Hoe kies ik een honkbalhandschoen?

Je bent op zoek naar een handschoen voor honkbal of softbal, maar weet niet precies waar je op moet letten. Hieronder geven we een aantal tips om je keuze makkelijker te maken!

baseball glove header

Bij Decathlon kun je terecht voor kinder honkbalhandschoenen, maar ook voor handschoenen voor volwassen spelers. Maar waar let je op bij het kopen van een handschoen voor honkbal of softbal?

1. Links- of rechtshandig?

Het belangrijkste om op te letten bij het kopen van een honkbalhandschoen is of je links- of rechtshandig bent. Linkshandige spelers dragen hun honkbalhandschoen rechts, zodat hun linkerhand vrij is om mee te gooien. Voor rechtshandige spelers geldt het tegenovergestelde; zij dragen de handschoen aan hun linkerhand, zodat ze met rechts kunnen gooien.

2. Bepalen van de maat

Vervolgens moet je bepalen welke maat je nodig hebt. Deze maten worden, omdat honkbal natuurlijk een Amerikaanse sport is, gemeten in inches. Hieronder vind je een indicatie van welke maat je nodig hebt, en welke handschoen daarvoor geschikt is.

 

Leeftijd: < 8 jaar | Positie: infield | 9,5 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA100

~Leeftijd: <8 jaar | Positie: outfield | 10,5 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA100

~Leeftijd: 9-13 jaar | Positie: infield | 10,5 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA100

~Leeftijd: 9-13 jaar | Positie: outfield| 11,5 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA150

~Leeftijd: >13 jaar en volwassenen | Positie: infield | 11,5 of 12 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA150 of Wilson A700

Leeftijd: >13 jaar en volwassenen | Positie: outfield | 12 of 12,5 inch

Geschikte handschoen: Kipsta BA150 of Wilson A700

 

Zelfs spelers van dezelfde leeftijd of met vergelijkbare hand grootte kunnen nog kiezen voor verschillende maten honkbalhandschoenen. Spelers in het infield, of binnenveld, hebben doorgaans een iets kleinere maat, omdat het voor hen belangrijk is zo snel mogelijk de bal uit de handschoen te kunnen halen. Spelers in het outfield, of buitenveld, daarentegen, kiezen voor een iets grotere maat. Dit maakt het makkelijker ballen die in de lucht geslagen zijn te vangen. Ook is het voor softbal verstandig een wat grotere maat handschoen te kiezen, omdat softballen groter zijn dan honkballen, en dus meer ruimte in de handschoen opnemen. Voor de rest wordt er geen onderscheid gemaakt tussen handschoenen voor heren of dames.

 

BA100 Baseball Game

Slaghandschoentjes

Slaghandschoentjes worden, in tegenstelling tot gewone honkbalhandschoenen, gebruikt wanneer je als speler aan slag bent, en niet in het veld aan het verdedigen bent. Het dragen van slaghandschoentjes heeft meerdere voordelen. Het verbetert ten eerste je grip op de knuppel. Daarnaast helpt het bij spelen in verschillende weersomstandigheden; in warm weer absorberen ze zweet van je handen, en in koud weer verminderen ze de (mogelijk pijnlijke) trilling van een aluminium knuppel. Het dragen van slaghandschoentjes tijdens honklopen en sliden beschermt je handen tegen schaafwonden veroorzaakt door het gravel.

Sommige spelers vinden het prettig een slaghandschoentje onder hun gewone honkbalhandschoen te dragen wanneer zij in het veld staan. Het dragen van slaghandschoentjes onder je velders handschoen geeft je meer grip op je handschoen (die doorgaans van glad leer is), biedt absorptie voor het zweet van je handen, en het biedt wat meer bescherming tegen ballen die hard gegooid of geslagen worden.

BA500 Baseball Game