De meeste klimschoenen bestaan uit soepel materiaal en hebben een zool die een uitstekende grip biedt. Dat zijn twee onmisbare kenmerken van een goede klimschoen. Verder hebben klimschoenen verschillende eigenschappen die verschillende voordelen bieden.

WELKE MAAT KLIMSCHOENEN HEB JE NODIG?

Het is belangrijk dat je klimschoenen goed aansluiten en dat je voeten geen ruimte hebben om in de schoen te bewegen. Gevorderde klimmers kunnen vaak het beste klimschoenen een maat kleiner kopen zodat de tenen al gebogen in de schoen zitten.

Klimschoenen

SLUITING VAN DE KLIMSCHOENEN

Er worden twee soorten sluitingen gebruikt: met klittenband of vetersluiting. Veters garanderen een precieze sluiting over de volledige lengte van de schoen. Klimschoenen met klittenband zijn gebruiksvriendelijk: je kan ze gemakkelijk aan- en uittrekken. Heel handig voor indoor klimmen, maar ook voor korte routes buiten op de rotsen. Verder bestaan er ook ballerina’s die door middel van een elastiek rond je voeten passen.

Hoe kies ik klimschoenen?

KLIMSCHOEN MET KLITTENBAND

klimschoenen met veters Simond Edge

KLIMSCHOENEN MET VETERS

ASYMMETRIE VAN DE ZOLEN

De asymmetrie van de zolen is typisch voor klimschoenen. We onderscheiden drie niveaus: zwak, medium en sterk asymmetrisch. Een zwak asymmetrische klimschoen biedt meer comfort, maar minder precisie. Medium en sterk asymmetrische schoenen bieden dan weer meer precisie waardoor je sneller kunt klimmen.

Zwak asymmetrische klimschoenen

ZWAK ASYMMETRISCH

sterk asymmetrische klimschoenen

STERK ASYMMETRISCH

SOEPEL OF STIJF?

Klimschoenen met een soepele zool vergemakkelijken het dynamisch indoor klimmen door een goede grip op de wand. Als je schoenen kiest met een stijve zool, kan je je gemakkelijker afzetten op de kleine grepen. De zool van klimschoenen is niet noodzakelijkerwijs soepel of stijf: er bestaan verschillende gradaties. Je kiest klimschoenen in functie van je niveau en het gebruik. Er is een breed aanbod beschikbaar: van heel stijf tot heel soepel en alles wat daartussen zit.

KLIMSCHOENEN: 3 VORMEN

We onderscheiden drie vormen:

Rechte vorm: deze traditionele vorm past bij de morfologie van de voet

Gebogen vorm: biedt een optimale afzet op de grepen en helpt bij het opspannen van de voet waardoor je makkelijker kunt afzetten.

Vorm met punt: dit type klimschoen heeft een kleine afronding ter hoogte van de tenen waardoor je gemakkelijker met je voetpunten klimt.Klimschoenen met een gebogen vorm zijn vaak uitgerust met een punt. 

Hoe kies ik klimschoenen?

RECHTE VORM

Hoe kies ik klimschoenen?

GEBOGEN VORM