Hoe kies ik een surfboard?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten van de sport en je skills te verbeteren. Zeker als beginner maar natuurlijk ook als gevorderde surfer! We hebben hier enkele tips voor je klaar om de juiste surfplank te kiezen.

Surfboard kiezen

Een surfboard kies je op basis van je niveau, gewicht, budget en het aantal keren per jaar dat je surft. Bij Decathlon hebben we surfboards voor beginners of gevorderden, met elk zijn eigen eigenschappen. Je kunt ook een surfboard gratis testen voordat je deze koopt. Lees hier waar je op moet letten bij het selecteren van het juiste surfboard.

Hoe kies ik een surfboard?

1. Bepaal je niveau

Eerst bepaal je je niveau. Surfboards van Olaian zijn ingedeeld in 3 categorieën voor verschillende niveau surfers: 100, 500 en 900.  

Hoe kies ik een surfboard?

2. Soft top (of foamboard) of hardboard van epoxy?

Twijfel je tussen een soft top, of hardboard? Wat zijn de verschillen?

Hoe kies ik een surfboard?

Soft top

Soft top's zijn perfect voor beginners! Maar ook intermediate surfers kunnen hier nog veel plezier op beleven.

Hoe kies ik een surfboard?

Hardboard van epoxy

Een hard surfboard heeft een kern van piepschuim, maar de buitenkant is voorzien van hard materiaal zoals epoxy of glasvezel. Deze surfboards zijn nog duurzamer dan soft top surfboards. Het schuim van een soft top surfboard beschadig sneller dan de buitenste laag van een hardboard. Over het algemeen zijn deze surfboards voor gevorderde surfers. Doordat ze niet zacht zijn, kun je jezelf of anderen er namelijk sneller mee bezeren. Met een hard surfboard kun je scherper sturen en deze boards zijn beschikbaar in meerdere shapes.

Hoe kies ik een surfboard?

3. Ik ben een beginnende surfer: hoe kies ik de juiste maat voor mijn surfplank?

Hoe kies ik een surfboard?

Voor gevorderden: Het longboard

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

Hoe kies ik een surfboard?

VOOR GEVORDERDEN: Shortboard

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

Hoe kies ik een surfboard?

Surfboard gratis testen

Wil je een surfboard eerst testen voordat je deze aan gaat schaffen? Dat kan! Lees hier hoe dat werkt.

4. Kies de juiste accessoires

Bescherm je surfboard in een boardbag

Gebruik een boardbag om je surfboard op te bergen en te vervoeren. Hiermee voorkom je dat jouw (nieuwe) board beschadigd raakt en dankzij de handvaten kun je het board makkelijker vervoeren. In combinatie met spanbanden en dakdragers kun je het board eenvoudig vervoeren op het dak van je auto, Ook kun je dankzij onze speciale drager een surfboard per fiets vervoeren. Ideaal voor wie in de buurt van het strand woont!

 

olaian boardbag

Draag een leash

Een leash is een soort touw, waarmee je je surfboard met je enkel verbind. Hierdoor raak je je surfboard niet kwijt als je in het water valt. 

Leash

Gebruik wax

Smeer je surfboard in met wax voor meer grip op je surfboard. We raden dit aan voor zowel soft tops als hardboards.

Leash
Hoe kies ik een surfboard?

NADINE

GOLFSURFEXPERT

Als je een beginnende surfer bent kies dan voor een softboard voor veel drijfvermogen. Meer drijfvermogen zorgt voor een stabieler board, waardoor je sneller leert opstaan! Als je de kleur en kwaliteit van je wetsuit wilt onderhouden, spoel je wetsuit dan na elke surfsessie af met schoon water en leg het niet in de zon.

Ontdek nog meer watersport tips: