Unselected
Freediving tips

Maak kennis met freediving  

Wat is freediving?

Unselected

Freediving is niet erg bekend bij het grote publiek. Freediving is een superleuke onderwateractiviteit die vol verrassingen zit. Het is niet voor niets dat deze discipline sinds een jaar of vijf steeds populairder wordt!  Duik onder in de wereld van het freediven: een bijzondere sport en hobby waardoor je ontspant en het onderwaterleven ontdekt...

Unselected
freediving tips

Duik samen met subea in de geschiedenis van freediving

De sport wordt ongetwijfeld al beoefend sinds de mens bestaat, met name om voedsel te zoeken en handel te drijven.

Freediving is van alle tijden en van alle continenten. Van de schelpvissers in de prehistorie tot het tijdperk van Homerus in de 9de eeuw voor Christus, toen de mens op zoek ging naar zeesponzen en naar het beroemde bloedkoraal.

In de 4de eeuw voor Christus beschreven veel auteurs, waaronder Aristoteles en Plinius de Oudere, de duikers in de Middellandse Zee, die te veel naar adem hapten en zich vervolgens verzwaarden met zware stenen.

In Japan duiken de bekende naakte vrijduiksters al meer dan 2 eeuwen naar zeedieren, zelfs tot na hun 50ste! In Polynesië vind je dan weer parelvissers die vrijduiken.

En dichterbij? Het grote publiek kon kennismaken met de sport dankzij de Franse film "Le Grand Bleu" (1988). Toch is de sport lange tijd niet populair geweest vanwege de vele ongevallen, die vooral in zwembaden plaatsvonden.

Ondanks alles is freediving zich blijven ontwikkelen en kent het de afgelopen 5 jaar een enorme groei. Nu is freediving volledig erkend als sport en hobby. Het is een populaire sport geworden, omdat freediving tegenwoordig in verenigingen wordt beoefend en veiliger en beter geregeld is.

Unselected
snorkelen

Beginnen met freediving: spontaan via snorkelen  

Het is vrij eenvoudig om kennis te maken met het plezier van freediving: één van de manieren om deze wereld binnen te treden is via snorkelen. Snorkelen kun je al van 6 tot 77 jaar (en zelfs ouder). Het is ideaal om de onderwaterwereld voor het eerst te observeren en voor je eerste duiken. Je hebt er alleen maar een freedivemasker en een snorkel voor nodig. 

Freedivevinnen kunnen ook erg handig zijn. Daarnaast kun je een wetsuit gebruiken als het water koud is en je er lang in blijft. Of een lycra top om je te beschermen tegen de zon! 

Zodra je de goede uitrusting hebt en in het water bent, kan het genieten beginnen. Tijdens het snorkelen, zul je je al snel onder water voortbewegen en je adem al een beetje inhouden. 

Zo ben je voor je het weet al aan het freediven! Wie heeft er immers nog nooit zijn adem ingehouden om onder water te zwemmen? Geniet van je ontdekkingstocht in deze prachtige omgeving en ontdek nieuwe manieren om je onder water voort te bewegen. 

Unselected

Freediving als sport: genieten en beter worden

Er bestaan verschillende disciplines in het freediven: statisch, dynamisch en diepte-freediving, nog eens onderverdeeld in meerdere categorieën. De eerste twee worden in het zwembad beoefend, terwijl de derde (en meest bekende) in speciale duikzwembaden of in de natuur wordt beoefend.  Alle disciplines zijn voor veel mensen toegankelijk, vanaf de leeftijd van 8 jaar, en je kunt er snel beter in worden. Je kunt er dus al snel van genieten, ongeacht je ervaring. Bovendien is het erg motiverend om snel vorderingen te maken.

Unselected
freediving zee

De vele voordelen van vrijduiken-freediving  

Je kunt deze toegankelijke activiteit overal beoefenen waar ook gezwommen wordt (in een (duik)zwembad, de zee, een meer, een natuurplas, een rivier). Je vindt dus altijd wel een plekje bij je in de buurt. De uitrusting is niet duur, licht en gemakkelijk mee te nemen (het past in een kleine tas). 

Zodra je onder water bent, ben je aan het sporten en worden je zintuigen aan minder prikkels blootgesteld (geluiden worden gedempt, je hebt de indruk even van de wereld te zijn). Freediving is goed voor lichaam en geest en wordt vooral samen beoefend: je kunt het met het hele gezin doen, bijvoorbeeld op vakantie. 

Denk bijvoorbeeld aan freedivesessies in natuurreservaten of onderwaterparken! Deze zijn vaak gratis en je ziet er de meest adembenemende onderwaterlandschappen. Je gids kan je vertellen hoe zeldzaam en kwetsbaar ze zijn. Nog een andere optie: naar scheepswrakken duiken, wat ook een geweldige ervaring is. Houd je hierbij wel aan het Internationaal Charter van de verantwoordelijke duiker.

Unselected

Wil je weten wat je voor freediving allemaal nodig hebt? Ontdek dan hier al onze producten voor freediving.

Unselected
wetsuit freediving subea

Beginnen met freediving: denk aan je veiligheid

1. Freediven doe je altijd met een buddy die je te hulp kan schieten (of die in ieder geval kan helpen bij bewustzijnsverlies en de hulpdiensten kan waarschuwen). De ene duiker blijft aan het wateroppervlak en let op de andere, die aan het freediven is. Op die manier kun je afwisselen. 

2. Zorg ervoor dat er altijd iemand van op de hoogte is dat jullie de zee opgaan en dat je het nodige weet van het gebied waar je wilt gaan freediven (rotsen, stroming enz.). 

3. Bij een vereniging kun je de verschillende disciplines binnen het freediven onder de knie krijgen. Doe dit niet in je eentje. Samen leren en oefenen met professionals is niet alleen veiliger, maar je gaat ook sneller vooruit. Aarzel dus niet. Er is zeker een club bij je in de buurt!