Vliegeren

Vliegeren

Op zoek naar een vlieger? Dan ben je bij Decathlon aan het juist adres. We hebben een ruim assortiment aan vliegers, met daarin veel verschillende soorten. Zo hebben we stuntvliegers, voor de tofste trucs in de lucht. kindervliegers met een of meerdere lijnen, om het vliegeren echt onder de knie te krijgen. powerkites en matrassvliegers, voor de echte kracht patsers. En om jouw vlieger ervaring naar nog een hoger niveau te tillen, hebben we ook mountainboards
Skip categories and go to listing products Skip categories and go to filters
Skip filters
Filters
Type
‪Aantal lijnen‬
Maat
‪WIND‬
Merk
Sticker
VERKOPER
Kleur
Prijs
Laatste Kans
€19,99 -25%
€14,99
€79,95
4/5 Op basis van 4174 reviews

Waar komen vliegers vandaan?

Vliegers zijn echt al eeuwenoud, de eerste bronnen over vliegers stammen uit 200 voor Christus. Toch zijn vliegers zeker niet altijd gebruikt als plezier of vrijetijdsbesteding. Nee vaak werden ze echt gebruikt als praktisch hulpmiddel voor militaire, culturele of persoonlijke doeleinden. Zo gebruikte militairen vroeger vliegers om de afstand tussen hen en de tegenstander te meten. De vliegers werden altijd gemaakt van bamboe en zijde of papier, vandaag de dag worden ze daarentegen gemaakt van plastic en nylon. De meeste vliegers werden gebruikt in azië waaronder China (hier zijn ze ontstaan), Japan en Indonesië, als gevolg van de handel met het oosten werden vliegers ook populairder in Europa. De vlieger die we vandaag de dag kennen, stamt af van de eerste flex-vlieger, ontwikkeld in 1948. Deze vlieger paste zich als eerste aan, aan de wind en niet andersom. Dit is dan ook de voorganger van de bekende deltavlieger. Daarna werd vanuit een kunstproject de Speedwing geboren, een stuntvlieger die eenvoudig, sterk en snel is waardoor die voor het grote publiek toegankelijk was. In 1988 volgde de eerste vierlijns vlieger, deze vlieger kon voor het eerst in alle richtingen vliegen, scherpe bochten maken en stil hangen in de lucht.

Vliegeren als sport

Vliegers zijn naast hun praktisch gebruik, ook al snel geëvolueerd naar serieuze sport. Zo zijn er wedstrijden die gaan over de mooiste vlieger, wie de beste stunts kan maken met zijn of haar vlieger en er zijn echte vlieger vechtwedstrijden. Tijdens een vechtwedstrijd is het doel om elkaars vlieger naar beneden te krijgen. Zo organiseert de de organisatie STACK in Nederland verschillende wedstrijden voor stuntvliegers. Een stuntvlieger wedstrijd bijvoorbeeld, bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er een precisie ronde waarin je met je vlieger een aangegeven figuur moet vliegeren. De tweede ronde is vaak een freestyle vlieger ronde. In de freestyle ronde is het aan jou om de meest toffe stunts, belangrijkste technieken en mooie landingen met je vlieger te laten zien. De laatste ronde is misschien wel het meest spectaculaire. De laatste ronde is “de dans ronde”. In de dans ronde is het aan jou om te laten zien op de maat van een gekozen lied, wat je vlieger allemaal kan. Hierdoor krijg je echt een show ervaring tijdens de vliegerwedstrijd. Vliegerwedstrijden kan je met verschillende vliegers doen, waaronder twee lijns vliegers of vier lijns vliegers maar je kan ook meedoen aan team wedstrijden of koppelwedstrijden.

Verschillende soorten vliegers

Eenlijns vlieger → Eenlijns vliegers zijn, zoals de naam al zegt, verbonden aan maar een lijn. Dit betekent dat ze niet bestuurbaar zijn en voornamelijk alleen de lucht zweven. Nu worden deze eenlijns vliegers voornamelijk gebruikt voor kinderen, als kindervliegers. Dit is dan ook de reden dat ze in veel vrolijke kleuren en vormen verkrijgbaar zijn.

Tweelijns vlieger → Tweelijns vliegers, zijn eigenlijk de meest gangbare vlieger en zul je het vaakst om je heen zien. Doordat de vlieger twee lijnen heeft is die goed bestuurbaar, door middel van handvaten of een kitebar. Tweelijns vliegers zijn er in verschillende versies, zo heb je stuntvliegers (stokvliegers) met twee lijnen maar ook matrasvliegers (zonder frame) met twee lijnen. Veel tweelijns vliegers waaronder ook matrasvliegers zijn geschikt voor kinderen en jongeren.

Drielijns vlieger → Drielijns vlieger of ook wel “trainer kites” genoemd, hebben naast de twee stuurlijnen ook nog 1 remlijn. De remlijn loopt door de kitebar heen, waardoor het makkelijk wordt voor de vliegeraar om te sturen en remmen tegelijk. Dit zorgt ervoor dat de vliegeraar gemakkelijk kan sturen en remmen tegelijk. Drie lijns vliegers met kitebar zijn een goed begin om alvast wat gevoel te krijgen bij kitesurfen kitesurfen, mocht je dat in de toekomst willen oppakken.

Vierlijns vlieger → De vierlijns vliegers hebben nog een remlijn extra, vergeleken met de drielijns vlieger. De extra lijnen zorgen ervoor dat je specifieke controle kan houden over de vlieger en die daardoor bij harde wind nog heel goed presteert en snel bochten kan maken. De drie- en vierlijns vliegers, staan ook wel bekend als powerkites en matrasvliegers. Matrasvliegers met 4 lijnen zijn beschikbaar vanaf 2m².

De vliegers van Decathlon

Zoals hierboven beschreven, is vliegeren echt een sport en een activiteit waar heel veel mensen plezier uit halen. Dit is dan ook de reden dat het niet in ons assortiment mag ontbreken. Zelf hebben bieden we bijna alle soorten vliegers wel aan, en ook nog binnen verschillende prijsklassen. Een opvallende vlieger die we hebben is onze 2-in-1 vlieger 2-in-1 vlieger, bij deze vlieger kan je wisselen tussen een 1 lijns vlieger en een 2 lijns vlieger, oftewel niet bestuurbaar en wel bestuurbaar. De perfecte start dus als je kind wil leren hoe die een vlieger moet besturen. Ons eigen kite en vlieger merk is Orao, en deze vliegers worden ontwikkeld door gedreven kitesurfers en vliegeraren in Frankrijk. Toch vinden we het als dé sport oplossing van Nederland ook belangrijk dat we nog andere merken hebben in ons assortiment, vandaar dat je ook Crosskite, HQ en nog veel verschillende andere merken zult vinden. Heb je al een vlieger en heb je voornamelijk vlieger accessoires nodig? Dan zit je bij Decathlon namelijk ook goed. We hebben verschillende vliegerlijnen, vliegerstokken, reparatiesets en nog veel meer.