aaaa

Hoe kies ik een pilatesmat?

Pilatesmatten zijn er in vele soorten en maten. Leuk, maar welke past nou goed bij jouw sport behoeftes? Na het lezen van de onderstaande tekst weet jij precies welke pilatesmat het beste bij je past!

Bij pilates doe je oefeningen in zithouding, op je knieën of liggend of je rug. Comfort komt daarbij natuurlijk op de eerste plaats! Om ervoor te zorgen dat je niet op een koude vloer moet liggen en om je rug te beschermen is een pilatesmat dikker en steviger dan andere grondmatten. Verder doen veel mensen pilates met schoenen aan, wat anders is bij bijvoorbeeld yoga. Om deze reden hebben we ook pilatesmatten die schoenbestendig zijn. Ben jij benieuwd wat voor pilatesmat het beste bij jou past? Lees snel verder!

Hoe kies ik een pilatesmat?

De dikte en lengte

Zoals hierboven genoemd is de dikte van een pilatesmat belangrijk voor het comfort wat je ervaart tijdens je work-out. De dikte van onze pilatesmatten schommelen tussen de 6 en 15 mm. Hoe meer bewegingen je op de grond afwerkt, des te meer heb je nood aan een comfortabele en dus dikke mat. Wij raden dan ook aan om een dikke mat te kiezen als je veel oefeningen zoals push-ups doet of houd van lange work outs. 

Hoe lang een pilatesmat moet zijn, kies je in functie van je lichaamsbouw en van het beoogde comfort. De meeste modellen zijn tussen 140 en 170 cm lang, dit zijn de ideale afmetingen om een traditionele pilatessessie te doen. Onze standaard Nyamba pilatesmat hebben we in de formaten S, M en L. Hoe hoger in formaat, hoe dikker en langer de mat wordt. In principe is maat S al lang genoeg voor een pilates sessie maar als je meer bewegingsruimte wilt hebben kun je een groter formaat kiezen. Er bestaan ook heel kleine pilatesmatten van ongeveer 50 cm. Deze zijn inklapbaar waardoor je de mat makkelijk mee kan nemen of snel kan opbergen.

Hoe kies ik een pilatesmat?

Het materiaal

Doe je aan pilates en draag je schoenen? Kies dan voor een grondmat met een beschermlaag in polyethyleen; die is beter bestand tegen slijtage. Ga je liever voor maximaal comfort en/of doe je oefeningen op blote voeten? Neem in dat geval beter een grondmat in schuimplastic; die is dikker en zachter maar gaat ook sneller stuk. Onze pilatesmatten bieden optimale grip. Als je extra grip wilt kun je er altijd voor kiezen om nog een antisliphanddoek of antislipsokken te gebruiken.

Hoe kies ik een pilatesmat?

Het gewicht

Over het algemeen geldt dat een dikkere en grotere pilatesmat zwaarder is. Ook het materiaal speelt een rol: die in schuimplastic zijn compacter en vaak zwaarder. Als je je grondmat overal mee wilt nemen, kies dan voor een model tussen 500 g en 1 kg. Het gewicht is minder van belang als je je mat enkel thuis gebruikt en anders kun je er ook voor kiezen om een pilatestas te gebruiken.