HOE KIES JE EEN IJSBIJL?

Wanneer je aan alpinisme wilt beginnen, is een ijsbijl noodzakelijk om bij je te hebben. Hoe kies je nou eigenlijk een goede ijsbijl? Lees het hier..

tb-pierre-ijsbijl

Dit zinnetje moet je steeds in je achterhoofd hebben: 'De juiste tool voor het juiste gebruik'.

Je moet je dus eerst vooral dit afvragen: 'Aan welk soort alpinisme wil ik doen?'

Daarna denk je: 'Welk type ijsbijl heb ik daarbij nodig?'

1. VOOR GLETSJERTOCHTEN

Als je van plan bent om te gaan gletsjerwandelen en alleen lichte, besneeuwde hellingen (niet meer dan 30°) te nemen, dan is een pickel met een rechte steel genoeg. De pickel Ocelot Hyperlight van Simond is precies ontworpen voor dit soort tochten.

Op zoek naar de juiste maat? Zorg ervoor dat de punt van het handvat ter hoogte van je enkel komt als je de pickel met gestrekte arm vasthoudt.

ocelot-pickel-recht

2. VOOR ALPINISME

Ben je van plan om zwaardere, besneeuwde hellingen (tussen 35° en 45°) te doen, of tochten langs kleine gemengde doorgangen (mix van sneeuw en rotsen) of richels? Kies dan voor een iets technischere ijsbijl.

Een ijsbijl met een licht gebogen steel en een houw die een betere grip heeft in de sneeuw is het ideale materiaal voor dit soort terrein. De ijsbijl Naja Light van Simond zal hier de perfecte keuze zijn.

naja-light-ijsbijl

  3. VOOR IJSKLIMMEN, STEILE WANDEN EN NOORDWANDEN

Heb je al wat meer ervaring opgebouwd? Dan kun je je wagen aan steilere wanden (eventueel bij het ijsklimmen of gemakkelijke dry-tochten, van 50° en meer.

Dan heb je echt wel een technische ijsbijl nodig! Dit type ijsbijl is wat zwaarder dan de vorige, zodat je de houw beter en preciezer in harde sneeuw of ijs kunt drijven. Door de verdikking op het einde van het handvat kun je de ijsbijl beter vasthouden en eraan trekken wanneer hij goed verankerd is.

Aan de kop is een ijsbijlpen voorzien zodat je sneeuw of broos ijs kunt wegkrabben, trappen uithouwen, of een anker kunt maken. Op je andere ijsbijl kun je dan een hamer bevestigen om haken vast te zetten in rotsspleten. Voor dit soort klimwerk is de Anaconda van Simond een echte aanrader!

anaconda-ijsbijl-cup

Met deze drie ijsbijlmodellen heb je de belangrijkste tools in handen voor je alpinisme-avonturen. Alle merken hebben wel een variant op deze modellen. Aan jou de keuze! De prijs kan hierbij natuurlijk een belangrijk punt zijn. Kijk ook goed na hoe gemakkelijk je de houwen kunt vervangen. Die kun je slijpen (met de hand!) maar vroeg of laat zijn ze aan vervanging toe. Let er dus op dat het model ijsbijl dat je kiest, ook aangepaste houwen aanbiedt als je die nodig hebt.

Nog een laatste tip: licht materiaal is in de mode. Een té lichte ijsbijl zal echter over het algemeen minder effectief zijn als het aankomt op de kwaliteit van de verankering (vooral voor technische ijsbijlen).

Naast het gewicht moet je ook kijken naar het zwaartepunt van de ijsbijl. Dat kun je testen door hem aan het handvat vast te houden. Als het zwaartepunt meer naar de kop ligt, is hij meer geschikt voor gemengde tochten of harde sneeuw. Een middelpunt dat meer naar het handvat ligt biedt een grotere inslagsnelheid en voelt minder zwaar aan, wat interessant is voor ijsklimmen of dry. De Anaconda van Simond heeft een vrij neutraal evenwicht, waardoor hij zeer veelzijdig is..