Unselected
Comment choisir des chaussures de hockey ?

Hoe kies ik hockeyschoenen?

Hockeyschoenen hebben twee sportspecifieke eigenschappen. Ze zorgen voor grip op het veld en moeten je voeten beschermen tegen ballen & sticks tijdens het spelen. Maar hoe kies je de juiste hockeyschoen en waar moet je op letten? Wij helpen je graag bij het kiezen van hockeyschoenen. Lees het hier.

Unselected

Hockeyvelden zijn door de jaren heen sterk veranderd, van karakteristiek hobbelig natuurgras naar snelle en vlakke kunstgrasvelden met korte vezels. Ook de hockeyschoen is daardoor sterk ontwikkeld: van stugge leren schoenen met grove metalen noppen naar lichte sportschoenen met kleine rubberen of plastic noppen die voor grip zorgen op de kunstgrasvelden. Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van de juiste hockeyschoen? Inmiddels zijn er namelijk zoveel modellen en merken op de markt. Wij helpen je graag op weg bij het kiezen van goede hockeyschoenen.

Unselected
HOE KIES IK HOCKEYSCHOENEN?

1. De functies van hockeyschoenen

Hockeyschoenen hebben 2 sportspecifieke eigenschappen:

1 -  Bescherming: Hockeyschoenen beschermen je voeten tegen hockeyballen en sticks die tegen je voeten kunnen komen tijdens het spelen. Een van de kenmerkende eigenschappen van hockeyschoenen is daarom een verstevigde neus en hiel van de schoen. Deze versteviging beschermt de voet tegen de impact van een bal of stick. Bij hockeyschoenen zie je daarom ook vaak dat de neus van de schoen iets omhoog loopt en een versteviging van hard plastic of rubber heeft. Dit is om de tenen te beschermen.

2 - Grip: Kenmerkend voor een hockeyschoen is de zool met een noppenpatroon. Deze noppen zijn gemaakt voor de kunstgras zand- en watervelden waarop gespeeld wordt en zorgen ervoor dat je goede grip hebt op het hockeyveld en je dus makkelijk kan wenden, keren, versnellen en afremmen zonder uit te glijden.

Unselected
HOE KIES IK HOCKEYSCHOENEN?

2. De kenmerken van hockeyschoen

Nu je weet dat hockeyschoenen twee sportspecifieke eigenschappen hebben, leggen we kort uit hoe een hockeyschoen is opgebouwd.

De buitenzool, het deel wat direct in contact staat met het veld. Deze is gemaakt van rubber of hard plastic (TPU) en bevat noppen van verschillende vormen en in verschillende patronen. De noppen zorgen voor grip tijdens het wenden en keren en voorkomen uitglijden. Voor deze zool en noppen wordt gebruik gemaakt van rubber en hard plastic, om de hockeyvelden te beschermen tegen slijtage. De zolen van rubber en hard plastic zijn geschikt voor alle soorten kunstgrasvelden, dus zowel voor zandvelden als watervelden.

De tussenzool, het gedeelte van de zool wat voor demping zorgt, wordt in bijna alle gevallen gemaakt van EVA (Ethyl Vinyl Acetaat). Deze tussenzool absorbeert schokken tijdens het rennen. Aangezien hockeyvelden een vrij harde onderlaag hebben, is deze tussenzool essentieel voor een hockeyschoen. De tussenzool komt iets omhoog bij de bal van je voet, wat zorgt voor stabiliteit bij richtingsveranderingen.

De binnenzool, wat in direct contact staat met je voet, is voornamelijk bedoeld voor comfort en schokabsorptie. Vaak is het mogelijk om de standaard binnenzool te verwijderen en te vervangen voor een eigen binnenzool, als je bijvoorbeeld op maat gemaakte zooltjes hebt voor medische redenen.

De “upper” van een schoen (hetgeen om je voet zit) wordt voornamelijk gemaakt van PU (kunstleer) en mesh. Deze upper is een belangrijk onderdeel van de hockeyschoen, omdat deze in combinatie met de veters de juiste ondersteuning aan de voet moet bieden. Vaak wordt er extra PU op de neus van de schoen verwerkt voor meer bescherming tegen impact van bal en stick.

De hiel van de schoen wordt gemaakt van meer flexibel PU aan de binnenkant van de schoen, versterkt met een stijve PU plaat. Dit zorgt voor stabiliteit aan de hiel en bescherming van de achillespees.

Dan nog de tong (of lip) van de schoen. Deze wordt gemaakt van foam en mesh en biedt extra bescherming en voorkomt het binnendringen van water of zand.

Unselected

3. Zijn er verschillende schoenen voor zand- of watervelden?

Er zijn grofweg twee verschillende soorten hockeyschoenen. Zo heb je hockeyschoenen met noppen gemaakt van rubber en hockeyschoenen met noppen van hard plastic (TPU). Beide soorten hockeyschoenen zijn geschikt voor zowel zandvelden als watervelden. Over het algemeen zijn de noppen van rubber iets ronder en stomp en de noppen van hard plastic juist wat scherper, voor extra grip. Wel is het zo dat de noppen van je schoenen sneller slijten op zandvelden dan op watervelden. Met name schoenen met noppen van hard plastic slijten snel op zandvelden. Speel je veelal op zandvelden, dan kan je erover nadenken om voor een hockeyschoen met rubberen noppen te gaan, deze gaan net wat langer mee op zandvelden dan de noppen van hard plastic. Dita, Korok, Brabo, Mizuno en Asics hockeyschoenen hebben voornamelijk schoenen met rubberen noppen. Adidas hockeyschoenen zijn zowel verkrijgbaar met rubberen noppen als met hard plastic noppen. Het is overigens niet zo dat de schoen met rubberen noppen beter zijn dan de schoenen met hard plastic noppen, beide soorten schoenen zijn goed. Het materiaal noppen van je schoen heeft vooral invloed op de levensduur van je hockeyschoen. Verderop lees je meer over hoe lang jouw hockeyschoenen meegaan en hoe je deze het beste kan onderhouden zodat je er langer plezier van beleeft.

  • 3. Zijn er verschillende schoenen voor zand- of watervelden?

    Noppen van rubber

    Rondere noppen | Gaan langer mee

  • HOE KIES IK HOCKEYSCHOENEN?

    Noppen van hard plastic

    Scherpe noppen voor meer grip | Slijten sneller

Unselected

4. Welke hockeyschoenen heb ik nodig voor mijn niveau?

Welke schoenen je nodig hebt, hangt voornamelijk af van de frequentie waarmee je op het veld staat en niet zozeer je spelniveau. Hockeyvelden hebben namelijk een behoorlijk harde ondergrond. Als je veel op het veld staat is het dus belangrijk om hockeyschoenen te hebben die goede demping bieden. Goede demping is prettig voor je spieren en gewrichten. Ben je dus op zoek naar nieuwe hockeyschoenen, neem in je keuze dan mee hoe vaak je op het veld staat. Sta je 3 keer per week of vaker op het veld, kies dan een schoen met goede demping. Dit is te herkennen aan de dikkere (tussen)zool van een schoen. Met name merken als Asics, Adidas en Mizuno zijn expert op het gebied van sportschoenen en weten dus goed waar een sportschoen en hockeyschoen aan moet voldoen. Spelers die op hoog niveau hockeyen kiezen daarom vaak voor Asics hockeyschoenen of Adidas hockeyschoenen, omdat zij schoenen ontwikkelen die goede demping bieden. Sta jij maximaal 2 keer per week op het veld, dan kan je ook voor een schoen kiezen die iets minder demping biedt. Bijkomend voordeel is dat deze hockeyschoenen goedkoper zijn.

Waar moet je nog meer op letten?
De ondersteuning van de voet, lichtheid van de schoen en demping zijn criteria die belangrijk zijn voor het maken van de juiste keuze. Hoe lichter een schoen, hoe makkelijker je (hard) kunt rennen, wenden en keren. Goede demping wordt aangeraden wanneer je veel op zandvelden speelt of minimaal 3 keer per week op het veld staat. Daarnaast zijn kunstgrasvelden vaak harder dan watervelden, wat de impact op voet, enkel en knie groter maakt. Heb je ooit last gehad van blessures, kies dan altijd voor een stevige schoen met veel demping.

Kortom: het is prettig om een schoen te dragen met goede demping, dit is te herkennen aan de dikkere tussenzool van de schoen. Anderzijds zijn hockeyschoenen door de jaren heen zo sterk ontwikkeld dat vrijwel elke hockeyschoen van elk merk geschikt is voor alle niveaus, van beginnende hockeyers tot topatleten die uitkomen in de hoogste (inter)nationale competities.

Unselected

5. Welke maat hockeyschoen heb ik nodig?

Logischerwijs kies je voor een schoen die past bij de vorm van je voet. Het liefst pas je een hockeyschoen daarom in de winkel, dan weet je of de schoen fijn aansluit bij je voet. Over het algmeen kan je bij hockeyschoenen je normale schoenmaat aanhouden. Houd er wel rekening mee dat je hockeysokken draagt in je hockeyschoenen. Deze sokken zijn dikker dan normale sokken, waardoor je schoenen iets krapper kunnen zitten. Anderzijds rekken hockeyschoenen na verloop van tijd iets uit door al het wenden en keren. Je merkt dan ook dat je je hockeyschoenen na gebruik soms wat strakker aan moet trekken. Doe je je hockeyschoenen voor het eerst aan, wees dan ook niet verbaasd dat de schoen iets strakker aanvoelt wanneer je je gebruikelijke maat hebt gekozen.

Wanneer je hockeyschoenen in de winkel past, let je op het volgende: zet, wanneer je de schoen gestrikt hebt, een stevige stap op de grond en probeer je voet in alle richtingen te bewegen. Hier mag niet teveel beweging in zitten.

Wat de maatvoering betreft kan je bij hockeyschoenen dus uitgaan van je normale schoenmaat. Houdt er daarbij rekening mee dat je hockeysokken dikker zijn dan normale sokken, waardoor de schoen in het begin strakker zal zitten. Naarmate je de schoen vaker hebt gebruikt, zal deze iets losser en comfortabeler gaan zitten.

Unselected

6. Hockeyschoenen voor dames, heren & kinderen?

Voor kinderen is er geen onderscheid tussen jongens en meisjes hockeyschoenen. Voor heren en dames hockeyschoenen zijn er in sommige gevallen wel verschillen. Zo zijn een aantal modellen speciaal ontworpen voor dames. Deze dames modellen zijn over het algemeen iets lichter en smaller. Deze schoenen zijn berekend op smallere voeten, minder gewicht en minder kracht, waardoor ze niet geschikt zijn voor mannen. Mannen hebben immers bredere voeten en zijn zwaarder. Populaire hockeyschoenen voor dames zijn:
- Asics Ultimate hockeyschoen
- Adidas Fabela hockeyschoen
- Dita STBL 350 hockeyschoen

Dames met een kleine schoenmaat kiezen nog wel eens voor een junior model. Junior hockeyschoenen zijn echter niet gemaakt voor de eigenschappen van een volwassen vrouw. Wij adviseren daarom altijd om in dit geval te kiezen voor volwassen dames hockeyschoenen. Hockeydames met iets grotere voeten kunnen uiteraard ook gebruik maken van de hockeyschoenen voor heren, deze zijn vaak al verkrijgbaar vanaf maat 38. Daardoor zijn veel merken en modellen unisexs hockeyschoenen, voor volwassenen en tieners. Populaire unisexs hockeyschoenen zijn:
- Adidas Lux hockeyschoenen
- Adidas Adipower hockeyschoenen
- Dita LGHT 550S hockeyschoenen

Onder hockeyende kinderen zijn de Adidas Youngstar hockeyschoen en Dita hockeyschoenen populair. Deze schoenen zijn licht en bieden goede demping. Voor de allerkleinsten zijn deze hockeyschoenen ook met klittenband verkrijgbaar, zodat ze eenvoudig aan te trekken zijn en je niet constant de veters hoeft te strikken.

Unselected
HOE KIES IK HOCKEYSCHOENEN?

7. Hoe lang gaan mijn hockeyschoenen mee?

Dit hangt voornamelijk af van de frequentie waarmee je speelt. Over het algemeen kan je één tot maximaal twee seizoen met een paar hockeyschoenen doen, daarna zijn ze echt aan vervanging toe. Speel je op hoog niveau, waarbij je 3 keer per week of vaker op het veld staat, dan kan je maximaal één seizoen met een paar hockeyschoenen spelen. Na verloop van tijd rekt de schoen namelijk uit en verliest deze zijn dempende werking. Het belangrijkste is echter dat de noppen slijten. Als je noppen versleten zijn, zal je vaker uitglijden. Dit kan nare blessures tot gevolg hebben. Sta ja maximaal 2 keer per week op het veld en ga je goed met je schoenen om, dan kan je twee seizoenen met een paar schoenen doen.

Hoe merk je dat je toe bent aan nieuwe hockeyschoenen?
- Als je je schoenen steeds strakker moet strikken. Dit wijst erop dat je schoenen uitrekken door het vele wenden en keren.
- Als je vaker uitglijdt. Je noppen zijn in dat geval versleten waardoor je minder grip hebt.
- Als je weinig demping meer voelt van je schoenzolen.

Hoe onderhoud ik mijn hockeyschoenen?
De grootste boosdoener voor hockeyschoenen is slijtage van de noppen. Door het spelen op kunstgrasvelden en watervelden gebeurt dit nou eenmaal en hier kan je weinig tegen doen. Wel kan je slijtage voorkomen door zo min mogelijk op het steen te lopen met je hockeyschoenen. Doe je hockeyschoenen daarom pas aan als je op de hockeyclub bent of zelfs pas als je op het veld bent. Op deze manier verleng je de levensduur van je hockeyschoenen enorm.

Daarnaast worden je hockeyschoenen uiteraard nat door het waterveld, door de regen of door zweet. Zorg daarom dat je je schoenen goed laat drogen na je training of wedstrijd. Haal ze uit je tas en maak de veters wat losser en zet ze op een luchtige plek te drogen. Zet ze nooit onder of op de verwarming, dit is namelijk slecht voor de lijm en naden in de schoen. Een oplossing is oude krantenproppen in de schoen te doen of een speciale schoendroger te gebruiken. Een veelgebruikte schoendroger onder hockeyers is de Shoefresh.

Kortom: ga je zuinig met je hockeyschoenen om, dan gaan je schoenen langer mee. Normaal gesproken kan je één tot maximaal twee seizoenen met een paar hockeyschoenen doen. Speel je op hoog niveau of sta je meer dan 3 keer per week op het veld, dan heb je na één seizoen nieuwe hockeyschoenen nodig.

Unselected

Conclusie

Hockeyschoenen zijn sterk ontwikkeld door de jaren heen, waardoor elke schoen geschikt is voor elke ondergrond. Het type zool maakt daarbij dus niet veel uit. Speel je echter voornamelijk op zandvelden, kies dan voor een schoen met rubberen noppen om snelle slijtage te voorkomen. Sta jij regelmatig op het veld, dan zijn schoenen met goede demping zeker een aanrader. Sta jij niet zo regelmatig op het veld, dan is demping minder van belang, maar blijft toch prettig voor je spieren en gewrichten. Daarnaast vallen hockeyschoenen doorgaans normaal uit, dus kan je de gangbare maat aanhouden. Hierbij moet je rekening houden dat je schoenen in het begin iets strakker zitten en wat zullen uitrekken nadat je ze in gebruik hebt genomen. Wil jij langer dan één hockeyseizoen met je schoenen doen? Onderhoud ze dan goed door ze pas aan te doen als je op de hockeyclub bent en ze uit je sporttas te halen als je thuis bent. Ontdek in onze online hockeywinkel al onze hockeyschoenen.