Unselected
Het voordeel van klikpedalen

Het voordeel van klikpedalen

In deze blog lees je alles over wat klikpedalen zijn en hoe ze werken.

Unselected

Wil je ook fietsen als een echte professional met klikpedalen, een worden met je fiets en harder kunnen fietsen? Je kent ze ongetwijfeld, de groepjes fietsers achter elkaar aan en voordat je het weet zijn ze je voorbij. Bijna sierlijk rijden ze langs, alsof het helemaal geen moeite kost om de pedalen rond te krijgen, terwijl je zelf al stampend vooruit probeert te komen. Hoe doen ze dit?
Het antwoord is klikpedalen! Wat zijn klikpedalen en hoe werken ze, lees het in de volgende stappen.

Unselected

Wat zijn klikpedalen

Een klikpedaal is een speciale uitvoering van het pedaal van een fiets, waarbij een speciaal aan de schoen bevestigd plaatjes in het pedaal wordt vastgeklikt. Deze pedalen worden met name toegepast op racefietsen en mountainbikes.

Unselected

Vallen met klikpedalen

De eerste keer met klikpedalen fietsen is reuze spannend, daar de kans aanwezig is dat je niet op tijd los van de pedalen bent en je daardoor kunt vallen. Iedere fietser die begonnen is met klikpedalen herinnert zich vast de eerste val nog. Misschien zaten je schoenen te strak afgesteld waardoor je ze niet tijdig los kreeg of was je gewoon te laat met losklikken waardoor je ten val kwam. Eén ding is zeker! Fietsen met klikpedalen is fantastisch en voor je het weet wil je nooit  meer anders.

Unselected
Het voordeel van klikpedalen

Waar moet je op letten als je begint met klikpedalen

Ga je beginnen met klikpedalen, zorg dan dat de pedalen de eerste keer niet al te strak staan afgesteld zodat je de schoenen makkelijker los kunt wrikken. Zorg dat ze in de juiste houding op je schoen worden gezet zodat je de natuurlijke beweging van je been houdt. Staan ze niet goed afgesteld en je daardoor met je voeten te veel naar binnen of buiten fietst, kun je last krijgen van je knieën. Het kan meerdere ritten duren om de perfecte positie te kiezen. Neem hier de tijd voor en maak de nodige kleine aanpassingen aan de schoenplaatjes net zolang totdat ze helemaal naar je zin staan. 

Oefen het los en vast klikken een paar keer voordat je echt op pad gaat, dit kun je het beste doen op een rustig fietspad of weggetje. Stap op de fiets en klik eerst de ene voet vast door de schoen op het plaatje te zetten en gelijktijdig iets naar voren te schuiven met de voet en naar beneden te drukken. Hetzelfde doe je daarna met de andere voet. Fiets een klein stukje en maak eventueel wat korte bochtjes. Daarna klik je een keer uit, drukt de hiel naar buiten toe en je klikt los. Iedereen heeft een voorkeursbeen, zo klik ik altijd eerst met links los. Toch is het belangrijk om met beide benen te oefenen met uitklikken. Leun je een keer net iets naar de andere kant, dan is het fijn als je dat been ook snel los kunt klikken.

Unselected

Wat zijn de voordelen van klikpedalen

Waarom zou je klikpedalen kopen? Het fietsen gaat zo toch ook prima?
Het voordeel van fietsen met klikpedalen is dat je meer kracht kunt zetten en de energie beter kunt verdelen. Doordat je het pedaal zowel naar beneden kunt drukken als omhoog kunt trekken fiets je met twee benen tegelijk. Op deze manier gebruik je zowel de hamstrings, bij het trekken aan het pedaal als de quadriceps bij het duwen van het pedaal. Hierdoor train je de beenspieren gelijkmatig en voorkom je blessures aan je hamstring en onderrug. Hoe meer je getraind bent in het gebruik van de pedalen, hoe meer je eraan hebt.

Unselected
Het voordeel van klikpedalen

Welke soorten klikpedalen zijn er

Er zijn diverse soorten klikpedalen met bijbehorende plaatjes, de bekendste zijn Look, Speedplay, Time en Shimano SPD (mountainbike) en SPD SL (race). De verschillende merken werken ieder met hun eigen systeem het verschil zit in de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt.

Met de race-pedalen (Shimano SPD SL en Look KEO) zit je strakker in het pedaal, hierdoor kun je sneller fietsen, ook is het racepedaal wat groter en breder waardoor je de druk van de voet beter kunt verdelen. Deze schoenplaatjes hebben een laag profiel, ze verdelen de kracht gelijkmatig en zorgen ervoor dat je gemakkelijk kunt lopen zonder dat je speciale schoenplaatjes hoeft te dragen.  Bij een racepedaal klik je aan de bovenkant in, door de juiste gewichtsverdeling draait het pedaal in de juiste stand.

Bij mountainbike-pedalen (shimano SPD) kun je aan twee kanten inklikken er is geen onder of bovenkant. Deze pedalen zijn wat meer vierkant en kleiner. Het voordeel dat je deze pedalen aan beiden kanten kunt in klikken is dat het snel en makkelijk gaat. Dit is handig als je een technisch parcour aflegt en soms even en voetje op de grond wil zetten. Verder is het niet nodig om heel strak in het pedaal zitten want echt lange rechte stukken zijn er meest niet op een mountainbike parcour.

Unselected

Conclusie

Wil je wel gaan fietsen maar weet je nog niet zeker of je meteen over wil gaan op klikpedalen dan zijn er altijd de platte pedalen of de afdek plaatjes waardoor je niet vast zit aan het pedaal.
Platte pedalen zijn de normale pedalen welke je met bijvoorbeeld sportschoenen ook kunt gebruiken. De afdekplaatjes zijn geschikt om op de klikpedalen te zetten zodat je ook met gewone schoenen of sportschoenen kunt fietsen. Zo kun je ervoor kiezen om zowel vastgeklikt als los te fietsen.

Wil je nu zelf ook met klikpedalen gaan fietsen of heb je een nieuw paar nodig. Kijk op de onderstaande  link om ons gehele assortiment van klikpedalen te bekijken:

Unselected

Aanbevolen:

Hoe kies ik de juiste fietsbril?

Hoe kies ik de juiste fietsbril?

Of je nu wielrenner, MTB’er of toerfietser bent, deze speciale bril zorgt voor prettige ritten. Zo bescherm je jouw ogen tegen fel licht en komen er geen vliegjes in je ogen. Je voorkomt vermoeide ogen door optimaal zicht. Hoe kies je de juiste bril uit? Met de volgende tips helpen we jou op weg.

Tips voor beginnende mountainbikers

Vijf tips voor de beginnende mountainbiker

Mountainbiken is een bijzonder technische sport. Zonder de nodige voorbereiding zal het lachen je snel vergaan. Wil je vanaf het eerste moment ten volle genieten, dan heb je een goed afgestelde fiets, een aangepaste outfit en een goede reparatieset nodig. Dit zijn alvast 5 tips voor een onvergetelijke eerste MTB-ervaring.

Benodigdheden tijdens het mountainbiken

Benodigdheden tijdens het mountainbiken

Als je nog maar net begonnen bent met mountainbiken, komt één vraag vaak terug voor je vertrekt: wat neem ik mee tijdens mijn MTB rit?