Hoe kies ik een slaapmat?

Vraag jij je af welke slaapmat geschikt is voor jou? Geen probleem, wij helpen je. In dit artikel leggen we uit welke soorten slaapmatten er zijn, wat de voordelen van de soorten zijn en welke het beste bij jouw wensen past.

Welke slaapmat is het beste?

Ga je binnenkort kamperen en wil je lekker kunnen slapen? Dan is een goede slaapmat essentieel. Zo zorg je ervoor dat je comfortabel ligt en uitgeslapen wakker wordt. De voordelen van slaapmatten zijn talrijk: ze bieden demping op een oneffen ondergrond, beschermen je tegen kou uit de grond en zijn gemakkelijk op te vouwen tot een compact pakketje. Kies je voor een slaapmat die zelfopblazend is, dan heb je er bovendien nauwelijks werk aan je slaapplek in te richten. Maar hoe kies je nu een slaapmat? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje!

Om te beginnen is het handig om te weten wat een slaapmat precies is en welke soorten slaapmatten er zijn. Een slaapmat kun je zien als een dun en licht matrasje dat je gemakkelijk op kunt rollen. Het bestaat uit een schuimlaag die bedekt is met een waterdicht doek en één of meerdere ventielen om het slaapmatje op te blazen en weer leeg te laten lopen.

Inhoudsopgave

ZELFOPBLAZENDE SLAAPMATTEN

Bij zelfopblazende slaapmatten hoef je daar zelf nauwelijks moeite voor te doen. Je rolt het matje uit, draait het ventiel open en het matje vult zichzelf voor circa 80% met lucht. Dat komt door de schuimlaag die geneigd is zichzelf uit te zetten, maar daar pas de kans voor krijgt wanneer het ventiel wordt geopend en het lucht op kan zuigen. Het is dan ook belangrijk om geduld te hebben bij het vullen van een zelfopblazende slaapmat: na een hele tijd opgerold opgeborgen te zijn geweest heeft het schuim even de tijd nodig om te herstellen en lucht op te zuigen.

Je kunt je slaapmat thuis daarom het beste open en uitgerold bewaren, zodat het schuim zijn vitaliteit behoudt en bovendien het vocht uit de mat kan verdampen. Neem je het vervolgens opgerold mee op reis en rol je het op de camping weer uit, dan zal het schuim sneller herstellen dan wanneer het thuis al een jaar compact opgerold heeft gelegen. Geef je slaapmat hoe dan ook de tijd om zichzelf vol te laten lopen. Jij kunt in de tussentijd alvast de rest van je spullen uitpakken! Pas als het matje geen nieuwe lucht meer aanzuigt is het aan jou om te bepalen of je het matje al dik en stevig genoeg vindt. Zo niet, dan blaas je er zelf eenvoudig nog wat lucht bij tot je wel de gewenste dikte hebt bereikt.

Lichtgewicht slaapmatten

De meeste slaapmatten zijn dankzij hun efficiënte werking al lekker licht en zodoende ideaal om mee op reis te nemen. Ga je backpacken, hiken of op fietsvakantie, dan wil je misschien wel een nóg lichter slaapmatje meenemen. Speciaal daarvoor hebben we ook lichtgewicht slaapmatten in ons assortiment. Deze slaapmatten wegen nog geen kilo en kun je dus met gemak meenemen tijdens lange trektochten. Juist dan is een goede nachtrust essentieel, maar een niet al te zware bepakking ook! Onze ontwikkelaars zijn zelf fervente trekkers en hebben deze slaapmatten dan ook uitvoerig getest om er zeker van te zijn dat ze een comfortabele slaapplek vormen voor op reis. En dat doen ze! Zowel onze opblaasbare slaapmatten als de zelfopblazende slaapmatten en zelfs een slaapmat voor mensen met een wat forsere lichaamsbouw: er is voor ieder wat wils.

Beste slaapmat

ANDERE SOORTEN SLAAPMATTEN

Naast manier van opblazen en gewicht zijn er nog andere factoren waarop je kunt letten bij het uitkiezen van het soort slaapmat dat je wilt kopen. Zo zijn er slaapmatten die aan de bovenkant voorzien zijn van siliconen patches die voorkomen dat je slaapzak gaat glijden en zelfs slaapmatten die tevens als slaapzak functioneren omdat je er eenvoudig het bijbehorende dekbed aan vast ritst.

Bovendien doen we ons best om onze producten steeds milieuvriendelijker te produceren, waardoor je tijdens je zoektocht ook diverse slaapmatten kunt tegenkomen die bijvoorbeeld zijn geverfd met behulp van de spinbadmethode. Hierbij worden de kleurstoffen al tijdens het spinnen aan het garen toegevoegd om zowel water als afval te besparen.

En wil je profiteren van het stevige comfort en de isolatie van een slaapmat, maar slaap je eigenlijk liever op hoogte? Dan kun je ook nog kiezen voor ons opblaasbare veldbed waarop je een slaapmat naar keuze kunt leggen. Zo slaap je lekker hoog en droog, creëer je onder je bed opbergruimte voor je spullen en slaap je toch heerlijk comfortabel op je favoriete slaapmat!

Afmetingen van een slaapmat

Naast onder andere het gewicht zijn ook de afmetingen van belang wanneer je een slaapmat gaat kopen. Je slaapmat moet immers niet alleen compact opvouwbaar zijn om mee te nemen, maar uitgerold ook in je tent passen. Tegelijkertijd wil je er wel comfortabel op kunnen liggen; alleen of met z’n tweeën. Je kunt immers kiezen voor een 1-persoons slaapmat, maar ook voor een slaapmat voor 2 personen. We raden je aan om in ieder geval te kiezen voor een slaapmat die iets kleiner is dan de oppervlakte van je tent, zodat je wat ruimte overhoudt voor je bagage. Onze slaapmatten zijn er in diverse lengte- en breedtematen, dus er zit ongetwijfeld een geschikt formaat voor je tussen.

Ga je samen met je partner, vriend of vriendin kamperen? Dan kun je ook kiezen voor een 2-persoons slaapmat. Hierop liggen jullie lekker knus samen, net zoals thuis. Twijfel je over een 1-persoons of 2-persoons slaapmat of ga je soms alleen en soms samen kamperen? Kies dan voor 2 slaapmatten die je aan elkaar kunt koppelen. Zo profiteer je van alle voordelen van zowel alleen als samen slapen! Je kunt de slaapmatten los van elkaar gebruiken en je tent op verschillende manieren inrichten, maar ze ook aan elkaar koppelen om een slaapplek voor 2 of zelfs nog meer personen te creëren. We hebben namelijk ook 2-persoons slaapmatten die je aan elkaar kunt vastmaken om zo zelfs een slaapplek voor 3 of 4 personen in te richten. Voor een extra gezellig vakantiegevoel!

Tweepersoons slaapmat

DE R-WAARDE VAN EEN SLAAPMAT

Afhankelijk van waar en wanneer je precies op vakantie gaat is het ook heel belangrijk om te kijken naar de R-waarde van een slaapmat. De R-waarde is een waarde die aangeeft hoe goed een slaapmat isoleert. Je slaapt immers vlak boven de grond en vooral ’s nachts koelt het vaak sterk af, waardoor er kou in je slaapmat kan trekken. Kies je voor een slaapmat met een hoge R-waarde en combineer je deze met een lekkere warme slaapzak, dan weet je zeker dat je geen kou hoeft te lijden.

Hoe hoger de R-waarde dus, hoe beter de slaapmat je beschermt tegen de kou. Ga je kamperen in de zomer, dan is een slaapmatje met een R-waarde van 0 tot 1,9 voldoende. Trek je er ook in het voorjaar of najaar op uit, dan kun je beter kiezen voor een slaapmatje met een R-waarde van 2 tot 3. Deze kun je zowel in de zomer als in de lente en herfst gebruiken. Voor wie het hele jaar door op vakantie gaat is een slaapmat met een R-waarde van 3 tot 4 het meest geschikt: deze biedt ook in de winter voldoende isolatie. Alleen wie in de echt strenge kou gaat kamperen heeft een slaapmatje met een R-waarde van meer dan 4,5 nodig: deze is geschikt voor extreme weersomstandigheden.

Hoe kies ik een slaapmat?
Zelfopblazend slaapmatje

Zelfopblazend matje voor kamperen Ultim Comfort 70 cm breed 1 persoon

€99,99

Slaapmatje 2 persoons

Slaapmat voor kamperen Comfort zelfopblazend 132 cm 2 personen

€89,99

Slaapmatje

Zelfopblazende mat voor kamperen Basic 60 cm 1 persoon

€22,99

Welke slaapmat is geschikt voor mij?

De vraag welke slaapmat het beste bij jou past is dus niet eenduidig te beantwoorden. Naast je persoonlijke voorkeur hangt het ook af van factoren zoals het gewenste gebruiksgemak, het maximale gewicht dat je wilt of kunt dragen, jouw lengte en gewicht, de afmetingen van je tent, je gezelschap en de temperatuur op je vakantiebestemming.

Kies voor een slaapmat die groot genoeg voor je is en je gewicht kan dragen, maar die wel past in je tent en liefst zelfs wat plek overlaat voor je bagage. Bekijk de temperatuur op je vakantiebestemming en ga na of je de slaapmat alleen tijdens de zomer of ook in andere jaargetijden wilt gebruiken. Bepaal op basis daarvan welke R-waarde je nodig hebt.

Ga ook na of je samen met je partner wilt slapen of alleen en kies op basis daarvan voor een 1-persoons of 2-persoons slaapmat of 2 slaapmatten die je aan elkaar kunt vastmaken. Bepaal ten slotte of je een lichtgewicht slaapmat nodig heb, of je wilt kiezen voor het gemak van een zelfopblazend slaapmatje en of je bijvoorbeeld wilt kiezen voor een milieuvriendelijkere optie, een veldbed in combinatie met een slaapmatje of een slaapmat en slaapzak ineen.

Met deze tips vind je ongetwijfeld een slaapmat waarop jij tijdens je komende vakanties heerlijk tot rust kunt komen. Wil je het gevoel zelf ervaren voordat je je aankopen doet? Kom dan gerust langs in een van onze winkels! Onze kampeerexperts geven je graag persoonlijk advies en helpen je bij het kopen van de beste slaapmat voor jouw vakantie.

Slaapmatten
Slaapmatten