Van rysel, ons nieuwe wielermerk

Lees meer over het ontstaan van het merk!

Van Rysel fietsen

“B’TWIN, dat zijn toch stadsfietsen?” “Nee nee, die maken fietsen voor kinderen …” “Ik dacht dat de racefietsen ook van B’TWIN waren.” Citaten waarvan geen enkele gelogen is. Tot nu ... want vandaag de dag heeft elke fietsdiscipline een eigen merk. Wij nemen je mee op de zoektocht naar een goede naam voor ons wielersegment, racefietsen voor competitiefietsers.

B'twin bestaat nog wel

Voor een goed begrip even een kleine bloemlezing. B’TWIN bestaat wel degelijk nog. Het is nu het merk voor alles wat te maken heeft met kinderfietsen. Daarnaast hebben we nog Rockrider (mountainbikes), Elops (vouw- en stadsfietsen) en Triban (voor recreatieve wielrenners). Alleen voor de competitieve wielrenners ontbrak er nog iets. Een eigen identiteit. En daarmee ontstond uiteindelijk … Van Rysel. Op het eerste gezicht een vreemde naam voor een Frans merk, maar het verhaal erachter zal je vast wel kunnen overtuigen. Benieuwd hoe deze naam tot stand is gekomen? Lees dan zeker verder!

Van Rysel fiets vrouwen

De zoektocht

Goede prestaties, snelheid, stevigheid, veerkracht, competitiviteit en uithoudingsvermogen … Allemaal waarden waar het nieuwe merk aan moest voldoen. Een nieuwe naam moet staan voor wie we zijn. Het is een bouwsteen van ons DNA. En het DNA van de wielersport, dat ligt in het hart van Vlaanderen (kijk aan, dit verklaart alles)! De naam moest bovendien zinvol zijn, en makkelijk uit te spreken in alle talen (ieder met zijn eigen accent natuurlijk …). Tot slot moet de naam ook origineel en uniek zijn.

Unanimiteit

Een commissie van acht productmanagers, ontwerpers en leden van het communicatieteam namen als eerste het heft in handen. Allemaal waren ze het erover eens dat de naam Vlaamsgetint moest zijn. Want Vlaanderen, dat is natuurlijk dé hoofdstad van de grootste eendagsklassiekers. We denken dan aan Vlaanderens mooiste - De Ronde - en Parijs-Roubaix. Wacht even … Parijs-Roubaix in Vlaanderen? Inderdaad, Frans-Vlaanderen, met als hoofdstad Lille, of Rijsel in het Nederlands. Bovendien ook de stad waar B’TWIN-village is gevestigd: meer dan 180.000 m² fietsgenot! Heel het jaar door zie je in Vlaanderen gepassioneerde fietsers de plaatselijke heuveltjes platrijden, al zorgen de kasseien er wel voor dat dat niet zonder slag of stoot gebeurt … Kortom, de roots van onze nieuwe naam kon nergens anders liggen.

Van Rysel fietsen

Lijstjes

Een gespecialiseerd bureau heeft ons meer dan 6 maanden begeleid met het vinden van de juiste, best klinkende naam. Dat leidde uiteindelijk tot een lijst met - jawel - 150 verschillende namen. Die 150 werden juridisch gefilterd, rekening houdend met alle andere bestaande fietsmerken (of toch 336 daarvan) en andere merknamen die te sterk in de buurt kwamen. Maar nog steeds waren er veel te veel opties, en dus sloeg ons comité weer de handen in mekaar om tot een shortlist te komen.

Geboorte

De naam werd gekozen uit de shortlist, en opnieuw aan een - dit keer meer uitgebreide - juridische screening onderworpen. We moeten er namelijk voor zorgen dat we onze nieuwe naam probleemloos overal ter wereld kunnen gebruiken. En hop, Van Rysel was born.

Bekendmaking

De naam Van Rysel werd officieel bekendgemaakt op de voorbije editie van Velofollies in Kortrijk op 18 januari. Opnieuw een symbolische plaats, want slechts 40 km van Rijsel, maar wel vlakbij het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Mocht je op 6 april deelnemen aan de 229 km op heilige Vlaamse bodem, dan heb je in ieder geval een leuk verhaal om te vertellen aan de rest van de groep als je ergens onze nieuwe naam ziet verschijnen in het peloton.