Unselected
Potje pinpongen? Dit zijn de tafeltennisregels

Potje pingpongen? Dit zijn de tafeltennisregels

Speel jij ook graag een potje pingpong of tafeltennis? Of je het nu speelt op de camping, op het schoolplein of in de sporthal maakt niet uit. Tafeltennis is een snelle, uitdagende sport en populair bij jong en oud. Net als bij alle sporten is het belangrijk dat je de regels van het spelletje kent. In dit sportadvies nemen we je mee in de wereld van tafeltennis. We leggen uit wat het verschil is tussen pingpong en tafeltennis, zetten de tafeltennisregels voor je op en rij en vertellen je waarom tafeltennis zo leuk is. 

Unselected

Wat is het verschil tussen pingpong en tafeltennis?

We vallen maar meteen met de deur in huis: tafeltennis en pingpong betekenen hetzelfde. Waarom gebruiken we dan twee verschillende namen voor dezelfde sport? Tijd voor een klein stukje geschiedenis. In de 19e eeuw waren er een aantal bedrijven die tafeltennisartikelen verkochten. Een daarvan was het Engelse Ping Pong. Ping Pong was een merknaam, maar werd snel de algemene naam voor de sport. Het bedrijf maakte hier goed gebruik van door voor elk pingpongtoernooi batjes van het eigen merk te verplichten. In 1920 hadden de toernooiorganisatoren er genoeg van. Het was tijd voor een nieuwe naam: tafeltennis.

Wat is tafeltennis? Tafeltennis is een sport waarbij 2 of 4 spelers een licht balletje heen en weer spelen. Dit doen de spelers met een batje op een tafel met een net in het midden. Het doel van het spelletje is de bal zó over het net slaan, dat de tegenstander de bal niet of niet juist kan terugslaan.

Unselected
Wat zijn de officiële maten van een tafeltennistafel?

Wat zijn de officiële maten van een tafeltennistafel?

Tafeltennis speel je op een tafel, maar wel 1 met speciale afmetingen. Wat zijn nu de officiële maten van een tafeltennistafel? Omdat tafeltennis een Engelse sport is, zijn de exacte maten van de tafel ook in het Engels. Dat betekent 9 voet lang, 5 voet breed en 2 voet en 6 inches hoog, ofwel 274 cm lang, 152,5 cm breed en 76 cm hoog. 

Een officiële tafeltennistafel is gemaakt van donker materiaal (meestal donkerblauw of donkergroen) dat niet mag spiegelen. Langs de randen van de tafel loopt een witte zijlijn van 2 cm breed en het speelvlak is verdeeld in 2 gelijke halve vlakken. In het midden van de tafel is een net gespannen, dat vast zit met klemmen. De onderkant van het net loopt zo dicht mogelijk langs het speelveld en de einden van het net sluiten zo dicht mogelijk aan op de netposten. Gebruik jij de tafeltennistafel voor een recreatief potje pingpongen? Dan zijn deze officiële regels natuurlijk minder belangrijk.

Unselected

Hoe werkt de puntentelling bij tafeltennis?

Wil jij een potje tafeltennis winnen? Dan dien je punten te maken. Maar hoe maak je nu punten bij tafeltennis? Je scoort een punt, als de tegenstander de bal niet terugspeelt, niet op de juiste manier terugspeelt of verkeerd serveert. Een tafeltenniswedstrijd bestaat uit games. Win jij als eerste 3 games? Dan ben jij de gelukkige winnaar. Elke game gaat tot 11 punten en je wint een game met minimaal 2 punten verschil. Denk jij dat je met 11-10 de game gewonnen hebt? Helaas, pas bij 12-10 of misschien wel 15-13 is de game voor jou.

Wist je dat tot je tot 2001 zelfs 21 punten moest scoren om te winnen? Veel oudere en recreatieve spelers houden dan ook vrolijk 21 punten aan. Hoe meer punten je moet scoren, hoe langer je geniet van het spelletje toch?

Unselected
Hoe moet je serveren bij tafeltennis?

Hoe moet je serveren bij tafeltennis?

Een tafeltenniswedstrijd begint met de service. Die is dus ontzettend belangrijk. Maar wat is nu de juiste manier om op te slaan bij tafeltennis? De basisregel is dat je het balletje zo slaat dat deze eerst op je eigen helft stuit. Vervolgens stuitert de bal over het net en daarna op de helft van de tegenstander. Hierbij gelden de volgende regels:

- je serveert als de tegenstander klaar staat;
- je blijft met je hand en de bal achter de eindlijn en boven de tafel;
- je gooit de bal duidelijk op;
- als de bal het net raakt, serveer je opnieuw.

De tegenstander laat de bal 1 keer stuiteren en probeert deze vervolgens terug te slaan naar de andere helft. Dat mag langs het net, over het net of via het net. Overigens beslis je via een toss wie de wedstrijd met de opslag mag beginnen. Vervolgens wissel je om de 2 keer van opslagbeurt en na de 10-10 wissel je de service om en om.

Unselected
Wat is een let bij tafeltennis?

Wat is een let bij tafeltennis?

Punten verdien je wanneer de tegenstander de bal niet terug kan spelen of de bal 2 keer stuitert op de helft van de tegenstander. Ook als de tegenstander de bal terugspeelt, zonder dat deze gestuiterd heeft, scoor je een punt. Maar als je bij het slaan tegen de tafel leunt of de tafel in beweging brengt verlies je een punt. Soms eindigt een rally niet met het scoren van een punt. In dat geval is er, net als bij tennis, sprake van een let. Wanneer praten we bij tafeltennis over een let? 

- als er iets onverwachts gebeurt zoals een bal die stuk gaat;
- als de tegenstander nog niet klaar stond voor de service;
- als de service het net raakt;
- als er sprake is van hinder.

Is er sprake van een let? Dan mag degene die serveerde, opnieuw serveren.

Unselected
Verschillende slagen bij tafeltennis

Verschillende slagen bij tafeltennis

Bij tafeltennis heb je verschillende manieren om de bal te slaan. Je slaat met topspin, met backspin, met zijspin, zonder spin of je smasht.

Topspin – De topspin is de meest gebruikte aanvallende slag tijdens een potje pingpongen. Beweeg je arm naar voren en houd je batje naar voren gedraaid. Zo profiteer je van de rotatiesnelheid van de bal en geef je de bal meer snelheid.
Backspin – De backspin is meer een verdedigende slag. Waar je bij de topspin je batje naar voren gedraaid houdt, houd je deze nu naar achteren. Zo haal je snelheid uit de bal.
Zijspin – Sla jij met een zijspin? Dan beweeg je je batje tijdens het slaan opzij. Zo laat je de bal naar de zijkant draaien.
Geen spin – Je slaat de bal loodrecht met je batje, zonder effect.
Smash – De manier om van een hoog teruggespeelde bal van een tegenstander te profiteren is smashen. Raak de bal hard op het hoogste punt en sla deze schuin naar beneden op de helft van je tegenstander.

Unselected
Wat zijn de verschillen tussen tafeltennis dubbelspel en enkelspel?

Wat zijn de verschillen tussen tafeltennis dubbelspel en enkelspel?

Tafeltennis speel je 1 tegen 1 of 2 tegen 2. Een potje met 2 personen noem je enkelspel en met 4 personen, dubbelspel. Wat zijn nu de verschillen tussen tafeltennis dubbelspel en enkelspel?
- Opslag verschillende vakken:
Bij een dubbelspel dient de bal na de opslag op de eigen helft aan de rechterkant te stuiteren. En vervolgens aan de rechterkant van de helft van de tegenstander.
- Opslag om de beurt:
Bij een dubbelspel serveren de spelers om en om.
- Wisseling van plek:
Na 2 keer serveren, wisselen de spelers van een team van plaats. En na elke game wisselen de serveerder en de ontvanger, zodat je op een andere tegenspeler serveert.

Unselected
Waarom is tafeltennis spelen zo leuk?

Waarom is tafeltennis spelen zo leuk?

Twijfel je na het lezen van alle tafeltennisregels of tafeltennis wat voor jou is? We geven je 6 redenen om te kiezen voor tafeltennis.

1. Tafeltennis kan overal –Tafeltennistafels vind je overal; op campings, op scholen en in kantines. En natuurlijk bij een van de vele tafeltennisverenigingen in ons land.
2. Tafeltennis is een sociale sport – Tafeltennis speel je met z’n 2-en of met z’n 4-en. Dat betekent gezelligheid en sociale contacten.
3. Iedereen kan tafeltennissen – Of je nu jong of oud, dik of dun, sportief of onsportief bent, maakt niet uit. Tafeltennissen is mogelijk voor iedereen.
4. Tafeltennis het hele jaar door – Tafeltennis speel je zowel binnen als buiten. Weer of geen weer, het is altijd tafeltennisweer.
5. Tafeltennis is goed voor je gezondheid – Sport jij om je gezondheid te verbeteren? Met een paar uur tafeltennissen per week verbetert je gezondheid en je conditie.
6. Tafeltennis houd je scherp – Wist jij dat oud-Olympiër Betinne Vriesekoop ooit tafeltennis vergeleek met de honderd meter sprint tijdens een schaakpartij? Tafeltennis is goed voor je hersencellen.

Unselected

Conclusie

Tafeltennis speel je overal; op de camping, op het schoolplein, in de kantine en in de sporthal. Pingpong is een ander woord voor tafeltennis, maar betekent hetzelfde. Met een batje speel je een balletje op een tafel naar de helft van de tegenstander. Wat zijn nu de regels voor tafeltennis? Een officiële tafeltennistafel is 274 cm lang, 152,5 cm breed en 76 cm hoog. Je scoort als de tegenstander de bal niet (op de juiste manier) terugspeelt, of verkeerd serveert. Een van de regels voor de opslag is dat je pas serveert, als de tegenstander klaar staat. Je slaat de bal met effecten, zoals een topspin of je gaat voor een smash. Speel je een dubbelspel? Dan speel je in plaats van 2 met 4 personen en gelden er een aantal afwijkende regels. Tafeltennis is een sport die iedereen kan spelen. Succes met de tafeltennisregels en veel tafeltennisplezier.

Unselected

Succes en vooral veel plezier met het tafeltennissen! Deel je jouw successen met ons? We volgen jouw sportprestatie(s) graag op Instagram via #GoTryDecathlon.