HOE GEBRUIK IK KLIKPEDALEN?

Klikpedalen zijn heel erg populair én handig, maar veel beginners zijn toch wat terughoudend om ze te gebruiken. Wij geven een aantal tips waarmee het hopelijk makkelijker wordt om klikpedalen te gebruiken. 

Klikpedalen kiezen

Hoe stap je in en uit klikpedalen?

In de meeste automatische pedalen zet je de voet vast door het schoenplaatje in de pedaal te klikken. Uitklikken doe je door je voet van binnen naar buiten te bewegen. Sommige pedalen zijn wat stugger dan andere, die zal je dus eerst wat moeten 'inwerken' door er een aantal keer in en uit te klikken. Dat in- en uitklikmechanisme wordt mogelijk gemaakt door een veer, waarvan je de spanning in de meeste gevallen kunt bijregelen om de in- en uitklikweerstand te verlagen of te verhogen. Een eerste element dat je dus kan geruststellen als beginner, is dat je de spanning van de pedalen kunt bijregelen zodat je wat gemakkelijker in en uit je pedalen klikt. Een veer die helemaal is ontspannen maakt het uitklikken dus bijzonder gemakkelijk, je hoeft je hiel maar een klein stukje naar buiten te bewegen en je schoen komt los van de pedaal.

VOOR HET EERST KLIKPEDALEN GEBRUIKEN

Oefen eerst het inklikken - zet de tip van je voet in de pedaal en duw met de hiel, zodat het schoenplaatje vastklikt - en dan het uitklikken: de hiel van binnen naar buiten bewegen. Vervolgens kan je nog wat verder oefenen bij je thuis, door op de fiets te stappen terwijl je tegen een muur leunt, of door een aantal keer in- en uit te klikken. Ook kun je in een park of op een grasveldje rijdend oefenen. Mocht het uitklikken dan niet lukken, en val je om, zul je je niet zo snel bezeren. En als je dan op pad gaat met je nieuwe pedalen, let er dan op dat je:

• Anticipeert op elke stop (zoals bij een stoplicht of kruising). Als starter kun je beter onnodig vaak voor de zekerheid een voet uit het pedaal klikken, dan eens te weinig. Als het dan uiteindelijk niet nodig bleek om uit te klikken, kun je in ieder geval nog een keer oefenen met het weer inklikken van je schoen!

• Altijd de voet die je als eerste uit de pedalen klikt ook als eerste op de grond zet. Als je je nog niet zeker voelt om één voet aan de grond te zetten, of niet weet welke voet je aan de grond wil zetten, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om voor de zekerheid beide voeten uit te klikken. Dan weet je zeker dat je niet om zult vallen!

• Goed leunen naar de kant van je vrije voet. Zeker als beginner is het goed hier nadrukkelijk op te letten, en een beetje overdreven naar de goede kant te leunen. Het laatste dat je wil is dat je wel uitgeklikt bent, maar je je balans de verkeerde kant op verliest.

Gaandeweg zul je je als wielrenner steeds comfortabeler voelen op de fiets. Het in- en uitklikken wordt een automatisme waarover je niet meer hoeft na te denken wanneer je plots moet stoppen. Maak je hier dan ook niet druk over, voor de een zal dit wat langer duren dan voor de ander. En mocht je als beginner (of zelfs als ervaren renner) toch een keer vergeten uit te klikken en omvallen, vergeet dan niet dat bijna elke renner wel eens deze knullige val heeft meegemaakt!

Klikpedalen