Hoe kies ik een squashbal?

Het kiezen van een squashbal kan soms lastig zijn. Ontdek hier hoe je je bal eenvoudig kunt kiezen door gebruik te maken van ons overzicht.

Squashbal kiezen

De keuze voor een squashbal hangt af van je niveau. De keuze kan heel eenvoudig worden gemaakt dankzij de gekleurde stip op een squashbal.

De basics

In tegenstelling tot andere balsporten waar ballen veelal hetzelfde zijn voor ieder niveau, heeft squash verschillende ballen die allemaal net wat anders zijn en geschikt zijn voor verschillende situaties met één overkoepelend doel: de speler voorzien van een betere ervaring op de baan.

Zo telt squash 5 soorten ballen (kinderballen niet meegeteld), met ieder hun eigen kleur en eigen stuit. Zo stuit een competitie bal met 2 gele stippen op kamer temperatuur nauwelijks tot niet. Echter, eenmaal opgewarmd stuit ook deze bal als geen ander. Dit terwijl een bal met een blauwe stip niet opgewarmd hoeft te worden voordat je potje squash kan beginnen. Maar waarom is dit zo en wanneer kies je voor welke bal? Dat ga ik proberen uit te leggen met hulp van de beschrijvingen uit het Amerikaanse rating systeem!

Vuistregel om rekening mee te houden: liever iets te lang met een te snelle bal, dan te snel met een te trage bal.

Hoe kies ik een squashbal?

Blauwe stip

Zoals hierboven staat aangegeven zijn er 5 typen squashbal met ieder z’n eigen kleurtje, te beginnen bij de snelste bal, voor de beginnende squasher. Je leest het goed, de snelste bal voor de beginnende squasher. Deze bal heeft de langste ‘hangtime’, hij stuit al goed zodra je hem uit het doosje haalt, je hoeft de bal niet op te warmen. Dit is gunstig want op deze manier is het makkelijker om een rally gaande te houden.

Wanneer is deze bal geschikt voor jou?
-Je bent een gloednieuwe speler
-Je ontwikkelt op dit moment basismotorische vaardigheden
- Je leert op dit moment de basis van je racket en de baan

Hoe kies ik een squashbal?

Witte stip

Weer een stapje verder in het squash avontuur. Wederom een tikkeltje trager en een minder hoge stuit dan de voorgaande ballen. Gunstig aan deze bal dat je ook deze niet echt warm hoeft te spelen, noch houden. Maar lukt het om de bal warm te houden zal dit wel je ervaring ten goede komen. Dit is doorgaans een goede instap voor spelers met een racketsport achtergrond of als je met enige regelmaat recreatief squasht.

Wanneer is deze bal geschikt voor jou?
- Je hebt de basis onder de knie
- Je hebt betrouwbare slagen en service
- Je hebt een achtergrond in een andere racketsport

Squashbal kiezen

Gele stip

De sprong tussen een witte stip en een enkele gele stip is vrij fors. Dit is de eerste bal die je echt moet opwarmen en warm moet houden om het meeste uit jouw potje squash te halen.

Laten we het ook kort hebben over de invloed van de temperatuur op de baan: als het erg koud is, is het lastiger om de bal op te warmen en warm te houden, logisch. Een enkele gele stip zou de meest gevorderde bal kunnen zijn als het altijd koud is op de squashbaan. Sinds dit niet altijd het geval is, heeft ook deze bal nog overtreffende trap.

Wanneer is deze bal geschikt voor jou?
Je begint correcte techniek te ontwikkelen
Je hebt controle over de shots die je speelt
Je speelt met genoeg vaart en vastheid om de bal warm te houden

Hoe kies ik een squashbal?

Dubbele gele stip

Op een gegeven moment is deze bal de enige optie. Dé competitie bal. Deze bal moet je opwarmen voordat je potje kan beginnen. Professionele spelers gaan op de servicelijn staan en volleren hem twintig keer in net zoveel seconden op hoog tempo over en dan is ie warm, voel je vrij om dit te proberen. Echter, de meeste van ons hebben wat langer nodig om de bal op te warmen en een andere methode.

Wanneer is deze bal geschikt voor jou?
- Je hebt correcte techniek
- Je hebt controle over al je slagen
- Je speelt competitie

Squashbal kiezen

Dan rest ons alleen nog te zeggen dat je vooral moet gaan spelen! Kijk en probeer vooral zelf wat goed voelt. Als je merkt dat je vooral ballen aan het rapen bent kies dan voor een sneller balletje voor meer spelplezier. Merk je dat het allemaal iets té hard gaat, dan kies je voor een langzamere bal om het weer wat uitdagender te maken. Veel squashplezier en #GoTry.