Duikvakantie en de tips die je nodig hebt

Lees onze tips voor een top vakantie

hardlopen beginners

Ben je van plan om op duikvakantie te gaan? Bereid je reis dan goed voor! Wordt dit de eerste duikvakantie of ga je regelmatig? Ga je naar een nieuwe bestemming? Hoe bereid je zo'n tripje voor? Veel vragen duiken op bij de organisatie van zo'n reis. Wij geven je enkele tips die je kunnen helpen bij de juiste voorbereiding.

1. GOEDE MATERIAALKEUZE

Een duiker houdt van zijn materiaal, want hij/zij kent het! En uiteindelijk zijn je gewoontes en je accessoires een kwestie van veiligheid. Je materiaal is echter best wel zwaar en het maximale gewicht van je bagage is beperkt. Hoe maak je de juiste keuzes? Mensen die geen ervaring hebben met duiken, weten misschien niet dat het niet nodig is om je duikflessen en lood mee te sleuren, omdat er meestal flessen ter plaatse zijn. Wat betreft de thermische bescherming, richt je je beter even tot je reisagentschap of -organisatie om de condities van je bestemming te weten te komen. Kies dan de neopreen-uitrusting die hieraan het beste is aangepast. Vaak is uitrusting genoeg! Wat betreft je trimvest en ademautomaat: belangrijk is om je ademautomaat goed te beschermen, door hem in te pakken in een aparte tas. Weet wel dat je ook dit materiaal vaak ter plaatse kan huren, en vaak is de kwaliteit ervan gelijkaardig aan dat van jouw eigen materiaal. Om zeker te zijn kan je ze vaak ook vooraf reserveren. Controleer de batterijen van je duikcomputer. Ze zijn, afhankelijk van je locatie, niet makkelijk te vinden. Dit zijn allemaal redenen waarom je rekening moet houden met het gewicht wanneer je nieuw materiaal koopt.   

Duikvakantie en de tips die je nodig hebt

2. EEN GESLAAGDE VAKANTIE BETEKENT OOK VOORBEREIDEN ... OP DE RISICO'S

We keren even terug naar onze tips om je duikvakantie voor te bereiden. Wanneer we de keuze gemaakt hebben om er zo'n trip van te maken, vaak in het buitenland, doet iedereen er alles aan om van de reis een avontuur te maken die ze nooit meer zullen vergeten. De verwachtingen zijn hoog! De evaring leert ons dat bepaalde elementen van je vakantie die vooraf niet goed voorzien of zelfs begrepen werden, tot lichte frustraties kunnen leiden. We bekijken even hoe we dit kunnen vermijden!

3. DE RISICO'S VAN EEN 'NATUURLIJKE' EN 'WILDE' OMGEVING!

Elke bestemming belooft je plekken waar je haaien, schildpadden, dolfijnen, of andere diersoorten kan bewonderen. De zee is desondanks een 'wilde' omgeving, en dat hoort het ook te blijven. Elk moment dat je onderwater beleeft , elke haai of dolfijn die je ontmoet, is net zo mooi omdat ze 'echt' zijn! Indien we dit niet allemaal respecteren, ontstaat er een situatie waarbij de dieren niet langer vrij zijn en eerder in gevangenschap genomen worden, wat nu al op bepaalde plaatsen het geval is. Elke reizende duiker moet zich hiervan bewust zijn.

Duikvakantie en de tips die je nodig hebt

4. LAATSTE TIPS

Om te vermijden dat deze zaken je vakantie zouden dwarsbomen, hebben we enkele oplossingen voor jou:~- Kies in het begin voor bekende duikorganisaties, voordat je zelf je eigen avontuur begint uit te schrijven.

- Schrijf alle informatie die je kan vinden op websites op.

- Twijfel niet om vragen te stellen. Je contactpersonen zijn professionals die er zijn om jou te begeleiden.

- Reis de eerste keer in groep met duikers die de bestemming kennen. Zij zullen je kunnen geruststellen en behoeden voor mogelijke ongemakken ...