BILJART, EEN SPORT?

De meningen zijn erover verdeeld, maar het is toch echt zo. Biljart is een sport. Benieuwd waarom deze gezellige activiteit tot sporten behoort en hoe het nu eigenlijk moet? Lees dan verder!

biljart

Het ministerie van Sport en het Europees sportcharter zijn duidelijk: "Onder sport verstaan we elke vorm van fysieke en sportieve activiteit die, op al dan niet georganiseerde wijze, het uitdrukken of verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid tot doel heeft en leidt tot sociale relaties of tot competitieresultaten op alle niveaus".

Bij deze kunnen we de discussie afronden: biljart bevordert je fysieke conditie, helpt bij de ontwikkeling van je sociale leven en biedt verschillende competities. Met biljart onderhoud je wel degelijk je fysieke conditie. Ziezo. Je mag er dus zeker van zijn dat biljart een sport is. Heb je nog andere argumenten nodig? Wij geven je alvast 4 goede redenen waarom biljart een sport is. De plaats, de spelers, het materiaal: elk spel is anders. Eén van de eigenschappen van sport is dat het nooit tweemaal op dezelfde manier wordt gespeeld. Strategie, techniek, mentale weerbaarheid: met de druk kunnen omgaan is een vorm van sport. Geloof ons, zweten zul je. Een nationale federatie, clubs, leden… dit heeft toch veel weg van een sport. Wereldwijd zijn er meer dan 100 biljartfederaties en elk jaar worden in meer dan 90 landen ruim 200 competities georganiseerd.

Sinds 1998 is biljart erkend als deel van de olympische beweging. Daarnaast wordt het beoefend in tal van internationale competities, waaronder ook de World Games, een vierjaarlijkse competitie van verschillende sporten. De World Confederation of Billiards Sports (WCBS) voert momenteel campagne om biljart te promoten bij het Internationaal Olympisch Comité. In maart 2018 heeft de WCBS samen met de Franse biljartfederatie een officiële kandidatuur ingediend om biljart deel te laten uitmaken van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Ook Mohammed Abou Elmagd van de universiteit voor gezondheidswetenschappen van de Arabische Emiraten heeft de vraag bestudeerd. ​​​​ ​​Hij maakt een duidelijk onderscheid tussen spel en sport: Een sport is een fysieke activiteit met een aantal vaste regels, die in competitieverband of als persoonlijk plezier wordt beoefend of als een combinatie van beide. Een spel is een ontspanningsactiviteit met een of meerdere spelers, waarbij de spelers een bepaald doel nastreven en dit beoefenen volgens een aantal regels.”*​

ff

Hoe speel je een potje biljart 8-ball? 

Wanneer je gaat biljarten met verschillende ballen, volledig gekleurde en half gekleurde, wordt het ook wel 8-Ball genoemd. Deze spelsoort wordt het meest op recreatief niveau gespeeld en staat ook wel bekend als pool. Deze variant wordt erg vaak in het sportcafé gespeeld, maar kan ook gemakkelijk thuis! Het spel begint met alle 15 ballen in de driehoek. Hierin bevindt zich in het midden bal nummer 8. Deze wil je uiteindelijk als laatste in de pocket krijgen en is daarom een erg belangrijke! 

Vervolgens begint het spel. De speler die van start gaat moet de afstoot doen. Dit betekent dat hij vanachter de hoofdlijn op de driehoek gaat richten en vervolgens de bal stoot. Als er één of meerdere ballen tijdens deze breakshot in de pocket gaan, dan moet de startspeler kiezen of hij voor de gestreepte ballen gaat of voor de vol gekleurde ballen. Het kan ook zo zijn dat er geen één bal in rolt tijdens de afstoot. In dat geval is het wachten tot iemand wél een bal erin krijgt en die zal dan deze kleur krijgen. 

En dan het belangrijkste: hoe win je nu? Een speler moet alle ballen van zijn kleur wegspelen. Vervolgens mag deze speler gaan voor de 8-Ball. Dit is dus de zwarte bal die je als laatste in de pocket moet krijgen. Voordat je dit doet, doe je een call-shot. Hiermee geef je aan in welk pocket jij de 8-Ball zal gaan potten. Is deze raak? Dan heeft de speler gewonnen. Is de bal per ongeluk in de verkeerde pocket gerold? Dan heb je helaas verloren.

 

* Bron: Is Billiards considered a sport?  Beschikbaar via : https://www.researchgate.net/publication/317359030_Is_Billiards_considered_a_sport

Spierkracht, reflexen, behendigheid en concentratie: wat moet een sport nog meer hebben? We zouden zeggen: probeer het eens en laat ons weten hoe je erover denkt!