Ecodesign benadering en criteria

Ecodesign benadering en criteria

Wat houdt onze ecodesign benadering in? Waarom doen we dit? Welke procedures en technieken kunnen we gebruiken?

Gerecycled polyester: textiel uit een fles

Hoe werkt het? De plastic flessen worden schoongemaakt en versnipperd tot vlokken. Deze worden vervolgens gegoten en gesmolten, waardoor er een soort pasta ontstaat. Die pasta wordt omgezet in draad dankzij een extractieschroef. Deze vezeldraad wordt vervolgens rond een spoel gedraaid, waardoor gerecyclede polyestergaren ontstaan! Waarom deze keuze? Door gerecyclede polyestergaren te gebruiken, kunnen we de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van het garen met minstens 17% verminderen in vergelijking met het gebruik van nieuw polyester.

Lorem ipsum

Gerecycled polyamide

Hoe werkt het? Gerecycled polyamide wordt gemaakt van zowel post- consumptie als post- industrieel afval. Dit omvat bestaande grondstoffen zoals kleding en visnetten, maar ook afgewerkte splinters en/of garen. Waarom deze keuze? Het gebruik van gerecycled polyamide in plaats van conventioneel polyamide vermindert de CO2e-uitstoot van het materiaal met minstens 38%.

Lorem ipsum

Gerecycled katoen: nieuw en oud gaan samen

Hoe werkt het? We recyclen katoen uit ons productieafval om ons afval en het gebruik van nieuw katoen te verminderen. We extraheren de vezels om een nieuwe draad te vormen. Het aandeel gerecycled katoen in een product kan echter maximaal 40% zijn, omdat gerecyclede vezels te kort zijn en gecombineerd moeten worden met nieuwe vezels. Waarom deze keuze? Door deze gerecyclede katoenvezels te gebruiken, kunnen we de CO2e-uitstoot bij de productie van het garen met minstens 14% verminderen in vergelijking met het gebruik van nieuw katoen.

Lorem ipsum

Biologisch geteeld katoen: zacht en schoon

Hoe werkt het? Biologisch katoen wordt geteeld met zaden die vrij zijn van GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) en zonder pesticiden te gebruiken tijdens de groei van de gewassen. In plaats daarvan gebruiken de landbouwers natuurlijke meststoffen op het land en natuurlijke bestrijdingsoplossingen om schadelijke insecten te verdrijven. Door biologisch geteelde katoenvezels te gebruiken, kunnen we de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van het garen met minstens 24% verminderen in vergelijking met het gebruik van conventioneel katoen.

Meer informatie over de herkomst van katoen bij Decathlon (Engels)
Lorem ipsum

Kleuring in de massa: vlekvrij verven

Door dit proces van kleuring in de massa, kunnen we de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van geverfd textiel met minstens 46% verminderen in vergelijking met conventionele verfmethodes. Waarom besteden we aandacht aan het verven? Omdat deze fase in het productieproces een groot deel van de ecologische voetafdruk van het product bepaalt.

Lorem ipsum

Dry Dyed: watervrij verven

Hoe werkt het? Het “Dry Dyed” proces is een droge verfmethode. Hierbij wordt CO2 gebruikt, dat op een specifieke druk en temperatuur wordt gebracht, om het gas verfeigenschappen te geven zonder water te gebruiken. Waarom deze keuze? Door dit verfproces te gebruiken, kunnen we de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van het geverfde textiel met minstens 39% verminderen in vergelijking met conventioneel verven.

Lorem ipsum

Kunstmatige vezels: een garen gemaakt van houtpulp

Hoe werkt het? Kunstvezels worden gemaakt van houtpulp (voornamelijk eucalyptus, maar ook van eik of berk) Waarom deze keuze? Door kunstvezels te gebruiken, kunnen we de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van het garen met minstens 6% verminderen in vergelijking met het gebruik van conventioneel katoen.

Lorem ipsum

Kunstmatige vezels: een garen gemaakt van houtpulp

Hoe werkt het? De term “greige” verwijst naar textiel dat niet geverfd of behandeld is na het weven. Het is een combinatie van “grijs” en “beige” en weerspiegelt de neutrale, onbehandelde kleur van de stof. Waarom deze keuze? Door de afwezigheid van extra behandelingen of verven hebben greige stoffen een lagere impact op het milieu. Het stelt ons in staat om de CO2e-uitstoot die gepaard gaat met de productie van ongeverfd textiel met ten minste 53% te verminderen in vergelijking met conventioneel verven.

Lorem ipsum

Gerecycled plastic: de cirkel is rond

Hoe werkt het? We verzamelen kunststoffen uit productieafval en afgedankte materialen om ze te recyclen. Dit houdt in dat we ze in kleine stukjes hakken en smelten tot een pasta. Eenmaal in pastavorm is het mogelijk om het in een mal van de gewenste vorm te injecteren.

Lorem ipsum