen je familie en vrienden een tenniswedstrijd speelt. Maar wat houdt deze vorm van tennis precies in? Wat zijn bijvoorbeeld de spelregels en wat heb je nodig om deze teamsport te spelen? Daar geven we antwoord op in dit sportadvies. 

Alles wat jij moet weten over rolstoeltennis

Wat is rolstoeltennis?

Wat is tennis met een rolstoel eigenlijk precies? Voor het ontstaan van de sport gaan we terug naar 1976. In dat jaar kreeg de freestyle skiër Brad Parks een dwarslaesie door een skiongeluk. Samen met zijn revalidatie partner creëerde hij een vorm van tennis, die volledig was aangepast aan zijn handicap. In 1980 richtte hij de National Foundation of Wheelchair Tennis op. Sinds dat moment kreeg de sport steeds meer naamsbekendheid wereldwijd.

Tennis met een rolstoel verschilt in feite weinig van het reguliere tennis. Bij de balsport dagen twee spelers of twee teams van rolstoeltennissers elkaar uit op het tennisveld. Met een tennisracket slaan de rolstoeltennissers de bal over het net. Het doel is om een bal zodanig te raken, dat het voor de tegenstander onmogelijk is deze bal over het net terug te slaan. Het voornaamste verschil met standaard tennis is dat de bal tweemaal op de tennisbaan mag stuiteren. Als ervaren rolstoeltennisser probeer je dit echter zo veel mogelijk te voorkomen. Zo houd je het spel snel en competitief.

Wat zijn de spelregels van rolstoeltennis?

Hoe behaal je de beste resultaten binnen de regels van deze vorm van tennis? De spelregels van de balsport vind je in de Tennisspelregels, het Toernooireglement en het Competitiereglement van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, oftewel de KNLTB. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:

De rolstoel: De rolstoel is volgens de spelregels van het rolstoeltennis een onderdeel van jouw lichaam. Iedere regel die geldt voor het lichaam van een tennisspeler, heeft dus ook betrekking op de rolstoel. Raakt de bal door jouw slag de rolstoel van de tegenstander? Dan krijgt hij of zij een punt. Daarnaast mag een rolstoeltenniswedstrijd niet langer dan twintig minuten worden gepauzeerd voor spoedreparaties aan de rolstoel.

Tweemaal de bal laten stuiteren: Als rolstoeltennisser mag je de tennisbal twee keer op de baan laten stuiteren. De bal mag daarbij tijdens de tweede stuit zowel binnen als buiten het speelveld de grond raken. Of een bal in of uit is, hangt dus af van de eerste stuit op het veld van de tegenstander. Spelers op een hoger niveau kiezen er echter voor om de bal zo snel mogelijk terug te slaan. Je slaat in dat geval de bal terug na de eerste stuit of komt zelfs vlakbij het net om een verrassende volley te maken.

De service tijdens het spel: Ga je de bal serveren? Op het moment dat je de service neemt, dien je stil te staan op het veld. Daarna mag je de rolstoel verplaatsen om de bal te slaan. Tijdens de service sta je met de rolstoel achter de achterlijn. Hierbij sta je in het verlengde van de baan, tussen de zijlijn en het middenmerk. Kom je wel over de lijnen heen? Dan maak je volgens de spelregels een voetfout. Lukt het niet om een of beide armen te gebruiken tijdens het spel? Dan mag de speler de bal voor zich laten vallen om te serveren.

Alles wat jij moet weten over rolstoeltennis

Wat zijn de belangrijkste wedstrijden bij rolstoeltennis?

Meteen zin om een balletje te slaan? Sluit je dan aan bij een van de zestig tennisverenigingen die deze vorm van tennis organiseren. Door mee te doen aan een competitie verbeter je je tennisvaardigheden en geniet je van de gezelligheid naast de baan. Gedurende het jaar organiseert de KNLTB diverse toernooien voor de rolstoeltennis ranglijst. Met deze toernooien verdien je punten om zo hoog mogelijk op de KNLTB Rolstoeltennis Ranglijst te komen. Speel je al een tijd op hoog niveau, dan doe je mee aan internationale rolstoeltennistoernooien, zoals het WK Rolstoeltennis. Deze toernooien worden door de International Tennis Federation georganiseerd. Vanwege de hoge kwaliteit van de sport in Nederland, organiseert de internationale federatie geregeld het WK Rolstoeltennis in ons land. Hier zie je van dichtbij alle grote spelers in actie. 

Wie zijn bekende rolstoeltennissers?

Nederland behoort tot de internationale top als het gaat om deze vorm van tennis. De bekendste rolstoeltennissers van ons land zijn Esther Vergeer en Robin Ammerlaan. Esther Vergeer beheerste als rolstoeltennisspeelster veertien jaar lang de eerste plaats op de wereldranglijst. Zeven keer werd zij paralympisch kampioene, terwijl ze vijf keer tot gehandicapte sporter van het jaar werd gekozen. Met de Esther Vergeer Foundation zet ze zich in om kinderen met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking te laten sporten. Door te sporten krijg je namelijk een flinke dosis zelfvertrouwen en vergroot je het aantal sociale contacten in je omgeving. Robin Ammerlaan is daarnaast een grootheid binnen de sport. Hij wist als rolstoeltennisser meerdere medailles op de Paralympische Spelen binnen te halen, zoals de Paralympische Spelen in Sydney en Athene. In zijn loopbaan als rolstoeltennisser heeft hij maar liefst 675 wedstrijden in het enkelspel en 509 in het dubbelspel gewonnen. 

Wat heb je nodig om te rolstoeltennissen?

Naast een tennisracket en tennisballen, heb je uiteraard een rolstoel nodig voor deze balsport. We zetten de verschillende benodigdheden voor de tennissport voor je op een rij:

Rolstoelzitting tijdens het sporten: De sportrolstoel heeft een ander ontwerp dan de reguliere rolstoel. Zo zijn deze rolstoelen lichter van gewicht en bevindt het zwaartepunt van de stoel zich meer achterwaarts. Daarnaast staan de wielen schuiner, waardoor je beter kan draaien tijdens het spel. Eerst kozen veel sporters voor een rolstoel met een zitting die bij de rug lager was. Tegenwoordig maken veel rolstoeltennissers echter gebruik van een zitting die aan de voorkant lager is. De keuze voor het soort rolstoelzitting hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en je blessures of handicap, bijvoorbeeld of je wel of geen balans nodig hebt.

Het aantal wielen op de rolstoel: Het aantal wielen op de sportrolstoel varieert enorm. Vroeger beschikken sportrolstoelen standaard over vier wielen, maar tegenwoordig kiezen top rolstoeltennissers zelfs voor vijf of zes wielen. Aan de andere kant spelen sommige tennissers juist liever met minder wielen, zoals drie stuks. We raden je aan om eerst de rolstoelen uit te proberen in een van onze filialen. Zo ervaar je de bewegingsvrijheid in de verschillende rolstoelen, en merk je welke het beste bij jouw rijstijl past.

Fixerende banden: Als rolstoeltennisser zoek je naar de beste manier om jouw lichaam en de stoel als eenheid te laten functioneren. Door fixerende banden te gebruiken, haal je het maximale uit je bewegingen. De fixerende banden breng je onder meer aan rondom je voeten, dijen, knieën of middel. Welke banden voor jou geschikt zijn, hangt af van de handicap en aanwezige spierfuncties. Houd daarbij de huid en gewrichten in de gaten zodat de doorbloeding in de benen optimaal blijft.

Kleding bij het rolstoeltennissen: Bij het kopen van tenniskleding raden we je aan om op het volgende te letten:

- Zorg dat je kleding niet te glad is, anders verlies je grip op de rolstoel
- Draag kleding zonder wijde zakken, om te voorkomen dat je duimen hierin blijven hangen tijdens het duwen van de rolstoel
- Plaats kledingbeschermers tussen de rolstoelzitting en de wielen
- Met een handschoen voorkom je blaren aan je niet-dominante hand. Je gebruikt hiervoor een fitness-, wielren- of golfhandschoen.
- Kies loszittende kleding om druk of striemen te voorkomen.

Het tennisracket: Voor het aanschaffen van tennisrackets gelden voor rolstoeltennissers dezelfde adviezen als voor het reguliere tennis. Maak hierbij gebruik van een tennisracket met een kleinere grip. Je hebt immers ook je hand nodig om de rolstoel te duwen terwijl je de tennisracket vast hebt. Lukt het niet om de tennisracket goed vast te houden? Fixeer dan eenvoudig het racket aan je hand of onderarm.

Alles wat jij moet weten over rolstoeltennis

De beste tennisrolstoelen

Met de tennisrolstoel ben je op zoek naar maximale acceleratie en snelheid, terwijl je gemakkelijk kunt draaien om overal op het speelveld te komen. Decathlon werkt daarom samen met rolstoeltennissers om de beste tennisrolstoel neer te zetten. In onze webshop vind je lichtgewicht tennisrolstoelen met aandacht voor comfort en autonomie van de sporter. Doordat de rolstoel in samenwerking met mensen met een handicap is ontwikkeld, voldoet deze perfect aan de behoeften van zowel spelers als speelsters. Om de beste tennisrolstoel voor jou te selecteren, kijk je naar jouw sportniveau en hoe vaak je per week gaat tennissen. Daarnaast let je op het comfort en de veiligheid, en de mogelijkheid om steunen, straps en wieltjes te verstellen. Om er zeker van te zijn dat je een tennisrolstoel aanschaft die volledig aan jouw wensen voldoet, stap je binnen bij een van onze Decathlon filialen. Onze ervaren medewerkers zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de tennissport, zodat ze jou maximaal kunnen adviseren voor de beste prestaties. 

Wie op zoek is naar een sport in competitieverband en graag zijn armen gebruikt, haalt veel voldoening uit het tennis met een rolstoel. Aangezien veel regels hetzelfde zijn als het reguliere tennis, heb je het spel snel onder de knie. Je speelt het spel samen met je mede rolstoeltennissers, maar gaat ook de strijd aan met je familie of vrienden in een rolstoel. Hoe meer punten je bovendien op de KNLTB Rolstoeltennis Ranglijst behaalt, des te grotere toernooien je kunt spelen. Wie weet sla jij binnenkort een balletje op het WK Rolstoeltennis, net als grootheden Esther Vergeer en Robin Ammerlaan? Met een racket, tenniskleding van hoge kwaliteit en een sportrolstoel ga je als een speer op het veld. Pak meteen je racket op, duik in je tennisrolstoel en sla je slag!